Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Ēka, kas vienmēr skan – koncertzāle “Latvija”

Koncertzāle “Latvija” jau piecus gadus ir kultūras un izglītības telpa augstvērtīgiem pasākumiem un mūzikas apguvei. Koncertzāle lepojas ar unikāliem mūzikas instrumentiem – akustiskām koncertērģelēm ar 3500 stabulēm, kas izvietotas trīs stāvu augstumā, un pasaulē augstākajām klavierēm (4,70 m).

Savukārt Mazo zāli iespējams izmantot arī kā āra skatuvi, vasarā piedāvājot ventspilniekiem un pilsētas viesiem brīvdabas koncertus, kur mūzika aizvijas tālāk pāri Lielajam laukumam, uzrunājot pat nejaušus garāmgājējus. Koncertzālei ir nevainojami akustiskie rādītāji, atjautīgi risinājumi dizainā un augstas energoefektivitātes nodrošināšanā, kā rezultātā koncertzāle var lepoties ar viesmīlīgām, ērtām telpām, plašām tehniskajām iespējām un gaumīgu interjeru. Profesionālus, muzikālus notikumus mūzikas gardēžiem ir iespēja baudīt Lielajā zālē (578 vietas), Mazajā zālē (līdz 120 vietām) vai “Greenroom” telpā.

Jubileju svinēs ar grandiozu koncertu

Sestdien, 27. jūlijā, plkst. 18.00 notiks vērienīgs un īpaši veidots koncerts ar daudzu izcilu mūziķu piedalīšanos un klasiskās mūzikas programmu koncertzāles Lielajā zālē,

kur uzstāsies ērģelniece Iveta Apkalna, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris, pianists Reinis Zariņš, vijolniece Azade Magsodi, saksofonists Renārs Lācis, Ventspils Festivāla koris, diriģenti Guntis Kuzma un Sigvards Kļava. Jubilejas koncerta programma būs balstīta Ērika Ešenvalda un Viļņa Šmīdberga mūzikā. Biļetes uz šo koncertu pieejamas koncertzāles “Latvija” kasē un “Biļešu paradīze” tīklā.

Savukārt, plkst. 21.00 ikviens interesents un garāmgājējs aicināts izbaudīt muzikālu vakaru koncertzāles brīvdabas estrādē.

Pieejamas ekskursijas

Ja ir vēlme iepazīt koncertzāli klātienē gida pavadībā, tad jūlijā un augustā var apmeklēt publiskās ekskursijas un visa gada garumā ir iespēja rezervēt grupu ekskursijas (tālr. (+371)25773303, e-pasta adrese: koncertzale@ventspils.lv).

Pasaules mēroga izpildītāji un koncerti

Jūlijā koncertzāle “Latvija” klausītājiem piedāvās ne vien iespaidīgo jubilejas koncertu, bet vēl trīs muzikālas tikšanās, savukārt augustā šeit viesosies Gidons Krēmers un kamerorķestris "Kremerata Baltica":

Piektdien, 5. jūlijā, plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” ar koncertu “O Sole mio” pirmo reizi uzstāsies stīgu kvartets "Akilone" (Francija), kas ieguvis starptautisku atpazīstamību ar krāsaino saspēli un lielu stilistisko dažādību. Koncertā "O Sole Mio" skanēs Jozefa Haidna, Luidži Bokerīnī, Volfganga Amadeja Mocarta un Huana Kristozomo de Ariagas mūzika.

Piektdien, 12. jūlijā, plkst. 19.00 vasaras vakara koncertā pianisti Žans Batists Dulsē un Aurēlija Šimkus aicina izbaudīt koncertprogrammu, kas veidota īpaši koncertzāles "Latvija" vertikālajām klavierēm Klavins M470i. Tajā izskanēs Pētera Vaska, Ferenca Lista, Igora Stravinska mūzika un meistarīgas improvizācijas.

Otrdien, 23. jūlijā, plkst. 19.00 koncertzālē “Latvija” viesosies Vācijas mūziķi no “Orchester der Musikfreunde Bremen” diriģenta Rida Murtada vadībā un pianiste Sana Villeruša, kuri atskaņos Antona Bruknera, Friderika Šopēna un Roberta Šūmaņa skaņdarbus.

Svētdien, 4. augustā, plkst. 17.00 Ventspils pilsētas svētku noslēgumā koncertzāle “Latvija” aicina uz Gidona Krēmera un kamerorķestra "Kremerata Baltica" koncertu. Mākslinieki savā pirmajā koncertā koncertzālē “Latvija” atskaņos īpaši veidotu programmu ar Ludviga van Bēthovena, Gražinas Bacevičas un Franča Šūberta mūziku.

Svētdien, 22. septembrī, plkst. 16.00 rudens sezonu atklās Andreja Osokina solokoncerts, kas izskanēs. Programmā iekļauti Pētera Vaska, Emīla un Volfganga Dārziņu, Lūcijas Garūtas, Jāņa Ivanova, Emiļa Melngaiļa, Valentīna Utkina, Imanta Zemzara, Armanda Znotiņa un Jāzepa Vītola skaņdarbi. Īpašs notikums būs Raimonda Tigula speciāli Andrejam Osokinam komponēta skaņdarba pirmatskaņojums.

Sestdien, 5. oktobrī, plkst. 17.00 koncertzālē “Latvija” viesosies vācu pianists un komponists Lamberts. Pasaules mūzikas festivāls “Porta” Ventspilī aicina uz pārsteidzošu trio “Les Itinérantes” (Francija) un muzikālās apvienības “JMO” (Šveice, Senegāla, Izraēla) koncertu.

Svētdien, 24. novembrī, plkst. 17.00 pirmoreiz Ventspilī norisināsies tradīcijām bagātā Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla Atklāšanas koncerts, ko atklās ar pasaulē slavenā senās mūzikas ansambļa  "Vox Luminis" koncertu koncertzālē “Latvija”.

Decembrī vairākos koncertos aicinām izbaudīt mūziku, ko izpildīs Dāvida Ševaljē trio un Aneta Tamma (Francija, Igaunija), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Tarmo Peltokoski, Latvijas Radio koris un daudzi citi izcili mūziķi, tostarp SIA “Kurzemes filharmonija” kolektīvi – Ventspils Bigbends, Ventspils Kamerorķestris un jauktais koris “Ventspils”, kas vienmēr pārsteidz ar savu sniegumu un radošumu. Turpināsim koncertciklu “Ērģeļmūzika svētdienā”, kur decembra sākumā piedāvāsim ērģelnieka Mikko Helenius un akordeonista Markku Lepisto muzikālo saspēli.

Aktuālo pasākumu sarakstu un jaunumus lasiet www.koncertzalelatvija.lv, bet biļetes iegādāties iespējams tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”.

Izdota grāmata par koncertzāles izveidi

Atzīmējot koncertzāles “Latvija” piecu gadu jubileju, Ventspils valstspilsētas pašvaldība izdeva grāmatu “Koncertzāle “Latvija”: Ventspils koncertzāle un mūzikas vidusskola”. Grāmatas 208 lapaspusēs atainots Ventspils koncertzāles “Latvija” un Ventspils Mūzikas vidusskolas, kā arī Lielā laukuma un strūklakas “Fregate “Valzivs”” tapšanas process, kas no idejas līdz izveidei aizņēmis 15 gadus. Tā paver arī ieskatu Ventspils mūzikas dzīves un Ventspils Mūzikas vidusskolas vēsturē un jauna pilsētas centra – Lielā laukuma ar koncertzāli “Latvija” – attīstībā.  Grāmatā iekļautas skaistas Lielā laukuma, koncertzāles “Latvija” un Ventspils Mūzikas vidusskolas fotogrāfijas, kā informācija par Latvijas un starptautiskos konkursos novērtētās ēkas pārdomātajiem arhitektūras un energoefektivitātes risinājumiem, būvniecības procesu un izveidē iesaistītajiem cilvēkiem.

Skatāma arī dokumentālā filma

Ventspils valstspilsētas pašvaldība sadarbībā ar filmas režisoru Arvīdu Babri ir izveidojusi unikālu filmu, kas ir kā iedvesmojošs stāsts par mākslu un inovāciju, ļaujot ikvienam iepazīt koncertzāles “Latvija”, Ventspils mūzikas vidusskolas un Lielā laukuma tapšanas procesu.

Vēstures liecības, bagātīgs audiovizuālais materiāls, ko papildina intervijas ar arhitektiem, māksliniekiem un pilsētas plānotājiem, filmā atklāj, kā no idejas, no neapbūvētas daļas Lielajā laukumā top kultūras osta, mūsu koncertzāle “Latvija”, kas nu ir vieta, kur pulcējas sabiedrība, lai dalītos un baudītu mūziku. Tas nav tikai stāsts par ēkas izveidi, bet arī par tās ietekmi uz pilsētas dzīvi un kultūras attīstību.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt