Vissvarīgākais mājās – vai tā būtu savrupmāja, vai pieticīgs dzīvoklis paneļu namā – ir durvis. Ja tās nav kvalitatīvas, tas vienkārši ir aicinājums zagļiem nākt ciemos, kad saimnieku nav mājās...

«VitroBalt» speciālisti norāda, ka ārkārtīgi liela nozīme ir durvju ārpusē esošās tērauda loksnes biezumam un kvalitātei. Par optimālo rādītāju uzskata 1,5–2 mm biezumu: tā jau ir puse garantijas, ka jūsu mājas durvis būs nepārvarams šķērslis zagļiem, ugunsgrēkam, aukstumam, smakām un trokšņiem.

Tāpēc starp ārējo un iekšējo durvju paneli jābūt izolācijai, visbiežāk tas ir minerālvates slānis (šis materiāls ir vislabākais, jo tam ir zema degtspēja un laba trokšņu un siltuma izolācija) vai citi materiāli, piemēram, polipropilēna putas, putuplasts, porolons, koka gabaliņi vai pat zāģu skaidas un papīrs.

Lielākā daļa ražotāju tērauda lokšņu apdari izmanto tikai no ārpuses. Tomēr gadījumā, ja nepieciešami vēl drošāki durvju bloki, vajadzētu izvēlēties tādus, kuriem ir divas tērauda loksnes – no ārpuses un no iekšpuses.

Metāla durvis tiek montētas, izmantojot liekta profila rāmja konstrukciju, putuplastu vai minerālvati un gumijas blīvējumu.

Svarīga ieejas durvju sastāvdaļa, uz kuras rēķina noteikti nevajadzētu taupīt, ir slēdzene – jo uzticamāka un sarežģītāka tā ir, jo labāk.

Maksimālam aizsardzības līmenim vēlams uzstādīt divu veidu bloķēšanas mehānismus ar dažādiem darbības principiem.

Ieejas durvīs ierīko šāda veida slēdzenes:

* sviras slēdzenes, kuras ir iecienītas to uzticamības un izturīgās konstrukcijas dēļ. Tās ir iemontētas, tāpēc nav izvirzītu elementu, ko var atplēst vai uzlauzt;

* cilindriskās slēdzenes. Tām ir aizbīdnis un slēptā daļa. Lai palielinātu drošību, slēdzene tiek papildināta ar bruņu uzlikām vai speciālām lodītēm, kas novērš izurbšanu;

* aizbīdņi nav pats uzticamākais variants, jo tos ir viegli uzlauzt;

* elektroniskās slēdzenes – šāda veida bloķēšanas mehānismi ir visdrošākie, jo tos var atvērt ar kodu, karti vai pirksta nospiedumu.

(!) Lai palielinātu slēdzenes zonas izturību, parasti izmanto stiegrojuma tērauda loksnes.

Padomi

Izvēloties metāla durvis, īpaša uzmanība jāpievērš to konstrukcijai, lai durvis būtu izturīgas, neļodzītos, neskrapstētu. Ir arī starptautiski durvju kvalitātes standarti – EN12605 un EN12453. Metāla durvīm ir jānodrošina jūsu mājas aizsardzība, tām jābūt uzticamām visādā ziņā (sākot ar konstrukciju un beidzot ar durvju slēdzeni un furnitūru).

Izvēlieties uzticamus ražošanas uzņēmumus, kuri būvniecības tirgū strādā ne vienu vien gadu un kuriem ir laba reputācija. Viens no tādiem ir «VitroBalt», kas pats izgatavo gan metāla konstrukcijas durvīm, gan citas šo konstrukciju sastāvdaļas.

Ieteikums

Aprunājieties ar speciālistiem – viņi palīdzēs izvēlēties vajadzīgās durvis un tām piemērotākās slēdzenes. Salons atrodas Rīgā, Vienības gatvē 78. Tālruņi: +371 27049629; +371 2011001. Durvis var izvēlēties un pasūtīt interneta veikalā https://vtb.lv/ru