Savukārt divos nākamajos gados vidējās darba algas pieaugums varētu būt 7,5% apmērā, liecina "SEB bankas" prognozes. 

Gašpuitis stāstīja, ka "SEB banka" sagaida 6-8% vidējās algas kāpumu visās Baltijas valstīs nākamajos gados. 

Šā gada otrajā ceturksnī vidējā bruto darba alga Igaunijā augusi par 7,3% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu - līdz 1538 eiro, Lietuvā tā augusi par 12% - līdz 1566 eiro, bet Latvijā par 10,2% - līdz 1237 eiro. Gašpuitis gan skaidroja, ka Lietuvā darba algas izmaiņas nosaka nodokļu reforma, taču arī vidējā neto alga Lietuvā jau ir apsteigusi Latviju. 

"Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas," teica ekonomists. 

Jau ziņots, ka SEB palielinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no 3,7% līdz 4,3%. Vienlaikus SEB saglabājusi Latvijas IKP pieauguma prognozi nākamajam gadam 5,2% apmērā, bet 2023.gadā banka Latvijā prognozē ekonomikas pieaugumu par 4,2%.

Tāpat SEB sagaida, ka šogad Latvijā patēriņa cenas augs vidēji par 2,4% pretstatā maijā prognozētajiem 1,7%, kamēr nākamajā gadā - par 2,5% pretstatā iepriekš prognozētajiem 2,4%, bet 2023.gadā - par 1,8%.