Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Valsts prezidents sagaida, ka valdība veiks aktīvu darbu pie Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveides

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sagaida, ka valdība veiks aktīvu darbu pie Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveides, aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rīgas pilī pirmdien notika Valsts prezidenta darba tikšanās ar Valsts konkurētspējas komisijas pārstāvjiem. Tikšanās laikā komisijas pārstāvji iepazīstināja Rinkēviču ar oktobra sākumā notikušā konkurētspējas hakatona rezultātiem.

Hakatona noslēgumā komandas, kurās apvienojās uzņēmēji, studenti, valsts pārvaldes un akadēmiskās vides pārstāvji, prezentēja idejas konkurētspējas stiprināšanai - datu izmantošanas modeli rīcībpolitikas veidošanai, risinājumus digitālo prasmju celšanai, risinājumu skolēnu matemātikas prasmju stiprināšanai, piedāvājumus iepirkumu procesu optimizācijai, kā arī ideju par valsts kapitālsabiedrību ieguldījumu vairošanu inovācijās. Plānots, ka hakatonā izskanējušās idejas tiks izmantotas Valsts konkurētspējas komisijas darbā.

Rinkēvičs tikšanās laikā atzinīgi novērtēja Valsts konkurētspējas komisijas darbu. Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi nekavēties pie Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveides Latvijā, kas ir īpaši būtiski gan zinātnes un pētniecības attīstībai, gan ekspertīzes padziļināšanai visdažādākajās praktiskās dzīves jomās, piemēram, aizsardzības industrijā.

"Sagaidu, ka valdība veiks aktīvu darbu pie šāda centra izveides sadarbībā ar Valsts konkurētspējas komisijas pārstāvjiem, jo nacionālā mākslīgā centra izveide ir arī jautājums par mūsu valsts konkurētspēju pasaulē šobrīd un tuvākajā nākotnē," pauda Valsts prezidents.

Komisijas pārstāvji ar Rinkēviču pārrunāja arī Valsts konkurētspējas forumu, kas notiks 25.oktobrī Rīgas pilī. Forums tiek organizēts pēc Valsts konkurētspējas komisijas iniciatīvas. Plānots, ka tajā vietējie un starptautiskie eksperti diskutēs par zinātnes, inovāciju, datu pieejamības un digitalizācijas, kā arī par valsts pārvaldes efektivitātes lomu valsts konkurētspējas veicināšanā.

Darba tikšanās laikā komisijas pārstāvji iepazīstināja arī ar progresu citos jautājumos, kas ir komisijas darbakārtībā, piemēram, mākslīgā intelekta attīstība Latvijā, valsts kapitālsabiedrību konkurētspējas veicināšana, pilotprojekts vienkāršākai datu apmaiņai starp valsts iestādēm.

Komisijas pārstāvji aktualizēja jautājumu par nepieciešamību valsts pārvaldē paātrināt darbu pie likumprojektiem, piemēram, Biobanku likumprojekta un regulējuma datu otrreizējai izmantošanai, kas būtiski atvieglotu pētniecību, piemēram, biomedicīnas nozarē.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt