Eihenbaums aģentūrai LETA uzsvēra, ka attiecības ar Ķīnu ir svarīgas gan politiski, gan ekonomiski. "Mēs visi, lielā mērā globāli, esam pārdzīvojuši zemākas aktivitātes attiecību laiku, kas pamatā bija saistīts ar Covid-19 pandēmiju, kas būtiski ierobežoja mūsu tiešos kontaktus. Tagad mums ir iespēja attiecības atjaunināt," viņš norāda.

Vēstnieks atklāj, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt abpusēji izdevīgas ekonomiskās attiecības, veicināt preču eksportu uz Ķīnu. "Attīstot mūsu tirdznieciskos sakarus, jātiecas sasniegt konkrētus rezultātus, nodrošinot līdzvērtīgu pieeju tirgum. Būtu laiks atsākt Latvijas-Ķīnas Apvienotās komitejas sēdes, lai apspriestu ekonomisko sadarbību. Svarīga ir mūsu interešu ievērošanas nodrošināšana," teic Eihenbaums.

Vēstnieks, atsaucoties uz Krievijas agresiju Ukrainā, palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" teroraktiem, masu slepkavībām Izraēlā, norāda, ka šīs vardarbības sekas izjūtamas visā Tuvo Austrumu reģionā un daudz plašāk. Viņaprāt, šobrīd ir aktīvas diplomātijas laiks.

Eihenbaums atzīmē, ka Ķīna ir viena no piecām ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm un Latvijai ir iespēja dialogu ar Ķīnu uzturēt tieši, neaizmirstot arī vēlmi 2025.gadā tikt ievēlētiem ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusā, lai 2026.-2027.gadā aktīvi darbotos struktūrā, kuras galvenā atbildība ir starptautiskais miers un drošība.

"Nešaubīgi, ka Ķīnai kā ANO Drošības padomes pastāvīgajai dalībvalstij ir īpaša atbildība aizstāvēt ANO pamatdokumentu - Statūtus, to principus, īpaši aktuāli tas ir Krievijas kara Ukrainā kontekstā. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, un Latvija nenogurstoši uz to arī aicina un turpinās aicināt," uzsver vēstnieks.

Tāpat vēstnieka ieskaitā Latvijai ir svarīgi uzturēt atvērtu, atklātu, godīgu un reālistisku dialogu ar Ķīnu. "Latvijas-Ķīnas divpusējās attiecības jāskata arī plašākā Eiropas Savienības-Ķīnas attiecību kontekstā, Latvija ir daļa no ES un Ķīnas dialoga, kur varam dot savu ieguldījumu, lai efektīvāk aizstāvētu savas politiskās un ekonomiskās intereses," pauž Eihenbaums.

Līdztekus vēstnieks atzīst, ka ir iecerējis uzturēt arī ciešākus kontaktus ar latviešiem, kas dzīvo, strādā Ķīnā.

Jau ziņots, ka Eihenbaums amatā nomainījis vēstnieci Maiju Maniku.

Saturs turpināsies pēc reklāmas