Tajā pašā laikā 20% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu kiberdrošību neuzskata par prioritāti, kur nepieciešams ieguldīt, liecina bankas veiktā uzņēmumu aptauja.

Igaunijā 30% mazo un vidējo uzņēmumu norādījuši, ka kiberdrošība nav prioritāšu sarakstā, savukārt Lietuvā kiberdrošība netiek prioritizēta 40% uzņēmumu.

"Luminor Bank" informācijas drošības eksperte Līga Bārdiņa norāda, ka mūsdienās pastāv dažādi kibernoziegumu draudi, no kuriem izplatītākais ir ļaunatūra jeb ļaundabīgas programmatūras, kuru mērķis ir datu iegūšana vai uzņēmuma sistēmu bojāšana. Tāpat aktuāla ir pikšķerēšana ar mērķi iegūtu sensitīvu informāciju, piemēram, bankas piekļuves datus, kā arī uzņēmumu vidū aktuāli kiberuzbrukumi, kas traucē vai pārrauj piegādes ķēdes, tādējādi būtiski ietekmējot uzņēmumu darbību.

Ņemot vērā pieaugošo krāpšanas līmeni un ģeopolitisko kontekstu, bažas rada uzņēmumu ieguldījumu trūkums kiberdrošībā, uzsver Bārdiņa, norādot, ka ir zināmi dažādi gadījumi, kad hakeri ne tikai traucē uzņēmējdarbību, uzlaužot vai traucējot mājaslapu un pārdošanas darbību, bet arī no uzņēmumiem nozog tūkstošiem klientu personas datu, piesavinās ne tikai klientu vārdus, uzvārdus, personas kodus, tālruņa numurus, e-pasta vai dzīvesvietas adreses, kontu paroles, bet arī ārkārtīgi sensitīvus, ar veselību saistītus datus.

Eksperte novērojusi, ka uzņēmumi darbībā vairāk koncentrējas uz attīstību, investē inovācijās un interesējas par mākslīgā intelekta izmantošanu ikdienas aktivitātēs. Kiberdrošība atrodas uzņēmumu prioritāšu sarakstā, taču daudzi nevēlas vai nav gatavi tajā ieguldīt resursus. Bārdiņa gan vērš uzmanību - ņemot vērā tehnoloģisko attīstību un ģeopolitisko kontekstu, ir būtiski nodrošināt spēcīgu aizsardzību un informācijas drošību, lai spētu pasargāt biznesu, tostarp pakalpojumus un produktus, ko piegādājam klientiem, kā arī klientu datus.

Uzņēmēju aptaujā noskaidrots, ka daudzi jeb 38% Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi kiberdrošībā iegulda maz finanšu līdzekļu un galvenokārt tikai pamatrīkos, piemēram, antivīrusu sistēmās vai ugunsmūros, kas sargā tīklu no iebrucējiem. Lietuvā tā rīkojas mazāk - 36% uzņēmumu, bet Igaunijā vairāk nekā Latvijā jeb puse uzņēmumu.

Tikmēr kopumā 42% Latvijā aptaujāto uzņēmumu kiberdrošībai pievērš pastiprinātu uzmanību un gādā, lai uzņēmums ir drošībā no kiberuzbrukumiem. 

No tiem 14% mazie un vidējie uzņēmumi izstrādājuši detalizētu drošības stratēģiju, regulāri pārskata izmantotās sistēmas un apmāca darbiniekus, savukārt 15% aptaujāto uzņēmumu pastāvīgi koncentrējas uz ieguldījumiem jaunās sistēmās vai esošo sistēmu modernizācijā. Tāpat uzņēmumu ir iespējams pasargāt, piesaistot drošus un sertificētus informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzējus, - Latvijā to izvēlas 13% mazo un vidējo uzņēmumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

"Luminor Bank" aptauja veikta 2024.gada maijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", kopumā aptaujājot 750 mazos un vidējos uzņēmumus Baltijā, kuros darbinieku skaits nepārsniedz 249 cilvēkus.