Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Nacionālā apvienība rosina Valsts valodas centru pārveidot par neatkarīgu iestādi

Saeimas opozīcijas partija Nacionālā apvienība (NA) rosina pārveidot Valsts valodas centru (VVC) par neatkarīgu iestādi, "lai mazinātu politisko ietekmi uz šo institūciju", aģentūru LETA informēja partijā.

Šādu lēmumprojektu NA ir iesniegusi Saeimā. Partijas ieskatā, tas mazinātu politisko ietekmi uz institūciju un ļautu veidot stabilu, neatkarīgu iestādes budžetu.

Patlaban VVC ir Tieslietu ministrijas padotības iestāde. Saskaņā ar priekšlikumu, iestādes statuss mainītos no 2025.gada 1.janvāra.

Valsts valodas pozīcijas nedrīkst būt atkarīgas no politisko partiju labvēlības vai izpratnes, uzskata NA deputāts Artūrs Butāns, atzīmējot, ka valsts valoda ir vērtība, kas nostiprināta Satversmē. "Latviešu valoda ir jāsargā un tās lietojums jāstiprina, veidojot neatkarīgu iestādi ar stabilu finansējumu un plašām pilnvarām, līdzīgi kā Tiesībsarga birojs un citas neatkarīgas institūcijas, tā mazinot politiskās iejaukšanās iespējas," spriež Butāns.

NA atgādina, ka pēc Tieslietu ministrijas rīkojuma tika pārtrauktas darba attiecības ar Valsts valodas centra ilggadējo direktoru Māri Baltiņu, kurš šajā amatā bija kopš 2009.gada. NA tur saskata politiskas ietekmes "pēc tam, kad Valsts valodas centra direktors pauda stingru nostāju, ka sabiedriskajos medijos nebūtu jānotiek debatēm krievu valodā".

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt