Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Lietuvas prezidents: Zelenska uzvaras plāns ir Rietumu neizpildītais mājasdarbs

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska prezentētajā uzvaras plānā iekļautais ir Rietumvalstu neizpildītais mājasdarbs, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Zelenska plāna galvenie elementi būtībā ir mūsu neizpildītais mājasdarbs," Nausēda ceturtdien teica žurnālistiem Briselē.

"Tur nav nekā jauna. Ir tas, ko mēs gribējām izdarīt, bet neizdevās paveikt Viļņas samitā - uzaicināt Ukrainu pievienoties NATO -, un pēc tam tas pats atkārtojās Vašingtonā," sacīja Lietuvas prezidents.

"Kamēr mēs to neizdarām, esam tālu no uzvaras. Pašas cēloņsakarības šeit ir pašsaprotamas," piebilda Nausēda.

Jau vēstīts, ka Zelenskis trešdien Ukrainas parlamentā prezentēja uzvaras plānu. Tajā ir pieci punkti: uzaicinājums Ukrainai pievienoties NATO, neatgriezeniska Ukrainas aizsardzības stiprināšana un kara pagriešana atpakaļ pret Krieviju, Krievijas agresijas savaldīšana, Ukrainas ekonomikas izaugsme un sadarbība, kā arī drošības arhitektūra pēc kara. Plānam ir trīs slepeni pielikumi.

Ceturtdien Zelenskis Ukrainas uzvaras plānu prezentē NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, kā arī Eiropas Savienības līderu samitā.

Lai gan NATO ģenerālsekretārs Marks Rite plānu nosauca par "spēcīgu signālu", viņš trešdien brīdināja, ka neatbalsta "visu plānu", kurā pirmām kārtām tiek prasīts tūlītējs uzaicinājums pievienoties ASV vadītajai aliansei, ko daudzi uzskata par nereālu.

NATO samitā Vašingtonā alianses dalībvalstis paziņoja, ka Ukraina ir "neatgriezeniskā ceļā" uz dalību NATO.

Vienlaikus ASV un Vācija ir starp valstīm, kas iebilst pret tūlītēju Ukrainas uzņemšanu, uzskatot, ka tas praktiski nozīmētu alianses karu ar Krieviju.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt