Viņš uzsvēra, ka tabakas un nikotīna izstrādājumi kā cigaretes, elektroniskās cigaretes, nikotīna spilventiņi un citi, satur toksiskas vielas un būtiski kaitē veselībai un rada augstus saslimšanas riskus. Eiropas Savienības (ES) valstīs, kā arī citās attīstītās valstīs pasaulē arvien vairāk aktualizē jautājumu par profilaksi. Sabiedrības veselības profilakse un veselības veicināšana ir ilgtermiņa kompleksu pasākumu kopums, ar mērķi panākt paradumu maiņu un sabiedrības iesaisti ikdienas rūpēs par savu veselību.

Viņš vērsa uzmanību, ka Lielbritānijā, Nacionālajā Veselības servisā, ir viena no spēcīgākajām stratēģiskās komunikācijas komandām veselības veicināšanā Eiropā, kas mērķtiecīgi izstrādā iniciatīvas veselīga dzīvesveida paradumu veidošanai, mentālās veselības stiprināšanai un citas, lai uzlabotu veselības rādītājus.

Arī citās pasaules valstīs, tiekot diskutēts un virzītas likumdošanas iniciatīvas šādu ierobežojumu ieviešana, bet pieejas atšķiras - gan uz kādiem produktu veidiem attiecināt ierobežojumu, gan no kāda gada dzimušiem tiek aizliegta tirdzniecība. Piemēram, Dānijā iniciatīva bija aizliegt visu produktu tirdzniecību tiem, kas dzimuši pēc 2010.gada, savukārt Jaunzēlandē - tikai cigarešu tirdzniecības aizliegums visiem, kas dzimuši pēc 2009.gada.

Abu Meri uzskata, ka par aizliegumu rosināšanu būtu jārunā vienoti visā Eiropas Savienības līmenī, lai tas būtu efektīvi.

"Tieši tabakas un narkotisko vielu ierobežošanas pasākumus un kopīgas likumdošanas izmaiņu iniciatīvas pagājušajā nedēļā, vizītes Somijā laikā, apspriedu ar kolēģi Somijas Sociālas drošības ministri Sanni Grānu-Lāsonenu. Efektīvām veselības veicināšanas iniciatīvām ir nepieciešami vienoti regulējumi visā ES, tomēr līdz šim šādu diskusiju nav bijis," sacīja Abu Meri.

Veselības ministrs ir pārliecināts, ka izskanējusi Lielbritānijas iniciatīva par nesmēķējošu sabiedrību, īpaši jauno paaudzi, ir ambicioza stratēģiska iniciatīva un noteikti ir atbalstāma. Tomēr viņš uzskata, ka pieejai, lai novērstu smēķēšanas uzsākšanu, ir jābūt kompleksai, kā to iesaka arī PVO.

Abu Meri uzsvēra, ka, novēršot bērnu vai jauniešu piekļuvi smēķēšanas ierīcēm un tabakas izstrādājumiem, tiks mazināts iespējamais kaitējums uz veselību, kā arī būtiski samazināsies atkarību veidošanās risks un papildu slodze uz veselības aprūpes sistēmu kopumā.

Veselības ministrija (VM) par šo jautājumu jau ir rosinājusi diskusijas Saeimā Sociālās un darba lietu komisijā, rekomendējot celt visu nikotīna un tabaka saturošu produktu tirdzniecības vecumu no šobrīd atļautajiem 18 gadiem uz 20 gadiem. Tāpat rosinājām ierobežot aromatizētāju pievienošanu elektronisko cigarešu šķidrumos, izņemot tabakas aromātu, lai mazinātu elektronisko smēķēšanas ierīču pievilcību bērnu un jauniešu vidū. Minētos priekšlikumus Saeima jau atbalstījusi, un tie stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī.
 

Saturs turpināsies pēc reklāmas