Sarīkot pieklājīgas bēres tuvam cilvēkam un nepārmaksāt par tām nav viegls uzdevums. Kur vērsties sēru brīdī? Protams, labas reputācijas apbedīšanas birojos, kuriem ir savs personāls, specializēts transports un kuri ir gatavi garantēt pakalpojumu kvalitāti.

Viens no šādiem birojiem ir «Atvadas», kam ir 30 gadus ilga pieredze bēru organizēšanā. Mēs sarunājamies ar uzņēmuma direktoru Andreju RAČKOVSKI.

 

Divas stundas, lai izvēlētos

– Pirmajās stundās pēc cilvēka nāves viņa tuvinieki ir neizpratnē. Kur vērsties? Kur meklēt palīdzību?

– Ja cilvēks miris slimnīcā, viņa ķermenis tiks ievietots slimnīcas morgā un ģimenei būs viena vai divas dienas laika, lai izvēlētos apbedīšanas biroju. Ja cilvēks miris mājās, ģimenei par bēru organizētāju jāizlemj divu līdz trīs stundu laikā. Jo pēc aizgājēja radinieku zvana tieši apbedīšanas uzņēmumam mirušais būs jānogādā no mājām uz morgu.

Ģimene transportēšanu uz morgu var uzticēt vienai apbedīšanas firmai, bet bēru organizēšanu citai, taču tas ir rets gadījums. Parasti bēres organizē uzņēmums, kuram radinieki uzticējuši paņemt ķermeni.

– Kā nekļūdīties, izvēloties uzņēmumu, ja ir tikai pāris stundas laika?

– Visprātīgāk ir laicīgi izvēlēties apbedīšanas uzņēmumu. Starp citu, tieši tā dara daudzi seniori. Viņi uzzina un salīdzina vairāku uzņēmumu cenas un nosacījumus. Mūsu uzņēmums, piemēram, piedāvā tādu pakalpojumu kā apbedīšanas polise. Tā ir sava veida garantija, ka apbedīšanas birojs cilvēkam noorganizēs pienācīgas atvadas.

Atbilstoši polises nosacījumiem birojs apņemas apbedīt personu par maksu, kas vienāda ar valsts apbedīšanas pabalstu divu pensiju apmērā. Jā, tās būs pieticīgas bēres, taču, ja vēlas, cilvēks var piemaksāt par papildu pakalpojumiem, piemēram, par vainagiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi apbedīšanas biroju izvēlēties apzināti un laicīgi. Protams, kurš gan vēlas priekšlaikus domāt par nāvi? Neviens! Šī iemesla dēļ lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju tikai pēc tuvinieka nāves nākas izdarīt grūtu izvēli.

– Jā, izvēlēties nav viegli! Pašlaik Rīgā darbojas aptuveni 40 apbedīšanas biroju. Kā orientēties šajā pakalpojumu jūrā?

– Jāatceras, ka tikai 6–7 no šīm firmām ir lieli uzņēmumi, pārējie ir individuālie komersanti. Tādi uzņēmēji dzīvo vienu dienu, bieži vien nemaksā nodokļus un neizsniedz čekus. Vienlaikus pakalpojumu izmaksas maziem uzņēmumiem ir augstākas nekā lielajiem un pakalpojumu kvalitāte ir ļoti zema.

Viņiem parasti nav fiksēta cenrāža. Un pakalpojumu cenas tiek nosauktas, pamatojoties uz pirmo iespaidu par mirušā ģimeni. Ja pieteiksies vecāka sieviete, viņai pakalpojumu var piedāvāt par 200 eiro, bet, ja modīgi ģērbies jauns vīrietis, tad – par 500 eiro.

Neļaujiet sevi apmānīt!

– Kā saprast, ka jūs māna ar cenām?

– Vispirms pievērsiet uzmanību, vai apbedīšanas birojam ir interneta mājaslapa. Pēc tam pārbaudiet vietnē norādītās cenas. Daudzas firmas raksta, ka ir gatavas sarīkot bēres par 400 eiro, taču tā ir maldināšana un mēģinājums manipulēt ar klientu, jo mūsdienās par tādu naudu nevar noorganizēt pat vispieticīgākās bēres.

Uzņēmums no jums patiešām iekasēs 400 eiro, taču šis maksājums segs tikai bēru organizēšanu, kas ietver zvanīšanu kapsētā ar lūgumu rezervēt laiku kapličā. Par visiem pārējiem pakalpojumiem – kapa rakšanu, mirušā transportēšanu, zārku un izvadīšanu – mirušā ģimenei nāksies maksāt papildus.

– Cik patlaban izmaksā bēres?

– Vidēji bēres maksā 1200–1500 eiro, un šajā cenā ir iekļauti visi pakalpojumi, tostarp nodevas Kapsētu pārvaldei. Piemēram, mūsu uzņēmums augstu vērtē savu reputāciju un savā tīmekļa vietnē ievieto pilnu cenrādi ar visiem apbedīšanas pakalpojumiem. Mirušā ģimene, neizejot no mājām, ar tiešsaistes kalkulatora palīdzību var ne vien aprēķināt bēru izmaksas, bet arī veikt pasūtījumu tieši internetā. Nav slēptu izmaksu, nav papildu maksas pakalpojumu, viss ir skaidri un pārskatāmi.

– Kam pirms līguma slēgšanas ar uzņēmumu jāpievērš uzmanība?

– Pirmkārt, vai uzņēmumam ir savs specializētais transports mirušo pārvadāšanai. Atcerēsimies gadījumu ar zārku, kas izkrita no mašīnas. K.Valdemāra ielā, Rīgā. Ja tiktu izmantots speciālais transports, šāds incidents nebūtu iespējams.

Otrkārt, morga esamība. Ne katram apbedīšanas birojam ir savs morgs. Nereti vairākas mazas firmas mirušo uzglabāšanai izmanto, piemēram, slēgtas slimnīcas morgu. Tur nav piemērotu apstākļu – nav atsevišķu kameru ķermeņu glabāšanai, mirušie guļ koplietošanas telpā uz galdiem, un morga telpu atdzesē nevis speciāla iekārta, bet gan gaisa kondicionieris. Tieši tāpēc, ka mirušos kopējā morgā glabā vairākas apbedīšanas firmas, notiek zināmie bēdīgie atgadījumi, kad nelaiķi tiek sajaukti. Šādās iestādēs taču nav elektroniskās grāmatvedības sistēmas, bet papīra lapas var viegli pazaudēt.

Mūsu uzņēmumam ir savs morgs, kurā mirušos iespējams cienīgi saglabāt līdz pat bērēm.

Nekļūstiet par šantāžas upuri

– Kas vēl jāņem vērā, izvēloties apbedīšanas biroju?

– Svarīgi, lai apbedīšanas birojam būtu savas biroja telpas. Jo dažreiz gadās, ka aģents ar nelaiķa radiniekiem tiekas tieši uz soliņa pie ieejas kapsētā. Biroja telpa ir uzņēmuma seja, tā daudz pasaka par uzņēmumu. Piemēram, mūsu apbedīšanas birojā ir arī izstāžu zāle, kurā var apskatīt dažādus zārku variantus un novērtēt to kvalitāti. Tas, protams, nenozīmē, ka šāds zārks jums izmaksās dārgāk nekā tas, kurš izvēlēts pēc attēla. Mums ir divas atvadu zāles, kas aprīkotas ar multimediju sistēmu, kuru izmantojot var skatīt piemiņas fotogrāfijas un video.

Vēl viena nianse apbedīšanas birojos ir savu darbinieku esamība. Ja bēres organizē individuālais uzņēmējs, viņam bieži vien nav darbinieku. Šajā gadījumā viņš pieņem darbā draugus, paziņas vai vienkārši nejaušus cilvēkus. Varat iedomāties, kāds ir nejaušs cilvēks, kurš nes zārku? Daudz dzirdēts par gadījumiem, kad šādi draugi un paziņas uz bērēm ir atnākuši piedzērušies un kopā ar zārku iekrituši kapā.

Mūsu uzņēmums darbojas šajā pakalpojumu sfērā vairāk nekā 30 gadus, tā pastāvīgie darbinieki ir piedalījušies tūkstošiem bēru ceremonijās, un tas nozīmē, ka viņiem ir atbilstoša fiziskā sagatavotība un nepieciešamā pieredze.

– Kādi citi «zemūdens akmeņi» var būt, ja vēršas pie negodprātīga uzņēmuma?

– Diemžēl pastāv risks kļūt par apbedīšanas biroja šantāžas upuri.

Daži bēru rīkotāji uzvedas ārkārtīgi nekaunīgi. Piemēram, burtiski nozog slimnīcā mirušo cilvēku līķus. Viņi vilto nelaiķa tuvinieku parakstu, slimnīcā saņem ārstējošā ārsta izziņu un uz tās pamata iesniedz personas miršanas apliecību dzimtsarakstu nodaļā. Un, kad tuvinieki attopas, viņi dzird: «Nu, protams, mūsu uzņēmums jau ir nokārtojis visus dokumentus, un tas nozīmē, ka organizēs bēres! Ja vēlaties tās uzticēt citam uzņēmumam, samaksājiet par līķa uzglabāšanu mūsu morgā dubultu likmi.»

Tāpat jābūt uzmanīgiem, ja atsevišķus pakalpojumus vai lietas, piemēram, zārku, piedāvā bez maksas. Tas nozīmē, ka par līķa transportēšanu vai nesēju pakalpojumiem būs jāmaksā divreiz vairāk.

– Ko jūs ieteiktu mūsu lasītājiem?

– Atcerieties, ka bēres var noorganizēt tikai vienu reizi. Tas ir jūsu pēdējais pienākums pret tuvinieku, tēlaini izsakoties, pēdējā dāvana. Ja atvadīšanās laikā kaut kas noiet greizi, labot neko nevar. Tāpēc labāk izvēlēties uzticamu partneri, kurš bēdu brīžos uzņemsies visas rūpes un nepievils.

 

Mūsu adrese:

Rīga, Tēraudlietuves iela 3

Diennakts telefoni:

8388

20692069

atvadas.lv