Spirulīna ir viens no populārākajiem uztura bagātinātājiem pasaulē, un tās ārstnieciskās īpašības ir atzītas kā patiesi izcilas. Cik noderīga ir spirulīna, un kādi ir tās noslēpumi?

Unikālas jūraszāles

Spirulīna ir sensens unikāls mikroorganisms, kas mīt uz mūsu planētas miljoniem gadu. Šīs zilaļģes, ko zinātniski sauc par cianobaktērijām («ciano» grieķu valodā nozīmē «zils», bet zaļo krāsu tām piešķir tajās esošais hlorofils), droši vien atceras dinozaurus, kas kādreiz dzīvoja uz Zemes.

Spirulīna savu nosaukumu ieguvusi neparastās formas dēļ: ja uz šo mikroorganismu paskatās mikroskopā, tad ir ieraugāma neliela spirāle.

No actekiem līdz mūsdienām

Par spirulīnas ārstnieciskajām īpašībām zināja jau senie acteki un izmantoja šīs brīnišķīgās jūraszāles pārtikā. Taču pētnieki tās sāka pētīt tikai pagājušā gadsimta beigās. Rezultāti pārsteidza zinātniekus.

Izrādījās, ka tās nav vienkārši aļģes, bet izcili vērtīgs olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu kokteilis, kas stāv mūsu veselības sardzē.

Spirulīna satur neticami daudz noderīgu komponentu: 17 aminoskābes, organiskās minerālvielas – kalciju, kāliju, fosforu, magniju, dzelzi u.c. B grupas vitamīnu tajā ir 150 reizes vairāk nekā piena un gaļas produktos. Vēl interesantāks ir A vitamīns – tā šajās jūraszāles ir 300 reizes vairāk nekā sviestā un dažādos sieros. E vitamīna ir trīs reizes vairāk nekā kviešu dīgstos. Beta-karotīnu spirulīna satur 25 reizes vairāk nekā burkāni, arī dzelzs tajā ir vairāk nekā ābolos.

Veselības kokteilis

Līdztekus tam, ka spirulīna piesātina organismu ar derīgām vielām, kas nepieciešamas visu orgānu un sistēmu darbībai, tai piemīt arī vairākas patiesi unikālas īpašības. Piemēram, tā ir spēcīgs antioksidants – izvada no organisma radionuklīdus, smago metālu sāļus, kas, kā zināms, veicina onkoloģisko slimību attīstību.

Spirulīna aktivizē šūnu spēju pareizi funkcionēt un pašatjaunoties. Tā labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, palielinot izturību pret vīrusiem. Pozitīvi iespaido gremošanas sistēmas darbību un cīnās pret gremošanas trakta orgānu kairinājumiem.

Spirulīnai piemīt spēcīgs pretnovecošanas efekts – tā kavē sirmuma parādīšanos, palīdz saglabāt ādas skaistumu un jaunību. Sekmē ar svara samazināšanu saistītu diētu iedarbību, jo satur aminoskābi, kura nomāc apetīti.

Turklāt, pateicoties augstam olbaltumvielu saturam, spirulīna pilda mūsu ķermeni ar enerģiju, sekmējot fizisko aktivitāšu apjoma palielināšanu.

Kam tas ir aktuāli?

Visas iepriekš minētās īpašības jau iezīmē to problēmu loku, ar kurām spirulīna veiksmīgi cīnās. Ja runājam par konkrētām diagnozēm, tad šī piedeva ir ieteicama hipertensijas slimniekiem, jo palīdz pazemināt asinsspiedienu. Daži pētījumi liecina, ka spirulīna var būt noderīga cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu.

Spirulīnas lietošana ir devusi labus rezultātus cīņā pret alerģisko rinītu, kā arī anēmiju, jo tā satur hlorofilu, kas, būdams organisks dzelzs avots, ir iesaistīts hemoglobīna ražošanā.

Spirulīnas iedarbība ir zinātniski pierādīta cīņā ar lieko svaru. Tā ir noderīga tiem, kuri ievēro diētu, jo nodrošina vitāli svarīgu uzturvielu uzņemšanu, un ir ideāli piemērota sportistiem, kultūristiem, vegāniem un visiem, kam ir imūnsistēmas problēmas.

Super produkts «Spirulina Diet»

Atrast šīs aļģes to dabiskajā formā ir gandrīz neiespējami, taču tās var iegādāties aptiekā.

«Spirulina diet» ir super produkts, kas satur 100% spirulīnu – mikro jūraszāles, kuras ir mākslīgi audzētas stingri kontrolētos apstākļos. Šis uztura bagātinātājs nodrošinās jūsu ķermeni ar būtiskām minerālvielām, vitamīniem un olbaltumvielām un palīdzēs cīnīties ar dažādām kaitēm.


Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Par uztura bagātinātāju lietošanas nepieciešamību jākonsultējas ar ģimenes ārstu.