Par uzvaru sacentīsies Jēkabpils Vēstures muzejs ar Jēkabpils pilsētas vēstures ekspozīciju, Latvijas Nacionālais dabas muzejs ar muzeja pakalpojumu attālinātu sniegšanu un ārpus muzeja pieejamību, Imanta Ziedoņa muzejs ar multimediālo izstādi "Kur zeme tā", Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs ar pētījumu "Kā dzelzceļnieki dzīvojuši, strādājuši un mīlējuši Jelgavā".

Tāpat uz balvu pretendē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ar Labsajūtas mēnesi muzejā, Olaines Vēstures un mākslas muzejs ar Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruta otro kārtu, Tukuma muzejs ar Anša Lerha-Puškaiša grāmatas "Pasakas par putniem" sagatavošanu un izdošanu, Limbažu muzejs ar vides objekta "Centra kiosks" rekonstrukciju.

Par uzvaru sacentīsies arī Latgales Kultūrvēstures muzejs ar izstādi "Arvīds Egle. Klusais pieskāriens", Mākslas muzejs "Rīgas birža" ar izglītības programmu "Nospēlē muzeju!", Rīgas Motormuzejs ar izstādi "Garāža" un Cēsu Vēstures un mākslas muzejs ar izstādi "Laika liecinieki. Cēsu Vēstures un mākslas muzejam 95".

Grīnvalde uzsvēra, ka LMB Gada balva ir ikgadējs muzeju nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un izcelt Latvijas Muzeju biedru muzejiskos sasniegumus, veidot muzeju darba pozitīvu rezonansi sabiedrībā un veicināt labo praksi, lai nodrošinātu muzeju nozares ilgtspējīgu attīstību.

Pēc LMB valdes priekšsēdētājas paustā, 2020.gadā tika mainīts konkursa nolikums, saskaņā ar kuru katrā pusgadā tiek izvirzīti seši projekti, kuri kopā ar otrā pusgada pretendentiem cīnīsies par vienu - galveno balvu. 12 nominanti no visas Latvijas, pārstāvot valsts, pašvaldības, privātos un autonomos muzejus, ir pierādījuši atbilstību balvas kritērijiem: oriģinalitāte, aktualitāte, vienotība un kvalitāte, ilgtspēja un lietojamība un sociālā joma.

Balvas pretendentus vērtēja 2020.gadā izveidotais žūrijas komisijas sastāvs, kurā ietilpst viens pārstāvis no LMB valdes un četri pieaicinātie komisijas locekļi, pārstāvot dažādas ar muzeju darbību saistītas nozares, proti, LMB priekšsēdētāja Grīnvalde, vēstures doktors Jānis Šiliņš, dizaina biroja "Radadara" dibinātāja un vadītāja Tatjana Raičiņeca, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastāvīgā ekspozīcija "Grāmata Latvijā", Latvijas Muzeju biedrības Ilgtspējīgas attīstības projektu vadītāja Inga Surgunte, "RA.DU" zināšanu pārneses kustība, pilsoniskā sabiedrības procesu eksperte un aktīviste Rasma Pīpiķe.

2020.gadā balvai tika saņemts 51 pieteikums, no kuriem žūrija ir izvēlējusies 12 spilgtākos projektus. Līdzās galvenajai balvai tiks izcelts arī viens projekts nominācijā "Pamanīts", un viens projekts saņems īpašu atzinību par projekta radīšanu Covid-19 pandēmijas apstākļos. Savu speciālo balvu par radošu pieeju tam kā iesaistīt apmeklētājus muzeju piedāvājuma izzināšanā, piešķirs igauņu izstāžu dizaina un ražošanas uzņēmums "Motor".

Saturs turpināsies pēc reklāmas