Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

UZŅĒMĒJDARBĪBA UN NODARBINĀTĪBA

Ventspils ir pilsēta, kam svarīga kā iedzīvotāju, tā viesu labsajūta. Viens no veidiem, kā par to rūpēties, ir uzņēmējdarbības vides nepārtraukta veidošana un attīstīšana, kā arī jaunu darba vietu radīšana.

Atbalsts biznesa ideju autoriem un jau pieredzējušiem uzņēmējiem

Pilsēta atrodas pie jūras un ir svarīgs transporta mezgls, kas piedāvā uzņēmējiem piekļuvi Latvijas, Eiropas un pasaules tirgiem. Tādējādi, lai veicinātu uzņēmējdarbību un sekmētu nodarbinātību, Ventspils valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) īsteno vairākās aktivitātes. Sadarbībā ar Ventspils Biznesa atbalsta centru, biznesa ideju autoriem tiek sniegtas bezmaksas konsultācijas, savukārt topošajiem un jau esošajiem uzņēmējiem tiek nodrošinātas bezmaksas koprades telpas.

Atbalsts tiek sniegts arī ofisa vai ražošanas telpu atrašanā un pielāgošanā, speciālistu piesaistē un vēlamās kvalifikācijas paaugstināšanā, kā arī projektu līdzfinansējuma piešķiršanai sagatavošanai. Ne mazāk svarīgas ir subsīdijas telpu nomai, kas tiek piedāvātas kā IKT (100% apmērā), tā citu nozaru uzņēmumiem (50% apmērā).

Digitāli zinoši iedzīvotāji

Ventspils pieaugušo izglītības centra funkcijas veic Ventspils Digitālais centrs. Šeit iespējams apgūt moderno tehnoloģiju lietošanu vai iegūt iestādes izstrādātos mācību materiālus. Apmācībās iespējams piedalīties jebkuram interesantam kā izglītības iestāžu darbiniekiem, uzņēmējiem, cilvēkiem ar īpašam vajadzībām, tā arī pensionāriem, bērniem un jauniešiem.

Pirmā darba pieredze

Lai nodrošinātu bērniem un jauniešiem iespēju vasarā nopelnīt un uzlabot savu finansiālo stāvokli, kā arī iegūt darba pamatprasmes, iemaņas un darba pieredzi, veiksmīgi tiek īstenota Ventspils pašvaldības daļēji līdzfinansētā un Nodarbinātības valsts aģentūras organizētā nodarbinātības programma skolēniem vecumā no 15 līdz 20 gadiem.

Informatīvs atbalsts topošajiem un jaunajiem ventspilniekiem

Pavisam nesen, 2019. gadā, darbību uzsāka “LIVIN Ventspils” kontaktpunkts. Tajā apkopota informācija par visu, kas jāzina topošajiem un jaunajiem ventspilniekiem. Savukārt gadu vēlāk, 2020. gadā, atklāta arī bezmaksas platforma www.livinventspils.lv, kurā atrodama aktuālā informācija par to, ko Pašvaldība un komersanti sniedz vietējiem un jaunajiem iedzīvotājiem (bērnudārzi, skolas, veselības aprūpes pakalpojumi, aktuālās vakances, atpūtas iespējas u.c.). Tāpat, aktuālā informācija par brīvajām vakancēm ik nedēļu tiek apkopota un publicēta Ventspils portālā.

Industriālās zonas attīstība

Laika periodā no 2002. gada līdz 2021. gadam, pateicoties Pašvaldības un Ventspils brīvostas sadarbībai, uzbūvētas 12 ražošanas ēkas, un darbam Ventspils brīvostā piesaistīti vairāk nekā 20 ražošanas uzņēmumi, kas kopā radījuši vairāk nekā 3 000 jaunu darbavietu. Turpinot iepriekšējos gados uzsākto industriālās zonas attīstīšanu un mūsdienu prasībām atbilstošas uzņēmējdarbības infrastruktūras izveidi, Ganību ielā 99 ir uzsākta jaunas ražošanas ēkas un publiska auto stāvlaukuma būvniecība. Projekta īstenošanas rezultātā līdz 2023. gada 31. decembrim taps jauna ražošanas ēka 2 400 m2 platībā un tiks sakārtota ēkai pieguļošā teritorija, kā arī izbūvēts publisks auto stāvlaukums. Pašvaldības iestāde “Ventspils osta” š.g. 26. aprīlī mutiskās izsolēs ar augšupejošu soli izsolīs nomas tiesības uz diviem topošās ražošanas ēkas Ganību ielā 99 nomas objektiem.

Rekordi apstrādes rūpniecībā

Apstrādes rūpniecības izaugsmes rādītāji Ventspilī šobrīd ir vieni no augstākajiem Latvijā, ļaujot pilsētai ieņemt stabilu vietu reģiona rūpniecisko centru vidū. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju, 2022. gadā Ventspilī strādājošo apstrādes rūpniecības uzņēmumu apgrozījums sasniedza 390 milj. EUR. Tāds rezultāts nav bijis Ventspils pilsētas vēsturē.

Tikai pirms pāris gadiem, izdevās pārsniegt 200 milj. EUR. Turklāt uzņēmumu lielākā daļa produkcijas – vidēji 89 % – tika eksportēta, sniedzot iespēju Ventspils pilsētas apstrādes rūpniecības uzņēmumiem realizēt savu produkciju augstākas maksātspējas tirgos. Arī lielākais nodarbināto skaits ir apstrādes rūpniecības nozarē.

Rūpes par mājokļu pieejamību

Risinot īres mājokļu pieejamības problēmu pilsētā, uzņēmējdarbības veicināšanai un jaunu speciālistu piesaistei, Pašvaldība ir izsludinājusi konkursu “Ēku atjaunošana vai pārbūve, nolūkā radīt īres dzīvokļus Ventspilī”. Tajā līdz. š.g. 7. jūlijam aicināti piedalīties nekustamā īpašuma attīstītāji. Savukārt, š.g. janvārī noslēdzās pieteikšanās Īres dzīvojamo māju Ventspilī jaunbūvju projektu līdzfinansēšanas konkursa 2. kārtai. Ir saņemts viens projekta iesniegums mājas ar 16 dzīvokļiem būvniecībai. Kopš 2017. gada aktīvi tiek turpināta pašvaldības dzīvokļu atbalsta programma Ventspilī strādājošajiem kvalificētiem speciālistiem veselības aprūpē, izglītībā, zinātnē, pētniecībā, sportā, komunālajā saimniecībā, kultūrā, pilsētas pārvaldē, informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, kā arī apstrādes rūpniecības apakšnozarēs. Programma tiek īstenota, speciālista darba devējam – uzņēmumam – noslēdzot sadarbības līgumu ar Pašvaldību, saskaņā ar kuru uzņēmums apņemas regulāri informēt Pašvaldību par speciālistu interesi īrēt pašvaldības dzīvokli.

Atbalsta programma jaunajiem speciālistiem

Pašvaldība īsteno Atbalsta programmu jaunu medicīnas speciālistu piesaistei. Ar programmas palīdzību četru gadu laikā Ventspilī darbu uzsākuši vairāk nekā simt medicīnas darbinieku, tostarp aptuveni 40 ārsti. Tāpat tiek īstenota atbalsta programma pedagogu piesaistei. Pašvaldība materiāli atbalsta skolotāju profesionālo pilnveidi speciāli organizētajos kursos un daļēji kompensē mācību izdevumus pedagoģiskajās augstskolās.

Plašāk par iespējām Ventspilī uzzini: www.ventspils.lv

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt