Ja, strādājot, piemēram, pie datora monitora, cilvēks pamana, ka ir sācis bieži mirkšķināt, tas nozīmē, ka viņa acīm ir nepieciešama mitrināšana.

Sausās acs sindroms attīstās, ja pārāk bieži gadās asaru plēves bojājumi un tai nepietiek laika atjaunoties. Kad sindroms ir ielaists, konjunktīvas kseroze (tas ir, izžūšana) pastiprinās, un vienlaidu asaru plēve pārtop pavedienos, kas pārvietojas pa radzeni, pasliktinot redzi.

Sausās acs sindroma diagnozes gadījumu skaits visā pasaulē pieaug līdz ar tehnoloģiju attīstību: datori un viedtālruņi, īpaši, ja tos lietojam katru dienu, palielina acu spriedzi un ietekmē asaru šķidruma veidošanos. Lūkojoties nelielas ierīces ekrānā, mēs esam pakļauti starojumam, kas pasliktina asaru dziedzeru darbību.

Strādājot pie monitora, mēs retāk mirkšķinām, un tas pasliktina asaru plēves sadalīšanos pa acs virsmu un tās mitrināšanu. Rezultātā biroju darbinieku acis cauru dienu bez mitas tiek pakļautas agresīvai iedarbībai. Acu virsma kļūst sausāka. Parādās nieze, apsārtums, nogurums, sausums acu un plakstiņu rajonā.

Radzenes virsmā ir tik daudz nervu galu kā nevienā citā cilvēka orgānā. Un, kad asaru plēve to neapņem pietiekami vai kādā atsevišķā vietā kļūst plānāka (dažreiz saka – saplīst), nervi nekavējoties signalizē par briesmām ar sajūtu, kas līdzīga, ja acī iekrīt gruzis.

Patiesi tāda ir sausās acs sindroma aina. Un tie nav nekādi joki: sausa acs virsma sekmē defektu rašanos, un var sākties audu iekaisums!


Profilakse

Biežāk atejiet nost no datora monitora un skatieties tālumā (piemēram, pa logu), neaizmirstiet par gaisa mitrinātājiem. Tiem, kas pie monitora pavada daudz laika, visvienkāršākais ir katru stundu uz 5–10 minūtēm pārtraukt darbu.

Var veikt vienkāršas kustības ar acīm šādos virzienos: uz augšu un uz leju, pa kreisi un pa labi, taisni un uz augšu, taisni un uz leju, taisni un pa kreisi, taisni un pa labi.

Kā sev palīdzēt līdz ārsta apmeklējumam: ar mitrinošiem acu pilieniem 

Lai asaru plēves sastāvu kvalitatīvi papildinātu, mainītu vai izveidotu jaunu aizsargplēvi, ir asaru aizstājēji – mākslīga savas asaru plēves aizstāšana, lai aizsargātu radzeni. Bezrecepšu asaru aizstājēji patlaban pārdošanā ir ļoti lielā izvēlē.

Pareizi preparāti mitrumu adsorbē un nogulsnē. Tie ne tikai pārklāj radzeni, bet arī piesaista papildu šķidruma daudzumu.

Ir desmitiem preparātu, kādu no tiem izvēlēties? Vienmēr pievērsiet uzmanību preparātu sastāvam un konsultējieties ar farmaceitu!

1. Pilieni «Starazolin HydroBalance» sausu, nogurušu un iekaisušu acu gadījumā sniedz ātru atvieglojumu un nodrošina ilgstošu mitrināšanu. Tos var ieteikt cilvēkiem ar sausās acs sindromu, kā arī visiem, kas strādā pie datora, tāpat tiem, kuri nēsā visu veidu kontaktlēcas.

Pilieni satur: nātrija hialuronātu, nātrija hlorīdu, nātrija ortofosfātu. Pilieni nesatur konservantus, kas ir svarīgi cilvēkiem ar alerģiju pret šīm sastāvdaļām.

Lietojot, ievērojiet norādījumus: nomazgājiet rokas ar ziepēm un pēc tam uzmanīgi ievadiet acī vienu vai divus pilienus – tā jārīkojas 3 līdz 5 reizes dienā. Nepieskarieties pipetes galam, jo tādējādi var piesārņot tās saturu.

Kontrindikācijas: nelietojiet šo produktu, ja ir alerģija pret kādu no preparāta sastāvdaļām vai arī acu infekcijas gadījumā.

2. Pilieni «Starazolin Complete» intensīvi mitrinošs un aizsardzības spējas atjaunojošs preparāts. Sniedz atvieglojumu sakairinātām, sausām un nogurušām acīm, atjaunojot un palīdzot uzturēt dabisko mitruma līdzsvaru acī. Arī nesatur konservantus!

Pilieni satur: 0,2% nātrija hialuronāta, 2% deksopantenola (viela no B grupas vitamīnu klāsta), nātrija citrāta dihidrātu, citronskābes monohidrātu, īpaši attīrītu ūdeni.

Nātrija hialuronāts, kas atrodas pilienos, ir dabiska viela, kas uz acs virsmas veido vienmērīgu, izturīgu un ilgstoši noturīgu slānīti, kurš aizsargā pret kairinājumiem un atkārtotu izžūšanu. Nav negatīvas ietekmes uz redzi.

(!) Pacientiem, kuri lieto kontaktlēcas, pirms jebkādu oftalmoloģisko preparātu lietošanas ir jāsazinās ar savu ārstu. Nelietot, ja šķīdums ir mainījis krāsu vai kļuvis duļķains! Pēc katras lietošanas reizes pudelītes vāciņš ir cieši jāaizskrūvē. Zāles jāizlieto 8 nedēļu laikā pēc pirmās atvēršanas. Ja vienlaikus tiek lietoti citi acu pilieni, «Starazolin Complete» pilieni jālieto pēdējie, ieturot 5 minūšu pauzi pēc iepriekšējā preparāta iepilināšanas brīža. Kontrindikācijas: nelietojiet produktu, ja ir alerģija pret kādu no preparāta sastāvdaļām vai arī acu infekcijas gadījumā. Medicīnisks līdzeklis. Uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai attiecīgo informāciju uz iepakojuma! Par lietošanu konsultējieties ar savu ārstu vai farmaceitu!