"Rīgas meži" mežsaimniecības daļas vadītājs Jānis Ģērmanis ziņoja, ka grozījumu mērķis ir nodrošināt dabas un rekreācijas vērtību aizsardzību, saglabāšanu un attīstību uzņēmuma apsaimniekotajos mežos.

Līdz šim, veicot vairākus izpētes pasākumus, izdalītas dabas un rekreācijas zonas, kas sekmē spēju identificēt tās meža teritorijas, kurās jāveic padziļināta izpēte, lai saglabātu meža vērtības, veicot meža darbus un koksnes ieguvi.

Komentējot jaunizveidoto teritoriju zonējumu, Ģērmanis norādīja, ka izpētes rezultātā izdalītas trīs zonas - dabas, rekreācijas un mežsaimniecības zona. Dabas un rekreācijas zonas ir tās, kurās konstatēta augsta dabas un rekreācijas koncentrācija, savukārt mežsaimniecības zonās minētā vērtību koncentrācija ir zemāka.

No kopumā "Rīgas meži" apsaimniekošanā esošajiem 61 000 hektāra meža zemes, mežsaimniecības zona aizņem 52 700 hektārus, savukārt dabas un rekreācijas zonas - aptuveni 8300 hektārus.

Saskaņā ar atbalstītajām izmaiņām, 2022.gadā koksnes ieguve potenciāli tiktu samazināta par 35 000 kubikmetriem jeb par aptuveni 2,1 miljonu eiro, savukārt 2023.gadā koksnes ieguves apmērs tiktu samazināts par 46 000 kubikmetriem jeb 2,8 miljoniem eiro.

Ģērmanis uzsvēra, ka zonējuma atbalstīšana un iekļaušana veicinās dabas un rekreācijas vērtību saglabāšanu.

Lai kompensētu minētos zaudējumus, komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP) atgādināja, ka nākamgad plānots palielināt "Rīgas mežiem" piešķirto pašvaldības dotāciju līdz 3,5 miljoniem eiro.

Turpmāka zonējuma iekļaušanas apstiprināšana plānota kompānijas akcionāru sapulcē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tikmēr komitejas darba kārtības nākamā jautājuma izskatīšanā, "Rīgas meži" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra ziņoja, ka "Zaļās klases" mērķis ir izglītot sabiedrību, vairojot vides veselību un ilgtspēju. Programmas ietvaros plānotas ekskursijas, klātienes un tiešsaistes mācības, kā arī citi pasākumi dažādu mērķauditoriju piesaistīšanai un izglītošanai.

"Zaļā klase" piedāvā vairākas bezmaksas aktivitātes, tostarp pastaigu takas, trases un konkursus. Tāpat plānoti arī ikgadējie tematiski pasākumi. Savukārt starp maksas aktivitātēm Skudra minēja pasākumus organizācijām un kolektīviem saistībā ar vides izglītošanas tēmām, kā arī tematiski vadītās ekskursijas "Rīgas meži" pārvaldībā esošajās teritorijās.

Līdztekus plānotas arī vairākas "Zaļās klases" komunikācijas aktivitātes, kas praktiski nozīmē ne tikai informācijas izplatīšanu plašsaziņas līdzekļos, bet arī trašu informatīvo materiālu papildināšanu ar norādēm atsevišķām mērķauditorijām, piemēram, ģimenēm ar bērniem, cilvēkiem ar invaliditāti, un tamlīdzīgi.

Skudra arī informēja, ka turpmāk, pēc koncepcijas apstiprināšanas, plānots veidot detalizētu aktivitāšu plānu, kā arī sastādīt turpmāko gadu nepieciešamo budžetu. Vienlaikus viņa sacīja, ka "Zaļā klase" ir jau atvērta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pēc vairāku precizējošu jautājumu izskaidrošanas, komiteja lēma vienbalsīgi atbalstīt "Rīgas meži" izstrādāto "Zaļās klases" koncepciju un veikt rekomendāciju turpmākai koncepcijas apstiprināšanai.

Tāpat komisija apstiprināja grozījumus Rīgas pašvaldības un "Rīgas meži" deleģēšanas līgumā, kas paredz, ka turpmāk "Rīgas meži" pārvaldībā būs arī "AB Dambis" un Lucavsala, kā arī Juglas un Ķengaraga promenādes. Kā norādīja grozījumu ziņotājs Rīgas pilsētas pašvaldības Vides uzraudzības nodaļas galvenais speciālists Gints Brunovskis, minētās teritorijas ir labiekārtotas un labi apmeklētas, tādēļ prasa rūpīgu profesionālu kopšanu kā pilsētas parkos un skvēros.

Tāpat, lai nodrošinātu dažādu parka infrastruktūras efektīvāku apsaimniekošanu, papildus minētajiem objektiem un teritorijām ar deleģēšanas līguma grozījumiem ir plānots nodot "Rīgas mežiem" apsaimniekošanā arī minēto teritoriju parku soliņus un tiltiņus.

Vaicāts par to vai grozījumi paredz arī finanšu pozīciju izmaiņas deleģēšanas līgumā, Brunovskis atbildēja noraidoši. Vienlaikus iespējamais izmaksu pieaugums tiktu segts no kopējā "Rīgas meži" plānotā dotācijas palielinājuma līdz 3,5 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien skatīja vairākus būtiskus jautājumus, kas saistīti ar galvaspilsētai piederošo mežu apsaimniekošanu.

Viens no tiem bija par piedāvāto zonējuma maiņu pašvaldības uzņēmuma "Rīgas meži" pārvaldīšanā esošajās teritorijās, kas paredz mazināt kailciršu platības galvaspilsētas tuvumā, nodrošinot vairāk vietas atpūtai un padarot mežu apsaimniekošanu ilgtspējīgāku.

Tāpat komitejā tika skatīta "Rīgas mežu" izstrādātā koncepcija vides izglītības projektam "Zaļā klase". Tā mērķis ir regulāri ilgtermiņā sniegt sabiedrībai zināšanas par mežu ekosistēmu, to ekonomisko un sociālo nozīmi, kā arī ilgtspējīgu un viedu mežu, Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanu. Programmas koncepcijā ir paredzēts uzrunāt plašu sabiedrības daļu - izglītības iestādes, ģimenes ar bērniem, nevalstiskās organizācijas, profesionālo auditoriju -, iesaistot to "Rīgas mežu" apsaimniekoto teritoriju - mežu, dārzu un parku - izziņā, saudzēšanā un attīstībā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tāpat ziņots, ka Rīgas pašvaldība sākusi izvērtēt ieceri mazināt kailciršu platības galvaspilsētas tuvumā, nodrošinot vairāk vietas atpūtai un padarot mežu apsaimniekošanu ilgtspējīgāku.

"Plašie meži ap Rīgu pēdējos 20 gados arvien vairāk izroboti ar kailcirtēm, apdraudot retas dabas vērtības un atpūtas iespējas. Pašvaldībai piederošam uzņēmumam pirmajā vietā būtu jāliek sabiedrības intereses un ilgtspēja," uzsvēra Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP).

Tādēļ dome piedāvā būtiski samazināt mežu izciršanu, lai tajos nepazustu sēņošanas, pastaigu un cita veida atpūtas iespējas.

"Manuprāt, meži ap Rīgu, kuru tuvumā dzīvo teju miljons cilvēku, jāapsaimnieko citādi nekā nomaļi meži bez aizsargājamām dabas vērtībām," uzskata domnieks.

Ņemot vērā to, ka valstī ir veikta dabas vērtību inventarizācija un tās rezultātā identificētās šo vērtību teritorijas konstatētas arī "Rīgas mežu" pārvaldītajās teritorijās, kā arī ņemot vērā arvien pieaugošo pieprasījumu pēc kvalitatīvām rekreācijas teritorijām Rīgā un tās apkārtnē, uzņēmums ir veicis sākotnēju izvērtējumu par šo vērtību koncentrāciju un izveidojis zonējumu ar izdalītām teritorijām ar augstu dabas un rekreācijas vērtību koncentrāciju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

"Rīgas mežu" ieskatā izstrādātais zonējums būtu iestrādājams pašlaik spēkā esošajos meža apsaimniekošanas plānos un tas nodrošinātu, ka teritorijās ar augstām dabas un rekreācijas vērtībām meža apsaimniekošana tiek veikta tādā veidā, kas ne tikai saglabā, bet arī uzlabo šo vērtību saglabāšanos, nezaudējot meža normālai attīstībai, oglekļa dioksīda piesaistei un atjaunošanai nepieciešamo potenciālu.