Rīgas domes deputāts Juris Pliners (LKS) ierosināja noteikt desmit minūšu pārtraukumu, lai pārliecinātos, ka vakar Saeimā pieņemtie likuma grozījumi, ar ko atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai, ir stājušies spēkā.

Arī domnieks Konstantīns Čekušins (S) pauda bažas, vai likuma grozījumi ir stājušies spēkā, jo vakar Valsts prezidents Egils Levits nav varējis izsludināt grozījumus, jo atradās darba vizītē Vācijā. Turklāt likums, deputāta ieskatā, nav izsludināts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesī".

"Šis likums nav stājies spēkā, līdz ar to es nevaru saprast, kā mēs juridiski varam izskatīt šo jautājumu, ja likums nav spēkā. Tas vakar tika pieņemts ar Saeimas lēmumu, bet prezidents to neizsludināja. "Latvijas Vēstnesis" to nenopublicēja. Tas nozīmē, ka likums un tajā vietās izmaiņas oficiāli nav stājušās spēkā. Ir varbūtība, ka prezidents neizsludinās grozījumus. Mans piedāvājums ir izskatīt šo jautājumu tikai tad, kad šis jautājums būs pasludināts," sacīja Čekušins.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (RR) uzsvēra, ka likuma grozījumi pieņemti steidzamības kārtā un ar šodienu tie ir spēkā. Taču viņš piekrita izsludināt desmit minūšu pārtraukumu, lai interesenti varētu pārliecināties par grozījumu spēkā stāšanos.

Rīgas domes deputāte Ieva Brante (NA/LRA) "Twitter" skaidro, ka Rīgas domes sēde sasaukta attālināti, jo tāds bijis drošības iestāžu ieteikums. "Ir vairāki deputāti, kas izvēlējušies atrasties domes telpās un turpina darbu no Rātsnama. Tostarp arī es," raksta domniece.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Savukārt šodien Rīgas domē attālināti sasaukta ārkārtas sēde par padomju pieminekļa Pārdaugavā demontāžu.

Sagatavotais Rīgas domes lēmumprojekts paredz uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" veikt nepieciešamās darbības, "lai nodrošinātu objekta "Piemineklis Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" demontāžu".

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tāpat lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, Rīgas domes Īpašuma departamentam un Rīgas pašvaldības policijai sniegt "Rīgas pieminekļu aģentūrai" nepieciešamo atbalstu lēmuma izpildes nodrošināšanai.

Sākot domes sēdi, tajā izsludināts desmit minūšu pārtraukums, jo ne visi "Saskaņas" deputāti, kas vēlējās, tehnisku iemeslu dēļ varēja pievienoties sēdei. Pārtraukums izsludināts pēc partijas frakcijas vadītāja Čekušina lūguma.