Uz portāla PRESS.LV jautājumiem atbild klīnikas iVF Riga ārsts urologs Georgijs KIRAKOZOVS.

– Jebkura vecuma vīrietim veselība var sākt klibot tur, kur viņš gaida vismazāk – zem jostasvietas. Kādā brīdī viņš pēkšņi saprot, ka ar viņa galveno orgānu kaut kas nepavisam nav kārtībā. Vienam jāskrien trīs reizes naktī urinēt − un viņam jau rādās visas šausmas, kas saistītas ar prostatas saslimšanu, vai vēl kas ļaunāks. Cits svīst aukstiem sviedriem tāpēc, ka tuvības laikā «viss nesanāk kā parasti» vai viņa visintīmākajos orgānos parādījušies kaut kādi sacietējumi, vai urinēšana ir saistīta ar sāpēm...

Dakter, pasakiet, ko darīt vīrietim, kurš saskaras ar šāda veida problēmām?

– Noteikti nevajag krist panikā. Tomēr nedrīkst arī nodoties veltām cerībām. Vispār zināms, ka mūsu platuma grādos cilvēki pie ārsta vēršas tikai tad, kad jau cieš stipras sāpes un tas kļūst neatliekami. Vīrieši principā izvairās no dakteriem – vai tas būtu terapeits, kardiologs, urologs vai cits speciālists. Kamēr nav galīgā ķezā, pie ārsta neiet − klusējot cieš un uz kaut ko cer.

− Kad brīnums tomēr nenotiek, tad...

– Ja situāciju ignorē, sekas ir ļoti, ļoti nopietnas. Gadās, ka vīrietis, kurš būtu varējis nodzīvot ilgu un laimīgu mūžu, nonāk sprukās paša ielaistas kaites dēļ – bieži vien tas ir audzējs, kad vairs palīdz tikai agresīva ārstēšana, kas vairs nav tik cerīga kā tad, ja palīdzība būtu meklēta ātrāk.

Iesaku vīriešiem nevilcināties, bet steigšus doties pie urologa, tikko jebkas ķermenī vairs nav normas robežās. Pat vismazākie traucējumi dzimumsfērā ir iemesls, lai apmeklētu ārstu. Tas ir pareizi, lai saglabātu jūsu dārgo veselību. Lielākajai daļai manu pacientu ir nepieciešams tikai standarta izmeklēšanas kurss un vienkārša ārstēšana, lai atkal kļūtu veseli. Mūsdienu medicīna nav saistīta ar biszāļu tēju vai vārdošanas paņēmieniem, tagad ārstē izcili!

Īpaši gribu uzsvērt: vizītes pie urologa ir stingri konfidenciāla lieta, ārpus mana kabineta klīnikā iVF Riga https://ivfriga.lv/andrologijas-centrs/ nekad nekas nenonāk.

– Kā vīrietim saprast, ka pienācis laiks apmeklēt urologu?

– Ja runājam par urinēšanu, ir vērts pievērst uzmanību tam, cik bieži vīrietis apmeklē tualeti: teiksim, nevis vidēji piecas, bet, piemēram, desmit reizes. Ja vajadzība urinēt liek celties naktīs un tas sāk kaitināt, tad šis ir jau trauksmes signāls, kas saka: «Jums ir problēma!»

Ja urinēšanas procesā ir jāpiespiežas, lai nonāktu līdz rezultātam, un dažreiz joprojām ir sajūta, ka ne viss ir iztecējis, tad tas arī ir iemesls, lai steidzami dotos pie ārsta.

Vēl viens sliktas veselības signāls ir, ja novērojat, ka ierasti spraigā strūkla top slāba, lēna. Diemžēl daudzi cilvēki pie tā pierod, uzskatot, ka tas ir normāli, jo īpaši sākot novecot. Tā patiešām ir izplatīta kļūda.

Tāpat vīrietim vajadzētu satraukties par jebkādiem sataustāmiem veidojumiem sēkliniekos vai par situāciju, kad dzimumloceklis ir vizuāli kaut kā mainījies.

Un, protams, jebkuri izdalījumi, sāpes un dedzinoša sajūta ir nepatikšanas, kas jārisina tikai un vienīgi urologa kabinetā.

− Atnākšu pie urologa pēc padoma, bet jūs man atklāsiet velns zin’ ko, piemēram, prostatas vēzi. Kā ar to sadzīvot?

– Vizīte pie urologa nav nekāds trilleris. Lai arī visi vīrieši ir veidoti pēc viena modeļa, ikviens joprojām ir ļoti atšķirīgs: medicīnā nav vienas vispārējas diagnozes.

Vispirms man kā ārstam ir jāsaprot, kāds ir pacienta problēmas cēlonis. Nepatikšanu iemesls var būt banāla infekcija, citā variantā − kāda neiroloģiskas problēmas vai prostatas adenoma.

Runājot par vēzi − jā, tā ir ļoti nepatīkama diagnoze. Tomēr ne letāla! Ja vīrieša uroģenitālo sistēmu skāruši onkoloģiski procesi, tad, savlaicīgi diagnosticējot, tie ir izārstējami.

− Nācies dzirdēt arī pretējo…

− Ja prostatas vēzis nav ielaists līdz bīstamai stadijai, tad mūsdienu ārstēšanas metodes var ne tikai glābt vīrieša dzīvību, bet arī saglabāt dzīves kvalitāti, tajā skaitā arī seksuālajā sfērā. Vīrieša paša interesēs ir pēc iespējas laicīgāk apmeklēt urologu, tas patiesi ir saprātīgs lēmums.

– Sakiet, kādas funkcijas veic prostata?

− Svarīgas! Galvenā šī dziedzera funkcija ir daļēja spermas ražošana (apmēram 30% no kopējā apjoma), kā arī dalība ejakulācijas procesā. Tāpat ar prostatas darbību ir saistīta vīrieša spēja aizturēt urīnu.

Vīrieša ķermenis ir veidots tā, ka ar gadiem ikvienam vīrietim ir iespēja saskarties ar prostatas slimību.

Prostatas vēzis biežāk tiek diagnosticēts vīriešiem vecumā no 55−60 gadiem un daudz vecākiem: ar gadiem risks palielinās. Sākotnējā stadijā slimība var noritēt bez jebkādiem pamanāmiem simptomiem. Tāpēc pēc 45 gadiem visiem vīriešiem ir jāpārbaudās un regulāri jānodod atbilstošas analīzes.

Vēlreiz atkārtoju neticīgajiem: jo ātrāk slimība tiks atklāta, jo lielākas izredzes uz veiksmīgu ārstēšanu!

– Kāpēc prostata ir tik… nedraudzīga pret saimnieku?

− Ja jāatbild ļoti īsi un bez medicīniskām detaļām, tad prostata palielinās tāpēc, ka gadu gaitā visiem vīriešiem tādā vai citādā veidā pazeminās testosterona līmenis. Lai gan organismā turpina izstrādāties daudzi citi hormoni, prostata, vienkārši sakot, sāk «muļķoties»...

Prostatas vēža gadījumā ir trīs veidu bīstamības jeb audzēja progresa riski – zems, vidējs un augsts. Ja vīrietis, piemēram, ir vecāks par 80 gadiem un viņam parādījies «nesteidzīgs» vēzis (to rāda biopsijas analīze), tad šādu audzēju bieži neoperē, to rūpīgi uzrauga. Vienkārši tāpēc, ka šāds audzējs praktiski «guļ» vai, precīzāk, «snauž».

Ja jauns vīrietis (kuram ir aktīva dzimumdzīve) saskaras pat ar viszemākā progresa riska prostatas vēzi, es piekrītu, ka audzēju jau var kādu laiku neoperēt, taču tas vienmēr ir ļoti riskanti. Bīstamība ir tāda, ka šādā situācijā audzējs vienubrīd pēkšņi var pārvērsties par kaut ko tādu, ko mēs pēc tam vairs nepaspēsim operatīvi izārstēt. Esmu pārliecināts, ka pat zema progresa riska prostatas audzēja gadījumā labāk ir veikt operāciju, nevis izvairīties no tās. Savukārt, ja tiek diagnosticēts vidējs progresa risks, tad nav citu iespēju kā radikāla ārstēšana – vai nu tā ir ķirurģiska operācija, vai arī staru terapija plus hormonālā terapija. Situācijā, kad vīrietim ārstēšanas rezultātā zūd erekcija, mūsdienu medicīna piedāvā dažādus problēmas risināšanas veidus – zāles, injekcijas vai implantus.

– Jā... Vēlētos pagaidām izmantot savu orgānu. Tāpēc norādiet pareizas profilakses algoritmu vīrietim!

– Ja esat vecāks par 45 gadiem, tad reizi gadā neatkarīgi no tā, vai jums ir kādas aizdomas un sūdzības, vai tādu nav, dodieties uz konsultāciju un obligāto uroloģisko apskati (izmeklēšanu). Tas ir līdzīgi kā automašīnas tehniskā apskate − ierakstiet to savā kalendārā, un viss.

Izmeklēšana mūsu klīnikā ir paredzēta, lai noteiktu problēmas vīriešu uroģenitālās sistēmas darbībā un novērtētu iespējamo noslieci uz tām. Tāpat arī, lai atklātu akūtus un hroniskus procesus, kas var izraisīt neauglību un seksuālos traucējumus.

Pamatojoties uz izmeklēšanas rezultātiem, jūs saņemsiet detalizētu pārskatu par uroģenitālās sistēmas stāvokli, konstatētajām novirzēm (ar pievienotiem laboratoriskās un instrumentālās diagnostikas rezultātiem) un ieteikumus turpmākai ārstēšanai vai novērošanai.

– Urologa apskate – fu...

– Beidziet, lielie zēni! Nekas briesmīgs vai sāpīgs nenotiek. Parasti pārbaude ietver digitāli rektālo izmeklēšanu, uroģenitālās sistēmas ultraskaņas skenēšanu, transrektālo ultraskaņas skenēšanu (prostatas izmeklēšanu ar ultraskaņu) un asins analīzi prostatas specifiskā antigēna (PSA) noteikšanai.

Jānorāda, ka prostatas izmeklēšana ar ultraskaņu ir informatīva un nekaitīga diagnostikas metode, kas no pacienta neprasa nopietnu sagatavošanos un daudz laika. Prostatas izmeklēšanu ar ultraskaņu kā objektīvas vizualizācijas metodi plaši izmanto primārajā priekšdziedzera slimību diagnostikā.

– Skaidrs. Vēl viena aktuāla problēma ir dažu, šķietami veselu jaunu vīriešu nespēja turpināt dzimtu, psiholoģiskas un fizioloģiskas problēmas. Kā rīkoties tādā gadījumā?

– Ir vērts piebilst, ka seksuāli traucējumi var būt saistīti ar dažām psihiskām problēmām. Piemēram, erekcijas problēmu vīriešiem bieži vien izraisa spēcīgs stress – reizēm pietiek sazināties ar pacientu, lai ar terapijas un dažu medikamentu palīdzību likvidētu šo disharmoniju.

Vēlos norādīt, ka mūsu centrā ļoti kvalificētu palīdzību sniedz starptautiski sertificētais andrologs, seksologs, seksopatologs un iVF Riga Androloģijas centra vadītājs Juris Ērenpreiss.

Andrologs ir speciālists, kurš vīriešiem palīdz četros virzienos:

  • neauglības gadījumā;
  • pie dzimumtieksmes disfunkcijas – pie libido samazināšanās vai pilnīga zuduma, pie erekcijas traucējumiem;
  • dzimumorgānu iekaisumu slimību gadījumos;
  • pie dzimuma hormonu traucējumiem.

– Kāds ļaundaris ir apsēdis mūsdienu vīriešus? Kāpēc viņiem atgadās tādas ķibeles, un viņu «ierocis» te slikti darbojas, te trāpa ne tur, kur vajadzētu, te vispār nenostrādā?

– Pasaule mainās, un vīriešu veselība cieš no pārāk «maigiem» dzīves apstākļiem: daudzi stundām ilgi pavada pie datora, automašīnā izmanto apsildāmos sēdekļus, neskalda malku aukstumā un nepavisam nesporto – tas tad arī ir daudzu vīrieša seksuālo veselības problēmu cēlonis. Ir noteikti faktori, kas ietekmē spermatozoīdu attīstību: piemēram, sēkliniekiem vairāk jāatrodas vēsumā, tie nedrīkst tikt pieplacināti. Alkohols, cigaretes, pluss sportošanas trūkums. Pēc tam nevajag brīnīties, ka pat jauniem puišiem rodas problēmas, teiksim, neveidojas pilnvērtīgi spermatozoīdi. Andrologs palīdzēs noskaidrot cēloni un nozīmēs kompetentu ārstēšanu.

Ziniet, kad sāku pacientam uzdot precizējošus jautājumus par viņa personīgo un intīmo dzīvi, tad saprotu, ko viņam var ieteikt. Taču tā jau ir ārsta saruna ar konkrētu vīrieti. Priecājos, ka ļoti bieži izdodas pacientiem palīdzēt un uzlabot gan viņu vīrieša veselību visās nozīmēs, gan dzimumdzīvi.

Pierakstīties uz vizīti var šeit 


Intervēja Sergejs BARSKIS