Šādi ir izpildīts viens no akcijas Ukrainas atbalstam "Brīvības putni" solījumiem: "Dāvināsim gājputniem mājas, bet ukraiņiem - spārnus." Pildot otru akcijas mērķi, putnu būrīši ​​tiek pārdoti izsolēs, un savāktā nauda tiek izmantota dronu iegādei un nosūtīšanai uz Ukrainu.

“Muiža atrodas tieši putnu migrācijas ceļā, katru gadu mums pāri lido tūkstošiem strazdu, zosu, pīļu un citu putnu. Vērojot tos, radās doma apvienot divas vēlmes: palīdzēt putniem iekārtot mājas un atbalstīt ukraiņus, kuri cīnās par brīvību, aizstāvot savas mājas no iebrucējiem," stāsta Pakrojas muižas komanda.

Organizatori aicina pievienoties akcijai "Brīvības putni", apmeklējot vietni www.brivibasputni.lv, vai iegādājoties putnu būrīšus tieši Pakrojas muižā. Šeit strazdu mājas "Brīvības putni” ir jau uzceltas, un virs tām riņķo simtiem putnu, cerot šogad šeit izveidot ligzdas.

“Lielu daļu putnu būrīšu darināja muižas kolektīvs, taču aicinājumam sniegt savu ieguldījumu Ukrainas aizstāvjiem paredzēto līdzekļu vākšanā atsaucās vairāki desmiti Lietuvas un Latvijas pazīstamo cilvēku, kā arī skolēni, bērnudārzu audzēkņi, uzņēmumi un privātpersonas. Tā mēs kopā radījām mājas simtiem strazdu ģimeņu. Putnu būrīšu veidošana ir ļoti svarīga, jo, pieaugot urbanizācijai, dabā paliek arvien mazāk drošo māju putniem,“ sacīja muižas pārstāvji.

Pakrojas muižas komanda necer, ka visi būrīši būs aizņemti jau šogad, taču strazdi ir uzticīgi putni, kas saglabā pārus un atgriežas vecajās ligzdās, tāpēc ilgtermiņā visiem putnu būrīšiem vajadzētu būt aizņemtiem. Iegādāties sev tīkamo putnu būrīti, tādējādi atbalstot Ukrainu, iespējams ne tikai interneta vietnē, bet arī apmeklējot Pakrojas muižu, kur pavisam drīz gaidāma 5 miljonu tulpju un pavasara ziedu ikgadējā ziedēšana.

Krāsainās ligzdošanas vietas putnus nebiedē

Pēc organizācijas "Stipri kopā" un Pakrojas muižas rīkotās kampaņas "Brīvības putni" izsludināšanas, sabiedrībā radās bažas par to, vai spilgti krāsoti putnu būrīši ir piemēroti putniem. Pazīstamais dabas pētnieks Selemons Paltanavičius mierina: krāsas noteikti neatbaidīs strazdus vai citus putnus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

“Putni dažkārt ligzdo pat vecā spainī, kas iesprūdis kaut kur starp koka zariem. Un cik no  tiem sagaida savus mazuļus spilgtās pastkastēs vai pat vecu mašīnu dzinējos! Tātad krāsainā vieta ligzdas ierīkošanai putnus noteikti nenobiedēs. Labai putnu mājai ir svarīgi tikai divi aspekti: pareiza izmēra atvērums, strazdiem tam jābūt 4,5 cm diametrā, un hermētiskums. Ja ligzda ir izgatavota kvalitatīvi, putni tajā labprāt dzīvos”, stāsta S. Paltanavičius.

Vairāk par akciju: www.brivibasputni.lv

Saturs turpināsies pēc reklāmas