Vēlamies jūs iepazīstināt ar ūdens filtrēšanas procesa izgudrotāja Heinca Hankammera ideju...

Ikvienam no mums pastāvīgi ir nepieciešams tīrs dzeramais ūdens – bez hlora, bez smago metālu, organisko savienojumu un citu piesārņotāju aromāta.

Centralizēts ūdensvads ir mūsdienīgs un aktuāls risinājums gan Latvijā, gan daudzās citās Eiropas valstīm.

Ja jums ir ūdens filtra trauks, tad variet sev nodrošināt lietošanai drošāku, vienmēr svaigu, garšīgu, mīkstu ūdeni. Šī ierīce efektīvi samazina tādu vielu uzkrāšanos kā hlors, svins, varš, citi metāli. Tā ir iespēja ikdienā atteikties no pudeļu un citas taras iegādes, iespēja to darīt retāk un tādējādi apzināti piedalīties Zemes atbrīvošanā no plastmasas, kas piesārņo mūsu planētas ūdens un sauszemes teritorijas.

Filtrēšanas idejas īstenošana samazina ne vien plastmasas izmantošanu pasaulē, bet arī CO2 emisijas. Kādā veidā? Ļoti vienkārši – tiek samazināts automašīnu skaits, kas pudelēs pildītu ūdeni pārvadā no valsts uz valsti, bet tas saistās ar izplūdes gāzu daudzumu...

Ūdens attīrīšana: ko izvēlēties?

Apskatīsim vienu no piedāvājumiem, kas sastopams Latvijas tirgū: ūdens filtra trauks BRITA – vācu zīmols, kas dibināts 1966. gadā. Iespējams, šis ir viens no pazīstamākajiem un sociāli atbildīgākajiem ūdens filtru ražotājiem pasaulē. Pat ja nekad neesat lietojis šī uzņēmuma produktus, tā nosaukumu jūs katrā ziņā esat dzirdējuši. Ūdens filtra trauks BRITA patlaban ir pieejamas 70 pasaules valstīs!

Ideja izveidot ērtus, kvalitatīvus ūdens filtrus ienāca prātā zīmola BRITA dibinātājam Heincam Hankammeram. Viņš nolēma izstrādāt tādu ūdens attīrīšanas metodi, lai tā būtu efektīva un ērta dažāda vecuma cilvēkiem, pieejama praktiski ikvienam un, galvenais, viegli lietojama. Tā radās ūdens filtra trauki BRITA.

Lielākajā daļā trauku tiek izmantota gaismas signālu Smart Light tehnoloģija, lai darītu zināmu, ka ir pienācis laiks mainīt filtru.

Ūdens filtra trauks izskatās estētiski un ir pieejamas dažādos dizainos un pat krāsās, kas ikvienam ļauj izvēlēties sev piemērotāko variantu.

BRITA piedāvā vairākus filtrus, kas ir piemēroti dažādiem ūdens piesārņojuma līmeņiem un ir savstarpēji maināmi.

Vispārējais filtrēšanas princips

Vislabākais filtrējošā materiāla sastāvs un optimālākais trauku dizains ir vācu speciālistu daudzu gadu pētījumu rezultāts.

Īsi un vienkārši sakot, korpusa iekšpusē atrodas Ion Exchange Pearls granulu un aktivētās ogles (proti, kokosriekstu čaumalu) maisījums. Visi MAXTRA PRO filtri ir apstrādāti ar tvaiku un sudrabu, un to mikrofiltrācijas membrāna ir ideāli piemērota mehāniskai krāna ūdens attīrīšanai.

BRITA MAXTRA PRO filtrs ļauj atbrīvoties no brīvā hlora un ūdens hlorēšanas produktiem; samazināt ūdenī alumīnija, vara, smago metālu (tostarp svina un dzīvsudraba) un citu cilvēka veselībai kaitīgu vielu – herbicīdu, pesticīdu un pat ūdenī izšķīdušu medikamentu atliekas (tā ir problēma arī Latvijā) – saturu.

(!) BRITA MAXTRA PRO filtros izmantoto Ion Exchange Pearls granulu īpatnība ir tāda, ka tās, piemēram, spēj aizstāt kalcija jonus ar ūdeņraža joniem. Ūdeņraža joni apvienojas ar bikarbonāta joniem un veido ķīmiski nestabilu savienojumu, kas sadalās ūdenī un oglekļa dioksīdā. Tāpēc nātrija saturs nepalielinās.

Filtros izmantotās Ion Exchange Pearls granulas ir ciets, ūdenī nešķīstošs lielmolekulārs (polimēru) savienojums, kura makromolekula satur aktīvās grupas ar ūdeņraža joniem, kas spēj aizvietoties.

Videi draudzīga pieeja it visā

Svarīgi uzsvērt, ka šis vācu ražotājs savu jauno MAXTRA PRO filtru korpusam (50%) izmanto sertificētu bioloģisko plastmasu ISCC PLUS, kura ir izgatavota tikai no atjaunojamiem bioloģiskiem avotiem – lauksaimniecības kultūrām un citiem augiem.

Tāpat jaunā BRITA GLASS JUG trauks ir maksimāli draudzīga videi – tā izgatavota no 100% bioloģiskās plastmasas un 60% borsilikāta stikla (vienkārši sakot, pārstrādāta stikla), kurš neuzņem piegaršu un smakas. Borsilikāta stikls ir viegls, neplīstošs un karstumizturīgs.

(!) Visas BRITA trauka daļas, izņemot Smart light LED, var mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā temperatūrā līdz 50 °C.

Modeļu ir daudz – izvēle jūsu ziņā!

Mājaslapā www.brita.lv var atrast detalizētu katra BRITA trauka modeļa aprakstu un partneru sarakstu.

Tāpat jāpiebilst, ka, izmantojot ar BRITA MAXTRA PRO filtrētu ūdeni, var ievērojami paildzināt elektriskās vai parastās tējkannas, kā arī kafijas automāta kalpošanas laiku, jo pēc filtrēta ūdens lietošanas neveidosies kaļķakmens nogulsnes. Vēl – ja jūs vārāt ūdeni, tad filtrēts ūdens uzvārās ātrāk un jūs varat ietaupīt gāzi vai elektrību.

Turklāt BRITA ūdeni var izmantot tvaika gludekļos. Tas ir ideāli piemērots lietošanai mitrinātājos un telpaugu laistīšanai.