Mājas virtuve
RU Pirmdiena, 1. Septembris Rīt: Austrums, Ilmars, Iluta

Nozaru pārstāvji un opozīcijas deputāti norāda uz nepieciešamību noteikt samazināto PVN tūrisma un ēdināšanas nozarēm

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien tūrisma un ēdināšanas nozaru pārstāvji un opozīcijas deputāti norādīja uz nepieciešamību noteikt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi tūrisma un ēdināšanas nozarēm.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) uzsvēra, ka jau krīzes sākumā bija skaidrs, ka tūrisma nozare cietīs vissmagāk un samazinājums tajā būs par 100%. "Valdība ir lēmusi par 45 miljonu eiro atbalstu lauksaimniekiem, par 250 miljonu eiro atbalstu "airBaltic", taču nekādu lēmumu par atbalstu tūrisma nozarei vēl nav bijis," sacīja Dombrovskis.

Arī deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda viedokli, ka līdz šim, lemjot par valsts atbalsta pasākumiem, kļūdu ir bijis daudz un šo kļūdu labošana prasa daudz vairāk laika nekā jaunu atbalsta pasākumu ieviešana.

"Nedrīkst visas nozares likt pār vienu kārti. Ir skaidrs, ka vairums kultūras, tūrisma un ēdināšanas nozaru uzņēmumu nespēs pretendēt uz esošajiem atbalsta pasākumiem. Tāpēc šīm nozarēm nepieciešams noteikt samazināto PVN likmi, kā arī nepieciešams valsts līdzfinansējums darbaspēka nodokļu nomaksai," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Latvijas Restorānu biedrības finanšu konsultants Andrejs Grigoļunovičs deputātus informēja, ka samazinātā PVN likme tūrisma un restorānu nozarei ir noteikta 20 Eiropas Savienības valstīs un arī Vācijā patlaban tiek lemts par tās samazināšanu.

"Ja PVN likmi samazinās uz 5%, tad ieguvums no saglabātajām darba vietām, algas nodokļiem un ietaupītā bezdarbnieku pabalsta būs lielāks nekā PVN ieņēmumu samazinājums. Arī nauda no tūrisma un ēdināšanas nozarēm atgrieztos vietējā ekonomikā ātrākā apritē," skaidroja Grigoļunovičs.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas pārstāvis Aigars Nords deputātus informēja, ka 70% pasākumu organizatoru jau ir samazinājuši savu plānoto darbību, un, ja pasākumu norise tiks ierobežota līdz 31.augustam, nozare var tikt iznīcināta.

Viņš uzsvēra, ka akūti svarīgi ir domāt par risinājumiem nozares atjaunošanai. Viens no risinājumiem varētu būt zaudējumu kompensēšana par pārceltiem vai atceltiem pasākumiem. Tāpat būtu nepieciešams aktivizēt valsts un pašvaldību pasūtījumus nozarē, kā arī būtu jāpagarina dīkstāves pabalstu maksāšana pēc 30.jūnija, uzsvēra Nords.

"Zaudējumu kompensācijas par nenotikušiem ieņēmumiem būtu ļoti svarīgas. Piemēram, lauksaimnieki šādas kompensācijas saņem vienmēr," sacīja Nords.

Arī šefpavārs un restorāna "3 pavāru restorāns" īpašnieks Ēriks Dreibants norādīja, ka patlaban ēdināšanas nozare ir pilnīgi aizmirsta. "Jau kopš 13.marta nozarē tikai krājas parādi, faktiski esam bankrotējuši, vajadzēja atlaist daļu darbinieku. Arī pēc darbības atjaunošanas apgrozījums neizbēgami kritīsies, jo restorāni varēs apkalpot uz pusi mazāk viesu, lai nodrošinātu distancēšanos," norādīja Dreibants.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Novērstas tehniskās problēmas ēdināšanas atteikumu reģistrācijai E-klasē

01/0
Lasīt

Ekspluatācijā pieņemts jaunais Liepājas cietuma komplekss

01/0
Lasīt