Tulpju un pavasara ziedu festivāls, kas Pakrojas muižā notiks jau trešo gadu, ir ārkārtīgi skaists, bet ārkārtīgi kaprīzs pasākums, jo ir pilnībā atkarīgs no dabas mošanās laika un laika apstākļu untumiem, kas ar katru gadu pieaug. Piemēram, šogad šim festivālam pat ilgu laiku nebija precīza sākuma datuma un noteikta ilguma. Bet tieši ar šo svaigumu, īslaicīgumu un unikalitāti daba piesaista ziņkārīgu cilvēku pūļus.

“Katru pavasari muižā ierodas desmitiem tūkstošu cilvēku no visas Lietuvas un Latvijas, lai apbrīnotu reģionā lielāku miljonu ziedu skati. Lai gan visi pavasara ziedi ir koši, krāsaini un dzīvespriecīgi, tulpes ik gadu saņem vislielāko apmeklētāju uzmanību - par tām saņemam visvairāk jautājumu un arī komplimentu. Nav brīnums, ka tulpes ir patiesi īpaši ziedi ne tikai pēc izskata, bet arī ar savu bagāto vēsturi," stāsta Pakrojas muižas puķu dārzu kopšanas komanda.

Tulpe nav Holandes zieds

Mūsdienās tulpe ir Nīderlandes simbols, un daudzu cilvēku uztverē tā nav atdalāma no Nīderlandes kultūras. Tur tulpes kļuva patiešām ļoti svarīgas, bet tikai pirms pusgadsimta. Patiesībā šie ziedi no neatminamiem laikiem auga Vidusāzijas savvaļas dabā, un turki tos pieradinājuši jau 10. gadsimtā. Viņi tulpes arī kristīja: vārds "tulpe" cēlies no turku vārda "turbāns".

Ziedi ieguva īpašu popularitāti, pateicoties sultānu uzmanībai: tulpes tika audzētas pils dārzos, un to tirdzniecība ārpus Konstantinopoles ilgu laiku bija aizliegta.

Eiropā - kā ārstniecības augs

Tiek uzskatīts, ka pirmie tulpju sīpoli tika nosūtīti uz Nīderlandi 16. gadsimtā no Turcijas, Nīderlandē  strādājošam austriešu biologam, kā auga ar ārstnieciskām īpašībām paraugs. Taču nepagāja ilgs laiks, kad eiropieši pamanīja ziedu skaistumu un “inficējās” ar Osmaņu impērijas sultānu mīlestību pret tulpēm. Tāpēc pieprasījums pēc tām Eiropā sāka strauji augt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

“Tulpes vienkārši nevienu neatstāj vienaldzīgu arī mūsdienās, katru gadu festivāla laikā mēs redzam sajūsminātu cilvēku sirsnīgas reakcijas. Iespējams, tas ir saistīts ar ekskluzīvu tulpju šķirņu pārpilnību vienuviet, kas rūpīgi atlasītas kopā ar Nīderlandes selekcionāriem, kā arī ar šo ziedu īpašo smalkumu, īslaicīgumu un satriecoši spilgtu krāsu kombināciju. Šo ziedu uztvere par pavasara simbolu ir dziļi iesakņojusies mūsu apziņā,” stāsta Pakrojas muižas komanda.

Tās maksāja vairāk nekā māja Amsterdamā

16. un 18. gadsimtā tulpju popularitāte pieauga tik ļoti, ka šo periodu sauca par "tulpju māniju". Lai gan Eiropā par to dzirdam biežāk, Vidusāzijā šie ziedi tolaik ne mazāk savaldzināja prātus, tāpēc apsēstība ar tulpēm aptvēra lielu daļu pasaules.

Puķkopji, redzot pircēju interesi, sāka audzēt arvien jaunus tulpju veidus, līdz beidzot sīpolu cena pieauga tik neprātīgi, ka daži maksāja vairāk nekā māja Amsterdamā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Vairāk nekā 3000 šķirņu

Lai gan no tulpju mānijas esam jau atguvušies, tā mūsu laikam atstājusi lielu bagātību - vairāk nekā 3 tūkstošus reģistrētu tulpju veidu. Bezprecedenta pieprasījums mudināja puķkopjus selekcionēt arvien unikālākas ziedu krāsas, tāpēc šodien varam baudīt izcilu tulpju daudzveidību.

"Muižas puķu dārzu veidojām sadarbībā ar Nīderlandes ekspertiem, kopā atlasījām iespaidīgākās un mūsu klimatam piemērotākās ziedu šķirnes, šodien mums to ir vairāk nekā 250. Lai arī tas ir neaptverami liels skaits, tomēr joprojām nesastāda pat 10 procentus no visiem tulpju veidiem pasaulē”, stāsta Pakrojas muižas floristi.

Ekskluzīvākās šķirnes – slimo

Visi mūsdienās nopērkamie tulpju veidi ir veseli, taču pirms dažiem gadsimtiem cilvēki īpaši apbrīnoja ziedus ar unikāliem rakstiem un iegādājās tos par ļoti augstu cenu, nenojaušot, ka šo unikalitāti radījušas slimības, kas uzbrūk sīpoliem.

Slimi ziedi tika uzskatīti par izsmalcinātiem un vērtīgiem vairākus gadu desmitus, līdz, atklājot liesmai līdzīgo rakstu patieso iemeslu, publika atgriezās tikai pie vienkrāsainu tulpju apbrīnošanas.  Mūsdienās jau varam atrast cilvēku roku radītas rakstainas tulpes, kuras ir pilnīgi veselas.

Pakrojas muižā notiekošajā iespaidīgajā Tulpju un pavasara ziedu festivālā šobrīd zied narcises, agrās tulpes un zilsniedzītes, un jau pavisam drīz lielā tulpju ziedēšana aicinās to apbrīnot.

Saturs turpināsies pēc reklāmas