Līdz 2023.gada 1.februārim demontēs piecas piemiņas plāksnes no namiem Kuldīgas vecpilsētā un deviņas piemiņas vietas, galvenokārt piemiņas akmeņus Alsungas, Nīkrāces, Raņķu, Gudenieku un Snēpeles pagastā. Objektu demontāžu pagastos organizēs attiecīgā pagasta pārvalde, Kuldīgas pilsētā - Būvvalde.

Kuldīgas pilsētā nolemts demontēt piemiņas plāksni Taurijas Padomju Republikas Tautas komisāru padomes priekšsēdētājam Jānim Šeptem, kas atrodas Baznīcas ielā 10, piemiņas plāksni Komunistiskās partijas manifesta tulkotājiem latviešu valodā Liepājas iela 31, piemiņas plāksni padomju Krievijas bruņoto spēku virspavēlniekam Jukumam Vācietim Ventspils ielā 16.

Tāpat pilsētā demontēs piemiņas plāksni Kuldīgas revolucionārajai kara komitejai Kalna ielā 25, piemiņas plāksni landesvēra upuriem 1919.gadā Baznīcas ielā 14 un piemiņas plāksni LSD Kurzemes organizācijas II konferencei Ventspils ielā 43.

Pagastos nolemts demontēt pieminekli Alsungas skolas absolventiem, kas cīnījušie LTK un SAP vienībās Kuldīgas rajonā un piemiņas vietu Eduardam Upeslejam, kas atrodas Skolas ielā 11A, Alsungā, pieminekli Padomju Savienības varonim jefreitoram Pēterim Kuprijanovam, kas atrodas netālu no mājām "Līdumnieki", Nīkrāces pagastā, skulptūru ar postamentu no piemiņas vietas Jurim Mežiņam un plāksni no pieminekļa Raņķu ciema padomju karavīriem, kritušajiem Lielajā Tēvijas karā 1941.-1945, kas atrodas "Brūveros", Raņķu pagastā.

Tāpat tiks demontēts piemiņas akmenis Arvīdam Zīlem, kas atrodas "Ozoliņos", Adzes-Basos, Gudenieku pagastā, piemiņas akmeni cīņās par padomju varu kritušajiem Basu ciema iedzīvotājiem pie Basu bibliotēkas, Gudenieku pagastā, pieminekli par padomju varu kritušajiem snēpelniekiem pie "Pagastmājas", Snēpeles pagastā un pieminekli revolucionāram Pēterim Sokolovskim pie mājām "Apšenieki", Snēpeles pagastā.

Kā vēstīts, 28.jūlijā ar Kuldīgas novada domes sēdes lēmumu tika izveidota komisija, kurai tika uzdots izvērtēt, kuri no Kuldīgas pašvaldības novadā esošajiem pieminekļiem/objektiem atbilst likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizlieguma un objektu demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Lai komisija pilnvērtīgi izpildītu tai uzdoto uzdevumu, tā vairākkārtīgi sazinājās ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi un Latvijas Okupācijas muzeju.

Pamatojoties uz Demontāžas likuma 4.panta otro daļu un Ministru kabineta 2022.gada 14.jūlija noteikumu "Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts" pašvaldība demontējusi trīs padomju režīmu slavinošus objektus, proti, piemiņas akmeni padomju izlūkiem, Almālē, Alsungas pagastā, piemiņas akmeni nezināmajam cīnītājam Gudenieku pagastā un piemiņas akmeni, ceļa labajā pusē starp muižu un jaunceltnēm, Ozolos, Rendas pagastā. Tuvākajās dienās būs demontēts arī piemiņas akmens partizānu vienībai Gudenieku muižā.
 

Saturs turpināsies pēc reklāmas