Ko pievienot savam Adventes kalendāram − pirms Ziemassvētkiem no Druskininkiem

Ne jau tikai šokolādītes un dāvaniņas var slēpties aiz Ziemassvētku kalendāru kartona lodziņiem. Advents ir labo darbu un brīnumu laiks, iemesls sakārtot domas, jūtas un ķermeni. Kādas ieceres un apņemšanās vēl var ierakstīt savā kalendārā līdz 24. decembrim?
Veidot figūru, uztaisīt sniegavīru!
Un darīt to svaigā, tīrā gaisā. Druskininkos, piemēram, ir sākusies ziemas nūjošanas sezona, ir marķēti maršruti 6, 12 un 20 km garumā. Ielu vingrošana un bezmaksas āra trenažieri ir pieejami vai katrā pilsētā, savukārt kūrortā to var darīt K. Dineikas parkā. Gūt rezultātus mudina sniegotas priedes un Ratničeles upes dzidrās čalas. Pietiek ar 3 piegājieniem, katrā 5−10 reizes lietojot trenažierus pēc izvēles, un pāris nedēļu laikā jūsu apveids kļūs izteikti formīgāks.
Nepatīk sals? Var izvēlēties ūdens trenažierus Druskininku akvaparkā «Aqua». Pavisam parasts zemūdens skrejceliņš, piemēram, palīdz notievēt 14 reizes ātrāk un bez stresa (tieši tik reizes virsmas spriedze ūdens vidē ir lielāka nekā gaisā). Pēc tam ir lietderīgi izsildīt muskuļus ēģiptiešu tvaika pirtī. Starp citu, «Izīda» ir tikai viena no 19 akvaparka pirtīm.
Palaist brīvībā karpas
«Šķiet, jau tūkstošiem pārdošanai audzētu karpu peld brīvībā un vairs nenonāks uz pannas», stāsta Mariuss Jonis, izcils karpu makšķerēšanas pārzinātājs no Druskininkiem.
Ik gadus Ziemassvētku priekšvakarā Mariuss nopērk 12 dzīvas karpas un ielaiž tās ezeros. Šī tradīcija jau ir pārņemta daudzās valstīs. Galu galā Mariuss ir leģendārs makšķernieks, viņš var noķert milzu karpu pat Druskoņa ezerā Druskininku centrā. «Kāpēc 12? Pēc apustuļu skaita. Tomēr ir labi arī tad, ja jūs palaidīsiet vienu pašu karpu un tā paliks dzīva,» uzskata M. Jonis.
Kā pareizi izlaist karpu no akvārija ezerā? Ielieciet zivis spainī ar parastu krāna ūdeni, pēc tam to papildiniet ar ezera ūdeni un kopējam 8−9 litru apjomam pielieciet pavisam nedaudz kālija permanganāta vai ēdamkaroti akmens sāls, pagaidiet 20−30 minūtes, un tad var palaist. Pēc padevīgas sastingšanas Joņa rokās fotomirklī karpa aizpeld dziļumā. «Viņas izdzīvos,» Mariuss ir pārliecināts.
Kā to darījām mēs, var redzēt šeit.
Pasūtīt saviem mīļajiem dāvanu «zem eglītes»
Jā, tā šogad dažās sanatorijās un viesnīcās. Ziemassvētku akcijas un atlaides. Piemēram, par 105 eiro var pavadīt divas dienas 4 zvaigžņu viesnīcā ar brokastīm, pusdienām un spa. Par 125 eiro − divas naktis ar uzaicinājumu uz romantiskām vakariņām diviem, uz spa zonu un masāžu ar 37 augu eļļām.
Starp citu, regulāra masāža stiprina nervu sistēmu, uzlabo atmiņu, vispārējo enerģiju un ķermeņa veselību. Interesanti, ka piedāvājumi «zem eglītes», izņemot pašus Ziemassvētkus un Jauno gadu, ir spēkā arī nākamgad. Sīkāku informāciju skatiet vietnē.
…bet savu dāvanu veltīt klaiņojošiem dzīvniekiem
Druskininkos jaunlaulātie viesiem puķu un tradicionālo dāvanu vietā nereti piedāvā iegādāties barību kaķiem, suņiem vai veikt ziedojumu dzīvnieku patversmei. Mūsdienās šī prakse sāk veidoties par tradīciju ne tikai kāzās un ne tikai Druskininkos.
«Izcept» skudru pūzni pie ēdamas eglītes
Šogad Renata Ničajene, pārtikas blogere no Druskininkiem, Ziemassvētku fotosesijai izcepa torti «Skudru pūznis». Galda dekorēšanai viņa izvēlējās tumši zilu lina galdautu un baltas lina salvetes. Galu galā tuvojas Zilā Tīģera gads.
Lietuvā populārā «Skudru pūžņa» recepte ir visai reta ārpus valsts robežām, taču kā nacionālais svētku ēdiens tas ir neaizvietojams, tāpat kā tradicionālā olu torte «Šakotis». Renata pat ir iekļāvusi lietuviešu «Skudru pūzni» savā grāmatā «Nostalģiskie gardumi», kur viņa apkopojusi delikatešu noslēpumus.
Lūk, recepte!
Mīklai: 4 olas, 4 ēdamkarotes skāba krējuma, 4 glāzes miltu, 1 ēdamkarote degvīna (kraukšķīgumam), šķipsniņa sāls. Fritēšanai: puslitrs augu eļļas. Dekorēšanai: 1 glāze šķidra medus, 200 g dažādu riekstu (lazdu rieksti, mandeles, valrieksti), 4 ēdamkarotes magoņu sēklu, 4 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu.
Olas, skābo krējumu, sāli un degvīnu labi samaisa, pievieno izsijātus miltus, samīca mīklu. Atstāj ledusskapī uz dažām stundām. Mīklu vajag izrullēt pēc iespējas plānāku, tad kārtas būs gaisīgākas. Pēc tam mīklu sagriež lielākos un mazākos trīsstūros. Cep eļļā, līdz apbrūnē. Liek uz papīra salvetes, lai notek liekie tauki. Sausā pannā apgrauzdē riekstus. Ja medus ir saziedējis, to karsē silta ūdens peldē, līdz tas izkūst.
No izceptajiem cepumu gabaliem veido eglīti, katru kārtu pārlej medu, apkaisa ar riekstiem kā Ziemassvētku rotājumus. Pēc tam eglīti vēlreiz pārlej ar medu un pārkaisa ar magoņu sēkliņām un kokosriekstu skaidiņām. Aiciniet visu ģimeni palīgā veidot un izrotāt ēdamo eglīti! «Skudru pūzni var izcept nedēļu pirms svētkiem, novietot uz galda kā gardu rotājumu un notiesāt tikai Ziemassvētkos,» iesaka Renata.
Iepazīties ar rūķiem, elfiem un eņģeļiem
Druskininkos svētku apgaismojums šogad ieved maģiskā Aizspogulijā. Maģija ir visur: trīs karaļi, dejojoši elfi un rūķi, zvaigžņu karuselis debesīs, atspulgu pasaule pie strūklakas. Īpašs apgaismojums, lāzeri un dizaina eksperimenti vakarā kūrortu pārvērš par brīnumzemi. Savukārt eņģeļi jau atrodas starp cilvēkiem − tos var skatīt Audrus Merķa izstādē Amatniecības centrā, pie Kristus šūpuļa veikalos, uz ingvera piparkūkām, eglīšu rotājumu attēlos, pat uz veca žoga pie kāda nama...
Vairāk informācijas par Druskininkiem: www.Druskininkai.lt/ru
Vairāk informācijas par Ziemassvētkiem Druskininkos: www.kaledoskurorte.lt/ru