Atpūtas kuģošana ir labākais veids, kā izbaudīt vasaru. Lai drīkstētu vadīt ūdensmotociklu, kuteri vai jahtu tālāk no krasta, ir nepieciešama atpūtas kuģu vadītāju apliecība. Vairumam ir tikai tāda iekšējo ūdeņu atpūtas kuģu vadītāja apliecība, kura ļauj kuģot vienīgi iekšējos ūdeņos un 3 km attālumā no krasta.

Tomēr šāda apliecība šim mērķim nav derīga. Piedāvājām nākamo līmeni – apliecību, kura dod iespēju kuģot arī teritoriālajā jūrā. Ķert mencas, ceļot vai vienkārši atpūsties. Lai iegūtu šo apliecību skolā Nautica.lv, jāpabeidz mazo jahtu kurss. Tajā ir iekļauts 10 stundu kurss par kuģošanas drošību jūrā. Kursa noklausīšanās ir obligāta, lai tiktu pie iespējas kārtot CSDD eksāmenu teritoriālo ūdeņu kategorijās BM12T, B12T vai M12T.

Lai droši kuģotu tālāk no krasta, ir jāievēro dažādas drošības prasības, navigācijas pamati, meteoroloģija un citi kuģošanas noteikumi – tieši tos apgūsim. Jūsu rīcībā būs videolekcijas, kas sagatavotas kopā ar profesionālo jūrniecības iestāžu mācībspēkiem un nozares profesionāļiem. Zināšanas noderēs ikvienam, kurš vēlas apgūt drošas kuģošanas pamatus un saprast, kāpēc, dodoties jūrā, obligāti jāņem līdzi PLB (neliela iekārta, kas nepieciešamības gadījumā caur satelītu noraida glābšanas dienestiem tās īpašnieka atrašanās vietu). Šobrīd apliecību var iegūt personas, kas nokārtojušas tikai teorētisko eksāmenu. Pagaidām praktiskās iemaņas netiek pārbaudītas, tās pēc sirdsapziņas ir jāapgūst pašiem, bet – tikai pagaidām.

Uz tikšanos mazo jahtu kursā! Sāciet mācīties jau šodien!

Askolds Hermanis

Burāšanas skolas Nautica.lv