Ikviens gads pēc Austrumu horoskopa ir saistīts ar kādu no piecām stihijām – zeltu, ūdeni, koku, uguni vai zemi...

Tāpat ikviens gads ķīniešu horoskopā ir saistīts ar kādu no divpadsmit svētajiem dzīvniekiem un ar divām piecu elementu – metāla, ūdens, koka, uguns un zemes – formām (Iņ un Jan). Pilns cikls aptver 60 gadus.

Gaidāmās Austrumu gadumijas priekšvakarā sazinājāmies ar Rīgas klīnikas «Ķīniešu medicīna» vadītāju ārstu Marku OLEJNIKU. Lūk, ko viņš mums pastāstīja:

– Pēc Austrumu kalendāra 2024. gads sākas 10. februārī – tas būs Zaļā Koka Pūķa gads. Ķīniešu kultūrā šis mītiskais dzīvnieks simbolizē varu, cēlsirdību, godu, veiksmi un panākumus. Ticēsim tam!

Pūķis ir vienīgā mītiskā būtne starp Austrumu kalendāra cikla dzīvniekiem. Tāpēc viņš spēj radīt savu īpašu burvību.

Ķīniešu tradīcijās Koku uzskata par izaugsmes, veiksmes un attīstības elementu. Koka Pūķa enerģiju tradicionāli attēlo zaļā krāsā. Savukārt ķīniešu medicīna uzskata, ka tas ir laiks, kad īpaša uzmanība jāpievērš aknu un žultspūšļa veselībai.

Ķīniešu tradicionālā medicīnā aknām ir piešķīrusi armijas ģenerāļa lomu – tās vada visus ķermeņa spēkus. Aknas ir asins rezervju krātuve, tieši tās izlemj, kādā apjomā un kad jebkuram no orgāniem piešķirt asinis un līdz ar to arī enerģiju.

Vienlaikus aknas ir «visklusākais» orgāns, kas savas problēmas tikpat kā neatklāj ilgstoši, lai gan no to darbības ir atkarīga visa organisma labklājība.

Ķīniešu medicīna uzskata, ka aknas ir atbildīgas par «transportu un pārvietošanos». Aknas, saskaņā ar ķīniešu medicīnu, kontrolē cī mehānismu, tas ir, faktiski regulē pārējo iekšējo orgānu darbību, pārvalda visu vielmaiņu.

Tādējādi aknu darbības traucējumi var ietekmēt visa ķermeņa darbību, galvenokārt izpaužoties psihes un gremošanas jomā.

Normāla gremošana ir tieši atkarīga no normālas aknu darbības, jo tās ražo žulti, kas stimulē aizkuņģa dziedzera fermentu ražošanu un regulē kuņģa un zarnu darbību.

«Aknām patīk kārtība, tās necieš skumjas, bēdas un spēcīgas dusmas,» uzskata ķīnieši. Bieži šī orgāna patoloģiju pavadoņi ir aizkaitināmība, sašutums, naids, greizsirdība, niknums, depresija, dusmas. Aknas negatīvi reaģē uz stresu, īpaši uz ilgstošu stresu. Cilvēka psihoemocionālā stāvokļa traucējumi viņa aknas iedragā burtiski! Pārāk nervozas situācijas var kaitēt aknām, izraisot to nepietiekamu vai pastiprinātu darbību. Ja aknu enerģija stagnē, tas var izraisīt depresiju.

Hiperaktivitāti, gluži pretēji, raksturo aknu enerģijas palielināšanās, bet tas izraisa dusmu uzliesmojumus, pastāvīgu aizkaitināmību, bezmiegu utt. Turklāt, ja cilvēks neguļ līdz pulksten trijiem naktī – tieši šis ir aknu darbības laiks –, tas vēl vairāk traucē aknu darbību, un izveidojas apburtais loks.

Ja aknu cī stagnē, žults plūsma kļūst apgrūtināta. Tādēļ aknu slimību gadījumā mutē var būt skābena vai rūgtena garša. Par to vajadzētu satraukties.

Aknas ķīniešu tradīcijās tiek saistītas ar Koka elementu, kura krāsa ir tumši zila un zaļa. No kā izriet, ka, piemēram, mēle pacientam ar aknu enerģijas stagnāciju būs ar zilganu nokrāsu. Tikmēr aknu hiperaktivitāte izpaužas kā cīpslenes jeb acu baltumu asinsvadu paplašināšanās – jo tā augstāka, jo asinsvadi būs «sazarotāki».

Cilvēku, kas bieži uzbudinās, nereti sauc par žultainu, viņam patiesi parasti mēdz būt aknu darbības traucējumi.

Aknas ir jāsaudzē! Jo ilgstošas funkcionālas izmaiņas aknās var izraisīt pārmaiņas to audos, proti, taukaino hepatozi, bet sliktākajā gadījumā – fibrozi un cirozi.

Attiecībā uz klimatisko ietekmi uz aknām, no ķīniešu medicīnas viedokļa tām nepatīk vējš un mūsu ziemīgie laikapstākļi. Cilvēki, kas cieš no disharmoniskas aknu darbības, var novērot, ka vējainā laikā viņiem pastiprinās galvassāpes.

Svarīgs faktors aknu patoloģijas diagnosticēšanā ir fakts, ka sākotnējie simptomi var būt redzes traucējumi, galvassāpes, saišu aparāta vājums, nagu trauslums, ceļu locītavu problēmas, muguras sāpes, bezmiegs utt., kas nekādā veidā nešķiet saistīti ar aknām. Rezultātā cilvēki palaiž garām šī svarīgā orgāna problēmas un nevēršas pie ārsta.

Klīnika «Ķīniešu medicīna» ir uzkrājusi plašu praktisko pieredzi saistībā ar aknu funkciju traucējumu novēršanu, izmantojot akupunktūru, karsēšanu ar moksu un fitoterapiju.

Diagnostikas nolūkos tiek izmantotas gan tradicionālās ķīniešu medicīnas metodes (pulsa, mēles u.c. veida izmeklēšana), gan meridionālā datordiagnostika.

Pierakstīties uz pieņemšanu var šeit. Vai zvaniet pa tālruni 67298385, 26026958.

Klīnika «Ķīniešu medicīna» atrodas Rīgā, Brīvības ielā 106 – 4.