Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Ventspils Digitālais centrs – veidojam digitālo nākotni jau šodien

Ventspils Digitālais centrs ir unikāla pašvaldības iestāde, kas iegulda nozīmīgu darbu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) infrastruktūras attīstībā Ventspilī un Latvijā, īstenojot dažādus projektus, piedāvājot publiskos pakalpojumus, kā arī pilnveidojot gan lielu, gan mazu ventspilnieku, kā arī citu Latvijas iedzīvotāju digitālās prasmes.

Ar tehnoloģijām jau no mazotnes

Laikā, kad tehnoloģijas un dažādu programmu sniegtās iespējas attīstās tik strauji, arvien nepieciešamākas kļūst digitālās prasmes. Lai bērnos veicinātu interesi par tehnoloģijām un digitālo prasmju apguvi jau no mazotnes, nu jau desmit gadus Ventspils Digitālais centrs piedāvā daudzveidīgus tehnoloģiju pulciņus, kuros zināšanas un prasmes mūsdienīgu tehnoloģiju lietošanā ir iespēja apgūt ikvienam Ventspils sešgadniekam un 1. – 12. klases skolēnam, kā arī Ventspils Mūzikas vidusskolas un Ventspils Tehnikuma audzēkņiem. Pateicoties 100 % Ventspils valstspilsētas pašvaldības finansējumam, tehnoloģiju nodarbības Ventspils izglītības iestāžu audzēkņiem ir bezmaksas.

Šajā mācību gadā skolēniem tiek piedāvātas 25 dažādu tēmu nodarbības, kas sevī ietver programmēšanu, digitālā foto un video apstrādi, inženieriju, 3D datorgrafiku, datorsistēmu administrēšanu, spēļu izstrādi, reklāmdruku, robotiku, digitālo mākslu, datoranimāciju un citu tēmu apguvi, kas skolēnam būs noderīgas ikdienā, kā arī var spēlēt lielu lomu nākotnes profesijas izvēlē.

Netiek aizmirsts arī par pašiem mazākajiem ventspilniekiem – Digitālais centrs regulāri dodas uz pirmsskolas izglītības iestādēm, piedāvājot Bee-Bot un iRobot Root robotikas nodarbības, kuru ietvaros tiek apgūti burti, skaitļi, dzīvnieki, svarīgi fakti par Latviju un citas tēmas.

Digitālā centra tehnoloģiju darbnīcas un interešu izglītība ikvienam Latvijas skolēnam

Balstoties uz ilggadēju pieredzi interešu izglītības nodrošināšanā, Ventspils Digitālais centrs ir izstrādājis piedāvājumu, kas ir pieejams ikvienam Latvijas skolēnam – attālinātās tehnoloģiju nodarbības 4. – 12. klašu skolēniem, profesionālo vidusskolu un tehnikumu audzēkņiem. Attālinātās nodarbības norisinās visu mācību gadu, sniedzot iespēju ikvienam skolēnam Latvijā un pasaulē, neizejot no mājām, apgūt mājas lapu izstrādi, programmēšanu, spēļu izstrādi un citas prasmes, kas būs noderīgas gan hobija līmenī, gan kā pamats nākotnes profesijas izvēlē.

Savukārt nemainīga vērtība skolēnu ekskursiju galamērķim ir tehnoloģiju darbnīcas, kas nu jau divus gadus ir “iedzīvojušās” Ventspils zinātnes centra VIZIUM telpās. Skolēniem tiek piedāvāts plašs tehniski radošo darbnīcu klāsts, piemēram, reklāmdrukas, STEM, robotikas, 3D mākslas, datorgrafikas darbnīcas u.c.

Papildus ir pieejamas arī deviņas audiovizuālās darbnīcas, kuras iespējams apmeklēt programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros, tādējādi iepazīstot Latviju – tās dabu, vēsturi, kultūru, tradīcijas, un mākslu caur tehnoloģijām.

Skolēniem, dodoties ekskursijā uz zinātnes centru VIZIUM, ir lieliska iespēja apvienot radošu darbošanos darbnīcās ar ekspozīciju zāles un zinātnes šovu apmeklējumu.

Pieaugušo neformālā izglītība – plaša spektra apmācības iedzīvotāju digitālo prasmju attīstībai

Ventspils Digitālais centrs veic arī Pieaugušo izglītības centra funkcijas, apmācot iedzīvotājus moderno tehnoloģiju pielietošanā un izstrādājot mācību materiālus. Apmācības ir pieejamas gan klātienē, gan attālināti, sniedzot iespēju apgūt jaunas zināšanas ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet arī mācīties gribētājiem no citām Latvijas pilsētām un pat citām valstīm.

Digitālais centrs regulāri aicina ikvienu pieaugušo pilnveidot savas zināšanas, piedāvājot plaša spektra apmācību kursus, kas noder gan darbam, gan personīgām vajadzībām, piemēram, MS Excel, Mākslīgā intelekta rīki, Adobe programmas, digitālā satura veidošana, Google lietotnes u.c. Tiek piedāvāti arī dažādi hobijkursi, semināri, tehnoloģiju pēcpusdienas un citi tematiski pasākumi.

Tāpat Digitālais centrs ir īpaši specializējies uz pedagogu apmācībām, izstrādājot pielāgotas apmācību programmas, kas ļauj apgūtās zināšanas izmantot mācību metožu dažādošanai, tādējādi veicinot radošāku mācību procesu arī skolēniem. Gan Ventspils, gan Latvijas skolu pedagogiem ir iespēja apgū programmēšanas elementus, stundu saraksta veidošanu ar aScTimetables, spēļošanas elementus mācību saturā, interaktīvu mācību materiālu veidošanu, digitālo aplikāciju izveidi un pielietojumu mācību darbā u.c. Pateicoties Ventspils valstspilsētas pašvaldības atbalstam, Ventspils pedagogi savas digitālās prasmes var pilnveidot bez maksas.

Nozīmīgs ieguldījums Ventspils un Latvijas IKT infrastruktūras attīstībā

Digitālais centrs ir izveidojis pašvaldību IKT resursu koplietošanas platformu, kas veido būtisku daļu no valsts centrālās IKT infrastruktūras un nodrošina pašvaldībām iespēju koplietot serveru resursus, izmantojot uz tiem izmitinātos risinājumus, piemēram, bezmaksas oficiālās elektroniskās adreses (e-adreses) pārlūku, kuru laika gaitā ir izmantojušas vairāk nekā 1100 valsts un pašvaldību iestādes. Tāpat izstrādāta virkne inovatīvu risinājumu, kas nodrošina Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru pakalpojumu vadības sistēmas sadarbspēju ar portālā www.latvija.lv izmitinātajiem e-pakalpojumiem.

Digitālā centra Atbalsta dienests sniedz savus pakalpojumus ne tikai visām Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādēm, bet arī bibliotekāriem visā Latvijā, visiem valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru speciālistiem, kā arī organizācijām, kuras izmanto e-adreses tīmekļa pārlūku parvaldiba.lv.

Ventspilniekiem un pilsētas visiem tiek nodrošināts bezmaksas Wi-Fi zonas pārklājums, kas nu jau aptver vairāk nekā 700 apraides staciju dažādās pilsētas vietās. Tāpat Ventspilī ir izveidots optiskais datu pārraides tīkls, kas ar 100 Gbit/s lielu datu pārraides ātrumu ir pašlaik ātrākais pilsētas līmeņa datortīkls Baltijas valstīs. Tā kabeļu dzīslu kopējais garums pārsniedz 3950 km un tas katrai skolai, pirmsskolas izglītības iestādei un pašvaldības ēkai nodrošina datu pārraidi ar ātrumu, kas pārsniedz Eiropas Savienības plānošanas dokumentos noteiktos mērķus 2025. gadam.

Savukārt Digitālā centra publiskā zona nodrošina iedzīvotājiem un viesiem bezmaksas pieeju internetam un datoriem, kā arī sniedz biroja pakalpojumus – drukāšana, skenēšana, laminēšana, ievākošana, dažādu datorprogrammu izmantošana u.c.

Ventspils Digitālā centra paspārnē nu jau divus gadus darbojas arī Ventspils zinātnes centrs VIZIUM, kas ar ekspozīcijas, radošo darbnīcu un zinātnes šovu palīdzību izglīto bērnus un jauniešus par STEM – zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātni un matemātiku.

Plašāka informācija:

Par aktualitātēm uzzini sociālajos tīklos Facebook un Instagram

Par attālinātām tehnoloģiju nodarbībām ikvienam Latvijas skolēnam: www.adre.se/nodarbibasattalinati2024

Par pieaugušo neformālo izglītību:  https://adre.se/macies

Par zinātnes centra VIZIUM ekskursiju piedāvājumu klasēm, tehnoloģiju darbnīcām un audiovizuālām darbnīcām programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros: www.vizium.lv

 

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt