Mājas virtuve
RU Svētdiena, 20. Aprīlis Rīt: Mirta, Ziedite

Īstas pastas meklējumos: kā izvēlēties pareizos makaronus

Iestājoties aukstam laikam, pieprasījums pēc makaroniem jeb, kā tagad saka, pastas tradicionāli pieaug. Latvijas iedzīvotāji ir iecienījuši šo produktu, jo tas ir ātri pagatavojams, nosacīti lēts un nodrošina ilgu sāta sajūtu. Tiesa, daudzi uzskata, ka aizraušanās ar makaroniem ātri noved pie aptaukošanās. Tā ir taisnība, taču tas attiecas tikai uz mīksto kviešu šķirņu makaronu izstrādājumiem. Šajā publikācijā noskaidrosim, kā izvēlēties pareizos makaronus!

Sākumā nedaudz statistikas

Saskaņā ar socioloģiskās aptaujas datiem, ko pasūtīja kāds Latvijas ražotājs, gandrīz puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju makaronus ēd reizi nedēļā vai biežāk, bet trešdaļa respondentu makaronus ēd vairākas reizes mēnesī. Aptaujas dati arī liecina, ka makaronus visbiežāk ēd iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 44 gadiem, īpaši vīrieši, cilvēki ar vidējo izglītību, cilvēki, kuri nestrādā, lielo pilsētu iedzīvotāji un ģimenes ar bērniem.

Aptuveni piektā daļa respondentu, izvēloties produktu, pievērš uzmanību tikai tā cenai. Taču katrs sestais zina, ka lēti radziņi vai nūdeles, vārot mēdz salipt, tāpēc dod priekšroku īstiem itāļu makaroniem. Tomēr 61 % respondentu nav ne jausmas, kāda ir atšķirība starp lētāko produktu – makaroniem no mīksto kviešu miltiem – un augstas kvalitātes izstrādājumiem, kas gatavoti no cieto šķirņu kviešiem (durum).

Turklāt mūsdienās ir no kā izvēlēties. Jebkurā lielveikalā ir vairāk nekā ducis visdažādāko makaronu, kas atšķiras pēc formas, krāsas un izmēra. Tirgū ir atrodami gan vietējo ražotāju izstrādājumi, gan daudz importētu produktu, tostarp no pastas dzimtenes – Itālijas. Atšķirība starp tiem ir, un diezgan būtiska. Galvenā no tām - izmantoto miltu kvalitāte. 

Mīksto un cieto kviešu milti

Mīkstie kvieši ir mazāk prasīgi, tāpēc tos audzē daudz lielākos daudzumos nekā cietos kviešus. Turklāt mīksto kviešu graudi ir ievērojami lētāki un tiem piemīt augsts glikēmiskais indekss, radot straujas cukura līmeņa svārstības un izraisot ātrāku bada sajūtu, kas agri vai vēlu var novest pie lieka svara veidošanās.

Savukārt, pasta, kas izgatavota no cieto kviešu miltiem, šādu kaitējumu organismam nenodara, gluži otrādi, tie ir ļoti veselīgi.

Šāda veida kviešu milti satur olbaltumvielas, saliktos ogļhidrātus, šķiedrvielas, kā arī daudzus vitamīnus un minerālvielas. Galvenā cieto kviešu priekšrocība ir tā, ka produkti, kuru pamatā ir cieto kviešu milti, neļauj organismam uzkrāt tauku masu. No tiem iegūtie ogļhidrāti tiek sašķelti lēni, radot ilgstošu sāta sajūtu.

Taču pēdējā laikā miltiem, tostarp miltiem, no kuriem tiek izgatavoti makaroni, ražotāji sauso lipekli (glutēnu), uzlabojot to īpašības. Tomēr ārsti uzskata, ka glutēna lietošana izraisa diabētu, aptaukošanos un iekaisumus. Tāpat, pēc ekspertu domām, mākslīgā kviešu lipekļa lietošana uzturā var izraisīt nervu sistēmas traucējumus, autismu un gremošanas problēmas.

Pretrunīgie viedokļi un dati liecina, ka pirms kviešu lipekļa lietošanas būtu jākonsultējas ar ārstu par individuālu nepanesamību.

Pastāv kontrindikācijas glutēna lietošanai. Ģenētisku pārtikas nepanesamību sauc par celiakiju. Tāpēc Eiropas Komisija ir noteikusi obligātu prasību uz iepakojuma norādīt informāciju par glutēna saturu.

Īsta pasta

Ja vēlaties baudīt īstu itāļu pastu, meklējiet uz iepakojuma norādi par to, ka produkts ir izgatavots no cietajiem kviešiem (durum). Protams, neviens neliedz ražotājiem ražot makaronus arī no citām izejvielām. Taču tam noteikti ir jābūt norādītam uz iepakojuma.

Papildus miltiem produkta sastāvā ir arī ūdens. Un viss. Tiesa, tagad ļoti populāri ir daudzkrāsaini makaroni, kas iekrāsoti ar dillēm, spinātiem, bietēm, sēpiju tinti. Tomēr daudzi ražotāji cenšas ietaupīt un pievieno ķīmiskas izcelsmes krāsvielas. Pirms iegādāties krāsainos produktus, izlasiet etiķeti, un, ja sastāvā redzat kādu sastāvdaļu ar E indeksu, tas nozīmē, ka makaroni ir krāsoti ar mākslīgām krāsvielām.

Daudzi patērētāji uzskata, ka uz etiķetes var uzrakstīt jebko. Paši ražotāji un Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji to atspēko, apgalvojot, ka produkta sastāvs vienmēr tiek kontrolēts. Taču produkta kvalitāti var pārbaudīt arī pēc tā izskata.

Pirms pirkšanas aplūkojiet pastas krāsu. Ja tā ir dzintaraini dzeltena, tas nozīmē, ka pasta ir izgatavota no cietajiem kviešiem. Savukārt, ja makaroni ir gaiši, ar raupju virsmu un redzamiem baltiem plankumiem, tas liecina, ka tie ir izgatavoti no parastiem miltiem un iekrāsoti dzeltenā krāsā. Bieži vien cieto kviešu miltus sajauc ar parastajiem miltiem. Atpazīt šādu maisījumu palīdzēs balti plankumiņi uz izstrādājuma virsmas.

Ir viens ļoti vienkāršs veids, kā noteikt, no kādiem miltiem ir izgatavoti makaroni: tie ir jāsaliec. Spageti no mīksto kviešu miltiem ir trausli un ātri lūst, savukārt cieto kviešu makaroni ir izturīgi, labi saliecas, bet salauzt tos ir grūti. Cieto kviešu izstrādājumi, izvāroties, nepaliek ķepīgi un praktiski nesalīp.

Labums veselībai

Uztura speciālisti pat ir izstrādājuši īpašu makaronu diētu. Tā kā cieto kviešu produktiem ir sarežģīta ogļhidrātu struktūra, organismam ir nepieciešams ilgāks laiks, lai tos pārstrādātu, tāpēc rodas sāta sajūta. Makaronu izstrādājumi organismā tiek pilnībā sagremoti, un, pateicoties šķiedrvielām, kas attīra organismu no toksīniem, svars samazinās. Uzskats, ka makaroni padarīs jūs resnus, ir maldīgs. Patiesībā liekā svara cēlonis ir treknās mērces – pašas nūdeles vai spageti nesatur ne gramu tauku.

Produkti, ka izgatavoti no cieto kviešu miltiem, satur B grupas vitamīnus (palielina izturību pret stresu un mazina galvassāpes), E vitamīnu – tokoferolu (novērš brīvo radikāļu izraisītu novecošanos), minerālvielas – mangānu, kāliju, dzelzi un fosforu. Turklāt šādi makaroni nodrošina organismu ar saliktajiem ogļhidrātiem, kas nepaaugstina cukura līmeni asinīs, un 15% olbaltumvielu no dienas normas. Aminoskābe triptofāns padara miegu dziļāku un mierīgāku un palīdz mazināt dažas depresijas formas.

Šķiedrvielas organismā praktiski netiek sašķeltas, bet, pateicoties absorbcijas efektam, tās uzsūc toksīnus un izvada tos no organisma. Cieto kviešu makaronu sastāvā esošā šķiedrviela novērš zarnu disbakteriozi, nodrošinot piemērotu vidi baktērijām, kas ražo antibiotikas. Turklāt šķiedrvielas ierobežo cukura veidošanos gremošanas laikā. Tieši šķiedrvielas rada sāta sajūtu, kā rezultātā cilvēks nejūt izsalkumu, veicinot tauku dedzināšanu.

Aleksandrs FEDOTOVS

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Vāc parakstus par obligātu vidējo izglītību Latvijā

20/0
Lasīt