Ikviens vēlas izskatīties svaigāks, jaunāks un pievilcīgāks. Kardināli šo problēmu risināt pa spēkam būs vien mūsdienu estētiskai medicīnai. Par jaunākajām tendencēm skaistumkopšanas industrijā stāsta dakteris Arguts Keirāns, kurš šo skaistuma maģiju veic klīnikā «Aesthetica». 

Uzziņai. Ārsts Arguts Keirāns ir diplomēts plastikas ķirurgs ar daudzu gadu pieredzi. Specializējies estētiskajā, rekonstruktīvajā un rokas ķirurģijā. Viņš ir pazīstams ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā ar savu īpašo, smalko stilu plastiskās ķirurģijas mākslā. 

Akadēmisko un praktisko pieredzi dakteris Keirāns ir ieguvis, mācoties un stažējoties pasaules labākajās klīnikās. Latvijas Plastikas ķirurgu asociācijas biedrs un Plastikas, rekonstruktīvās un estētiskās ķirurģijas starptautiskās konfederācijas (IPRAS) biedrs.

Daktera Arguta Keirāna darba grafiks ir ļoti blīvs, taču viņš atrada laiku sarunai un mums bija iespēja uzzināt jaunības atgūšanas noslēpumus… 

– Dakter Keirān, kāpēc, jūsuprāt, plastiskā ķirurģija cilvēkiem kļūst arvien pievilcīgāka? Vai tas vairāk saistīts ar vēlmi atgūt jaunību, vai arī tā ir modes tendence?

– Nav nekā jauna zem saules. Sievietes vienmēr ir gribējušas, grib un sapņo izskatīties ne tikai labi, bet arī pēc iespējas pievilcīgāk. Ja agrāk plastiskā ķirurģija bija zvaigžņu, bagātnieku un mediju personību lauciņš, tad tagad, attīstoties tehnoloģijām un jauniem materiāliem, tā kļūst arvien pieejamāka un plašāk izplatīta.

Vēl pirms gadiem piecpadsmit cilvēki novecošanu uztvēra kā neizbēgamu procesu, bet tagad mums ir ļoti reālas iespējas pacīnīties par jaunību. Arvien vairāk cilvēku – starp citu, ne tikai sievietes, bet arī vīrieši – vēršas pie ārstiem, lūdzot veikt dažādas pārvērtības. Pacienta vēlmes ir svarīgas, taču galvenais ir nepārspīlēt un saglabāt to, ko sauc par zelta vidusceļu.

Diemžēl pieaug tādu cilvēku skaits, kas modes tendenču iespaidā, izmantojot plastisko ķirurģiju, vēlas atdarināt kādu populāru blogeri vai kino zvaigzni. Dažkārt šīs vēlmes izpaužas lūgumos izveidot «lapsas acis» vai «vilka ausis». Starptautiskajās konferencēs, runājot ar ķirurgiem no citām valstīm, no kolēģiem nākas dzirdēt, ka arī viņi sastopas ar līdzīgiem pacientu lūgumiem. Ko šajā gadījumā var darīt? Es skaidroju, ka nevajadzētu sekot īslaicīgai modei, ir jāskatās uz turpmākajiem gadiem un katras sejas unikalitāti. Galu galā mēs visi esam atšķirīgi, mums ir dažāda ādas struktūra, skeleta uzbūve un sejas proporcijas. Atdarinot mūsdienu elkus, varam neviļus zaudēt savu unikalitāti, kas mums pieder a priori. Tāpēc pašreizējā estētiskās ķirurģijas tendence ir vienkārši saglabāt un atjaunot zaudēto svaigumu un jaunību, saglabājot individualitāti un neizkropļojot sejas vaibstus. Tā, manuprāt, ir ķirurga augstākā pilotāža. Lai gan, protams, dažas «nepilnības» var nedaudz uzlabot, ja tas nepieciešams.

– Jūs sacījāt, ka cīņa ar vecumu ir mūsdienu realitāte. Kas šajā procesā pēdējo 20 gadu laikā ir mainījies?

– Te jāsaprot, mēs nevaram novērst ķermeņa novecošanās procesu, bet varam to aizkavēt. Lai sasniegtu šo mērķi, ir dažādas iespējas – minimāli invazīvas manipulācijas, tādas kā injekcijas un aparatūras procedūras.

Plastiskā ķirurģija, savukārt, ir visaptveroša un radikāla pieeja. Te ļoti svarīgi paredzēt, kā pacienta izskats varētu mainīties turpmākajos 10–15 gados, lai operācijas rezultāts būtu harmonisks. Es vienmēr izvērtēju šo laika posmu – skatos gadu desmitiem uz priekšu un iztēlojos, kā mans pacients izskatīsies pēc gadiem.

Vispopulārākās procedūras laika gaitā gan nav mainījušās - apļveida sejas liftings, blefaroplastika, kakla plastiska. Ir mainījusies tikai pieeja šīm procedūrām. Piemēram, ādas nostiepšana un izlīdzināšana ir kļuvusi, tā teikt, inteliģentāka. Tas attiecas ne tikai uz ādu, bet arī uz noteiktiem zemādas muskuļu, tauku un saišu kompleksiem. Plastiskā ķirurģija bieži vien tiek veikta kombinācijā ar tauku pārstādīšanu vai, otrādi, ar tauku atsūkšanu, kad tauki kādā vietā tiek noņemti... Vārdu sakot, estētiskā ķirurģija attīstās, kļūst daudzveidīgāka un tehnoloģiski progresīvāka. Atveseļošanās arī kļuvusi vieglāka – rehabilitācijas process pacientam kļuvis īsāks un vieglāk panesams.

– Objektīvi runājot, cik gadus, ņemot vērā mūsdienu tehnoloģijas, cilvēks var «zaudēt» pēc plastikas ķirurga apmeklējuma?

– Rezultāts ikvienam pacientam būs individuāls. Kāds teiks, ka esat piecus gadus jaunāks, cits sacīs – 15, bet jums pašam varbūt šķitīs, ka izskatāties 33 gadus jaunāks. Vispārīgi runājot, pēc sejas un plakstiņu plastikas (blefaroplastikas) jums noteikti vajadzētu izskatīties 5–7 gadus jaunākam par savu bioloģisko vecumu. Kāda citādi ir jēga veikt operāciju?

Labā ziņa ir tā, ka šodien pacienta vecums nav kritērijs, lai atteiktos no plastiskās operācijas. Viss ir balstīts uz jūsu vēlmēm un vispārējo veselību. Man ir bijuši pacienti, kuru vecums pārsniedz 80 gadus. Brīnišķīgi! Ja sieviete ir sportiska, motivēta un – vēl jo vairāk – pārzina procedūru (daudzas dāmas ne pirmo reizi izvēlas plastisko operāciju), tad mēs droši pieņemam šādus pacientus. Un parasti ar vecākiem pacientiem man nekādu problēmu nav bijis. Dažkārt daudz vairāk enerģijas nepieciešams, strādājot ar jauniem cilvēkiem: nākas analizēt, lai es pats izprastu, kādas pozitīvas izmaiņas konkrētam pacientam iespējams panākt. Ir taču jāsaprot, kas motivē cilvēku, kurš pie jums vēršas pēc palīdzības. Arī ar šādu aspektu ir saistīts atbildīga profesionāļa darbs.

– Cik ilgs ir rehabilitācijas periods pēc plastiskās operācijas?

– Parasti pacients var atgriezties darbā aptuveni 2–3 nedēļas pēc operācijas. Bet mums ir pacienti, kuri dodas uz darbu jau pēc nedēļas. Tomēr būtu jārēķinās ar vismaz trīs nedēļu ilgu atveseļošanās periodu. Šajā laikā tūska mazināsies, pazudīs zilumi, uz sejas mēs tos vairs neredzēsim – tie var būt pamanāmi tikai kakla rajonā. Taču parasti šajā periodā saglabājas pietūkums un diskomforts, tādēļ slimības lapa būtu vajadzīga vismaz divas nedēļas.

– Dakter, kā jūs vērtētu Latvijas estētiskās ķirurģijas nozares līmeni?

– Manuprāt, pluss ir tas, ka lielākā daļa patlaban operējošo plastikas ķirurgu, kuri nodarbojas tieši ar estētisko ķirurģiju, darba gaitas ir sākuši Latvijas Mikroķirurģijas centrā Rīgas Austrumu slimnīcā «Gaiļezers», mani ieskaitot. Tieši šeit ir gūta nenovērtējama darba pieredze ārkārtas situācijās – piemēram, norautu pirkstu gadījumos, rekonstruktīvās mikroķirurģiskās operācijās utt. Mans ķirurga darba stāžs ir vairāk nekā 16 gadi.  Ilgu laiku esmu strādājis onkoloģijas sejas-žokļu nodaļā, kur veicām rekonstrukciju pēc mīksto audu, vaigu, galvas ādas, gļotādu, mēles vēža operācijām – proti, tas viss bija saistīts ar seju. Šeit sāka veidoties mana specializācija estētiskās ķirurģijas jomā.

Plastikas ķirurga darbs man sagādā milzu gandarījumu, jo varu ne vien redzēt sava darba rezultātu, bet arī palīdzēt cilvēkam saglabāt viņa individualitāti. Agrāk visas dzīves laikā sejas ādas nostiepšanu varēja veikt vienu vai divas reizes. Mūsdienās šim skaitam gandrīz nav ierobežojumu, var veikt kaut vai piecas operācijas, taču ārstam ir jāzina noteiktas nianses. Bet tie jau ir katra plastikas ķirurga noslēpumi un pieeja, mēs visi esam līdzīgi vijolniekiem, kuri spēlē Antonio Vivaldi «Četrus gadalaikus», taču katrs savā veidā. Un pacienta uzdevums ir sameklēt savu izpildītāju - atrast un ticēt panākumiem. Tad viss noteikti izdosies.

– Paldies par interviju!

Ludmila VĒVERE

Pieteikties Vizītei var šeit

Klīnikas adrese

Tālivalža iela 15, Rīga, LV-1006

Ārstniecības iestādes reģistrācijas kods: 010001909

(+371) 20 385 822
(+371) 67 808 800