Lai arī mācības "Zapad" ceturtdien noslēgušās, NBS komandieris norādīja, ka atslābt nedrīkst un jāvēro, cik lielā mērā kaimiņvalstis pazeminās savu kaujas gatavību un vai armijas daļas atgriezīsies savās dislokācijas vietās. "Neplānojam samazināt savu kaujas gatavību un monitorēšanas spējas," norādīja komandieris.

Vērtējot mācību norisi, NBS komandieris norādīja, ka austrumu kaimiņvalstu attieksmē nekas nav mainījies, jo šīs valstis turpina NATO bloka valstis uzskatīt par "ienaidnieku Nr.1" un apdraudējumu. Tāpēc arī mācību scenārijs nav mainījies un tas orientējas uz uzbrukumu.

"Krievija ir daudz lielākā mērā integrējusi Baltkrievijas armijas dalību "Zapad" mācībās, kas liecina, ka nākotnē abu valstu sadarbība pāraugs par Baltkrievijas armijas iekļaušanos Krievijas aizsardzības sistēmā," vērtēja Kalniņš.

Kaimiņvalstis "Zapad" laikā nekādus pārsteigumus nav sagādājušas, taču kaimiņvalstis intensīvāk realizējušas to, kas bija iepriekšējo gadu "Zapad" mācībās, piemēram, elektroniskās karadarbības funkcijas, stāstīja komandieris.

NBS komandieris apliecināja, ka līdz šim nekādas provokācijas nav konstatētas un cita veida izaicinājumi nav bijuši.

Lūgts vērtēt, vai migrācijas krīze uz Baltkrievijas robežas ar rietumu kaimiņvalstīm ir "Zapad" sastāvdaļa, NBS komandieris sacīja, ka ir pieradis balstīties uz reāliem pierādījumiem, bet tādu patlaban nav, taču jebkurā gadījumā nelegālās imigrācijas spiediens esot lielisks eksāmens Latvijas aizsardzības resoram, jo jādala uzmanība gan Latvijas robežai, gan "Zapad".

NBS komandieris sliecas uzskatīt, ka nelegālās imigrācijas krīze, visdrīzāk, varētu būt Baltkrievijas režīma līdera Aleksandra Lukašenko atbildes solis par rietumvalstu noteiktajā sankcijām.

NBS komandieris pauda gandarījumu par patlaban joprojām notiekošajām vērienīgajām Latvijas militārajām mācībām "Namejs". Šo mācību laikā nekādi būtiski starpgadījumi nav konstatēti, arī sūdzības no zemju īpašniekiem par lietotajām teritorijām nav saņemtas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Komandieris skaidroja, ka katru gadu tiek ieviesti inovatīvi elementi šo mācību scenārijā un arī šogad tas pilnā apjomā izpildīts un nav bijis pārsteigums vienībām.

"Namejs" gan apliecina, ka arvien vairāk jāturpina ieguldīt plašākā un modernākā bruņojumā, lai pielāgotos situācijai un kara mākslas attīstībai.

Jau ziņots, ka no 10.septembra līdz 16.septembrim norisinājās Krievijas un Baltkrievijas kopīgo militāro mācību "Zapad 2021" aktīvā fāze.

Savukārt, Latvijas mācības "Namejs" norisinās no 30.augusta līdz 3.oktobrim.

Saturs turpināsies pēc reklāmas