Rīgas plānošanas reģions kopā ar Ādažu, Ķekavas, Ropažu un Salaspils pašvaldībām aprīlī sāka īstenot grantu programmu uzņēmējdarbības atbalstam, paredzot jaunu, subsidētu darbavietu radīšanu remigrantiem vai dodot iespēju remigrantiem veidot pašiem savus uzņēmumus. 

Grantu programma Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībām piešķirta trīs gadiem - 2024.gadā tai atvēlēti 106 000 eiro, bet 2025. un 2026. gadā katru gadu plānots izlietot ne mazāk kā 80 000 eiro.

Pašlaik visas pašvaldības izsludinājušas konkursus un dalību tajos var pieteikt remigranti ar savām uzņēmējdarbības idejām un uzņēmumi, kas atbalstītu remigrantu nodarbināšanu.

Ķekavas novada pašvaldība katru gadu līdz 2026.gadam plāno atbalstīt astoņus jaundibinātus remigrantu uzņēmumus vai astoņas darba vietas remigrantiem savā novadā. Ādažu novada pašvaldībā plāno sniegt atbalstu sava uzņēmuma izveidei trīs jauniem uzņēmumiem. Ropažu novads paredz trīs gadu laikā katru gadu atbalstīt divus projektus - viena remigranta uzņēmuma izveidi un vienas darbavietas izveidi remigrantam.

Savukārt Salaspils pašvaldība trīs gadu laikā plāno katru gadu atbalstīt vienu remigranta dibinātu uzņēmumu vai arī vienas jaunas darbavietas izveidi, kurā tiks nodarbināts remigrants. 

Remigrantiem, kuri dibinās savu uzņēmumu kādā no šiem Pierīgas novadiem, granta saņemšanai būs jānodrošina arī savs līdzfinansējums, kam jābūt vismaz tādā pašā apmērā kā saņemtais publiskais finansējums.

Jaunas remigranta darbavietas izveidei attiecīgajā novadā subsīdiju iespējams saņemt, paredzot pilna laika darba slodzi ar vismaz vidējo algu reģionā vai nozarē.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā ar remigrācijas koordinatora atbalstu pērn Rīgas plānošanas reģionā atgriezušās 243 personas, kas ir par 23% vairāk nekā gadu iepriekš. 2022.gadā uz Rīgas reģionu pārcēlās 189 cilvēki.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Pērn sākta koordinatora saziņa ar vēl 460 remigrantiem, kuri tuvākajos gados plāno pārcelties uz dzīvi Rīgas reģionā.