Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis (AS) akcentēja slikto situāciju saistībā ar Brāļu kapu uzturēšanas praktiskajām lietām. Politiķis atzīmēja, ka, piemēram, atbildīgajiem neesot samaksātas algas, tāpat neesot naudas pat nopirkt grābekļus Brāļu kapu sakopšanai.

KM pārstāve norādīja, ka prasīts no valsts budžeta piešķirt līdzekļus krīžu situāciju plāniem.

Bergmanis gan pauda skepsi par iespējām izcīnīt papildu naudu, ņemot vērā, ka pat valsts stratēģiskajām rezervēm gadiem nav piešķirti nepieciešamie līdzekļi. Būtu labi, ja nauda atrastos kaut vai maisiem, kur iebērt smiltis pieminekļu pasargāšanai drošības apdraudējuma laikā, pauda deputāts.

Parlamentārietis Jānis Dombrava (NA) negatīvi novērtēja, ka KM nevar sniegt uzreiz sniegto attiecīgo informāciju par Brāļu kapiem. Ministrijas pārstāve pauda apņemšanos vajadzīgās ziņas sagatavot.

Komentējot KM sniegto informāciju, deputāts Edvīns Šnore (NA) norādīja, ka rodas iespaids, ka šajā jautājumā nav nekādas kārtības. Politiķis uzsvēra, ka nepieciešama skaidrība, kur, piemēram, Krievijas iebrukuma gadījumā valsts nozīmes pieminekļi tiks vesti, lai tos pasargātu.

KM pārstāve skaidroja, ka pie iespējas tiek domāts par to, kā pieminekļus pasargāt, tos nepārvietojot.

Civilās aizsardzības jomā Bergmanis norādīja uz to, ka jābūt atbilstošam nodrošinājumam ar bruņu vestēm un ķiverēm arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un sabiedrisko mediju darbiniekiem.

Saistībā ar pašvaldību lomu civilajā aizsardzībā Dombrava akcentēja, ka, piemēram, Rēzeknes domei neuzticētu informāciju par valsts materiāltehniskajām rezervēm, ieroču glabāšanās vietām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pēc atbildīgo institūciju ziņojumiem vietvaru iespējām apakškomisijas priekšsēdētājs Igors Rajevs kopumā pozitīvi novērtēja iespējas pašvaldībām iesaistīties civilās aizsardzības un valsts aizsardzības plānu kopīgā īstenošanā.