Droši vien nav tāda cilvēka, kurš ik pa laikam nesastaptos ar «gāzes uzbrukuma» sajūtu vēderā. Ir īpaši nepatīkami un dažreiz arī sāpīgi, kad šī iekšējā vulkāna produkti rada nepatīkamas sajūtas un burtiski «plēš» vēderu − šķiet, ka jūs teju vai pārsprāgsiet...

Vispirms, gāzu veidošanās zarnās ir absolūti normāls fizioloģisks process. Lielākā daļa šo vielu veidojas pārtikas pārstrādes rezultātā − tās vienkārši izdala zarnu mikroflora. Vidēji dienā cilvēkam veidojas un izdalās aptuveni 600 mililitru gāzes.

Zarnu gāzu virpuļu pamatsastāvu veido metāns, sērūdeņradis, slāpeklis, amonjaks, oglekļa dioksīds, skābeklis, ūdeņradis, indols, skatols, merkaptāns.

Gāzes izvietojas gar zarnu sieniņām un ir ietvertas burbuļos, veidojot putas. Savukārt meteorisma jeb palielinātas gāzu veidošanās gadījumā gāzu tilpums var sasniegt 3−4 litrus, kas tad arī izraisa spiediena sajūtu.

 

Kāpostus ēdi...

Uzpūšanos parasti izraisa dažādi faktori un fizioloģiski procesi, kas ikdienā notiek mūsu organismā.

Pirmkārt, vēdera uzpūšanās var būt gaisa norīšanas sekas. Galvenie šīs parādības iemesli ir runāšana ēšanas laikā, smēķēšana, ēšana ejot, košļājamā gumija, zemas kvalitātes protēžu lietošana un citi.

Otrkārt, gāzes var izraisīt noteiktu fermentu trūkums organismā. Piemēram, ferments laktāze, kas ir atbildīga par saliktā piena cukura sadalīšanos, veidojas tievajās zarnās. Kad tās nepietiek, piens ar nepārstrādātu piena cukuru nonāk resnajā zarnā, kur tiek sadalīts ar vietējās mikrofloras palīdzību. Šis process izraisa aktīvu gāzu veidošanos.

Treškārt, pastiprināta gāzu veidošanās var rasties noteiktu pārtikas produktu lietošanas dēļ, kuri nereti izraisa zarnās rūgšanas procesu.

Šādi produkti ir kvass, alus un gāzētie dzērieni, raugs un rupjmaize, kāposti, sīpoli, selerijas, redīsi, āboli, pupiņas, lēcas, zirņi un pupas, piens un piena produkti (laktozes nepanesības gadījumā), kukurūza, klijas, kviešu dīgsti, mīklas izstrādājumi – dažādas bulciņas, picas.

Pastiprinātu gāzu veidošanos zarnās var izraisīt arī pārēšanās, ēšanas režīma traucējumi, premenstruālais sindroms un stress.

Ceturtkārt, lidojuma laikā lidmašīnā gāzu veidošanās mūsu organismā palielinās par 25% (kas pilnībā atbilst fizikas likumiem – jo lielāks ārējais spiediens, jo mazāks gāzes tilpums un otrādi).

Slēgtā telpā uz laineriem meteorisms bieži izraisa nevēlamus starpgadījumus, bet šādu procesu aizturēšana var radīt veselības problēmas.

Kā raksta «bbc.com», jaunzēlandiešu ārsts Džeikobs Rozenbergs iesaka lidojuma laikā neignorēt vēdera uzpūšanās simptomus un nekautrēties no meteorisma. Pēc viņa domām pretējā gadījumā var tikt pie nopietnām medicīniskām komplikācijām − vēdera uzpūšanās, dispepsijas, grēmām un taisnās zarnas trūces. Turklāt gados vecāki pasažieri, kas aiztur gāzes, ir pakļauti papildu riskam sirds noslodzes dēļ. Protams, nevajadzētu ļauties gāzēm savā sēdvietā, labāk doties izvadīt liekās gāzes tualetē, uzskata ārsts. «Purkšķināšana nav nemaz tik reti sastopama parādība, mēs vienkārši izvairāmies par to runāt,» secina Dr. Rozenbergs.

 

Kāpēc vēdera uzpūšanās var būt bīstama?

Par vienreizējām vai retām vēdera uzpūšanās izpausmēm (piemēram, sakarā ar jaunu pārtikas produktu lietošanu uzturā vai pārēšanos) nav jāraizējas.

Ja vēdera uzpūšanās kļūst par pastāvīgu cilvēka pavadoni, tā var būt pazīme, ka ir jākonsultējas ar ārstu.

Meteorisms var būt simptoms dažādiem zarnu un kuņģa darbības traucējumiem – disbakteriozei, zarnu infekcijām, kolītam, Krona slimībai, zarnu caurlaidības un peristaltikas traucējumiem. Tāpat vēdera uzpūšanās var liecināt par aknu un aizkuņģa dziedzera slimībām. Nereti vēdera uzpūšanās ir saistīta ar laktozes vai glutēna nepanesību, kā arī ar zarnu parazītiem. Sazinieties ar savu ārstu!

Starp citu, sievietēm vēdera uzpūšanās cēlonis var būt premenstruālais sindroms, dzemdes piedēkļu iekaisums, dzemdes mioma, ārpusdzemdes grūtniecība.

 

Tautas medicīnas ieteikumi

Ēdiet lēnām, uzdzeriet ūdeni (vēlams, tam pievienot citronu un ingveru). Neēdiet ļoti skābus un sālītus produktus, arī tie var izraisīt gāzes!

Vēdera uzpūšanās gadījumā var palīdzēt novārījumi, ko gatavo no diļļu un fenheļa sēklām, drogu maisījums no piparmētru lapām, fenheļa un baldriāna saknes.

  1. Lai pagatavotu diļļu uzlējumu, nepieciešama 1 tējkarote diļļu sēklu un glāze karsta ūdens. Sasmalcinātas sēklas aplej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties 2 stundas zem vāka vai termosā. Pēc tam izkāš. Šāds līdzeklis palīdzēs novērst ne vien vēdera uzpūšanos, bet arī sāpes zarnās. Tas jādzer trīs reizes dienā pa 1/3 glāzes 15 minūtes pirms ēšanas.
  2. Drogu maisījums pret meteorismu. Jums vajadzēs kumelīšu ziedus − 1 daļu, baldriāna sakni − 1 daļu, kliņģerītes − 1 daļu, piparmētras − 1 daļu.

Ņem 1 ēdamkaroti šī drogu maisījuma un aplej ar glāzi verdoša ūdens. Ļauj iestāvēties 3 stundas (vēlams termosā). Pēc tam uzlējumu izkāš un izdzer dienas laikā, sadalot trīs reizēs. Vislabāk to darīt pusstundu pēc ēšanas.

 

Sadzīviska lieta

Speciālistu padomi

Lai neprovocētu vēdera uzpūšanos, izvairieties no pārtikas produktiem, pēc kuru ēšanas rodas diskomforts. Kā jau minēts iepriekš, zirņi un pupas satur dažādas barības vielas un daudz šķiedrvielu. Tomēr, ja jūs tās reti iekļaujat savā ikdienas ēdienkartē, pēc lielākas šo produktu porcijas uzņemšanas jūsu kuņģis var sadumpoties.

(!) Pēc zirņu vai pupu ēšanas ir ieteicams palielināt starplaiku līdz nākamajai ēdienreizei.

(!) Ēdiet lēnām, nesteidzies! Jo lēnāk ēdīsiet, jo ātrāk sāksiet just sāta sajūtu. Tādā veidā var mazināt pārēšanās risku.

Lai atvieglotu stāvokli meteorisma gadījumā, var:

  1. Izmantot uztura korekciju.

Pārtikas izraisīta meteorisma ārstēšanas pamatā ir diētas ievērošana, proti, tādu pārtikas produktu izslēgšanas no uztura, kas izraisa vēdera uzpūšanos (sk. iepriekš). Vienlaikus ieteicams palielināt to pārtikas produktu patēriņu, kuriem ir zems gāzu veidošanas potenciāls: tie ir banāni, baltie rīsi, olbaltumvielas saturoši pārtikas produkti – liellopu, vistas un tītara gaļa, olu baltums.

  1. Konsultējieties ar ārstu un ārstējiet slimības, kas izraisa vēdera uzpūšanos. Ir svarīgi, ja ārsts to uzskata par ieteicamu, uzsākt zarnu caurlaidības atjaunošanu, uzlabot zarnu biocenozi.

 

Kā vēdera uzpūšanās gadījumā sev palīdzēt ar aptiekas zālēm?

Patlaban noteiktus rezultātus var sasniegt, lietojot vairākas medikamentu grupas:

Pirmkārt, tie ir līdzekļi, kas uzlabo peristaltiku, tādējādi paātrinot uzkrāto gāzu izvadīšanu no zarnām. Pie tādiem preparātiem pieskaitāmi diļļu un ķimeņu uzlējumi. Taču pēc uzņemšanas nepieciešams noteikts laiks, lai šie preparāti iedarbotos, turklāt daži preparāti uz fenheļa bāzes satur laktozi, tāpēc tos nevar lietot laktozes nepanesības gadījumā.

Otrkārt, tie ir adsorbenti. Šie preparāti spēj absorbēt liekās gāzes, un tie izdalās no organisma kopā ar tām. Populārākais šīs grupas pārstāvis ir aktīvā ogle. Diemžēl šīs zāles neatbilst visiem mūsdienu kritērijiem meteorisma ārstēšanai. Adsorbentu lietošanas gadījumā kopā ar gāzēm var adsorbēties un izdalīties mikroorganismi, minerālvielas un vitamīni, kuru deficīts ir jāpapildina.

Treškārt, ir tā sauktie putu dzēsēji, kuri izvada gāzes no gļotu burbulīšiem. To lietošana palīdz samazināt kopējo gāzu tilpumu. Putu dzēsēji atjauno gāzu apmaiņu caur zarnu sieniņām, paātrinot uzkrāto gāzu izvadīšanu.

Piemēram, putu dzēsēju līdzekļu grupā ietilpst «Polpharma» preparāti no «SimetiGast» saimes: tie pieaugušajiem un bērniem ātri mazina diskomfortu, kas saistīts ar gāzu uzkrāšanos − kolikas, vēdera uzpūšanos.

Putu absorbētāju, tostarp SimetiGast, darbība balstās uz gāzu izvadīšanu no gļotādas pūslīšiem. Un putu nogulsnēšana samazina kopējo tilpumu, atjauno gāzu dabisku uzsūkšanos caur zarnu sieniņām, palielina gāzu kumulatīvo izdalīšanos.

Bezrecepšu preparāta SimetiGast sastāvā ir fizioloģiski inerta viela simetikons.

  1. Pieaugušajiem: SimetiGast Forte kapsulas mazina diskomfortu, kas saistīts ar gāzu uzkrāšanos − kolikas, vēdera uzpūšanos, sliktu dūšu, spazmas, meteorismu, atraugas.
  2. Mazuļiem: SimetiGast Forte Baby pilieni mazina kolikas, vēdera uzpūšanos. Palīdz tikt galā ar diskomfortu, kas saistīts ar gāzu uzkrāšanos.

Pēc farmaceita ieteikuma var dot pat zīdaiņiem: parasti pa 3 pilieniem 6 reizes dienā.

(!) Svarīgi ņemt vērā, ka par piemērotākā pretmeorisma līdzekļa izvēli un lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.