Ministru prezidente skaidroja, ka situācija saistīta ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) palielinātajiem kredītprocentiem visai Eiropas Savienībai, kuru mērķis bija sabremzēt lielo inflācijas izaugsmi. Siliņa norādīja, ka mērķis ir sasniegts, proti, inflācija ir apstājusies un pat krīt, vienlaikus atstājot "zināmu iespaidu uz Latvijas ekonomiku". Tomēr skaidri aprēķini būs pieejami tad, kad Finanšu ministrijai (FM) būs zināmi stabilitātes rādītāji.

Siliņa norādīja, ka finanšu ministrs plāno doties uz Saeimu ar stabilitātes programmu, un Saeimā gaidāmas politiskās debates par Latvijas ekonomiku. Runāt par izdevumu samazinājumu Ministru prezidentes vērtējumā ir pāragri.

"Šobrīd minēt prognozes tam, kas būtu jāsamazina, ir pāragri. Tādas diskusijas šobrīd vēl nav. Nav skaidrs arī kādi varētu būt budžeta ieņēmumi, jo mēs vēl esam tikai aprīlī, un gada sākumā ir pāragri un pat pārgalvīgi prognozēt kaut ko, kas varētu attiekties uz šī gada budžetu," teica Siliņa. 

Valdība sagaida, ka ECB kredītprocentus varētu sākt samazināt jūnijā, piebilda Siliņa.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Ašeradens pauda, ka Latvijas ekonomika bremzējas, un ņemot vērā nodokļu ieņēmumu plāna iespējamo neizpildi, valdība nedrīkst uzņemties jaunas, papildu izmaksas.

TV3 raidījumam "900 sekundes" finanšu ministrs norādīja, ka situācija ekonomikā ļoti strauji mainās, tostarp, ja vēl pagājušā gada augustā Finanšu ministrija Latvijas ekonomikā 2024.gadā prognozēja pieaugumu 2,4% apmērā, tad jaunākās prognozes rāda, ka izaugsme nebūs lielāka par 1,4%.

"Tas, ko es šobrīd varu rekomendēt valdībai, nekādā gadījumā neuzņemties jaunas, papildu izmaksas. Drīzāk otrādi, domāt, kā pārvērtēt valdības izmaksas," teica Ašeradens.

Kā ziņots, nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos divos mēnešos iekasēti kopumā 2,389 miljardi eiro, kas ir par 40,5 miljoniem eiro jeb 1,7% mazāk, nekā plānots.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Valsts kopbudžetā nodokļu ieņēmumi šogad pirmajos divos mēnešos veidoja 2,257 miljardus eiro, kas ir par 34,5 miljoniem eiro jeb 1,5% mazāk, nekā plānots. Tostarp valsts budžetā nodokļu ieņēmumi veidoja 1,82 miljardus eiro, kas ir par 63,5 miljoniem eiro jeb 3,4% mazāk, nekā plānots, bet pašvaldību budžetā nodokļu ieņēmumi bija 436,9 miljonu eiro apmērā, kas ir par 29 miljoniem eiro jeb 7,1% vairāk, nekā plānots.