«Plastikas ķirurga darbs nedrīkst būt saskatāms: jūs izskatāties par 15 – 20 gadiem jaunāka, neticami skaista, bet tā joprojām esat jūs pati...».

Plastiskās ķirurģijas un estētiskās medicīnas iespējas pēdējos gados ir ievērojami paplašinājušās. Tomēr arī sabiedrības prasības ir kļuvušas augstākas: plastikas ķirurga darbam jābūt nemanāmam – it kā pati daba, nevis ķirurga pieskāriens, cilvēkam būtu devusi skaistumu, jaunību un ideālas formas.

Latvijā ir kāds plastikas ķirurgs, kura popularitāte un pieprasījums pieaug ģeometriskā progresijā. Viņš uzskata, ka vispārēja skaistuma ideāla nav, drīzāk tas ir individuāli veidots tēls. «Ārējā izskata izmaiņās galvenais ir saglabāt mēra izjūtu, lai prieks par pārmaiņām nebūtu īslaicīgs, bet sniegtu gandarījumu ilgtermiņā,» atzīst ķirurgs Arguts Keirāns.

«Es vienmēr skatos, kāda būs manu pacientu dzīve pēc gadiem – tas ir ļoti svarīgi! Teiksim, ja koriģējam krūtis, kuras ir pārāk mazas ģenētiski vai «nostiepušās līdz nabai» pēc dzemdībām, mazuļa zīdīšanas vai vecuma dēļ, tad to visu darām maksimāli saudzīgi. Cenšamies, lai šīs «likteņa skartās» ķermeņa daļas pēc korekcijas izskatītos satriecoši – piepaceltas, tvirtas, raženas, ar skaistu formu, jaunavīgas un seksīgas. Tomēr vienlaikus mēs neizjaucam kopējo sievietes ķermeņa harmoniju, nepārspīlējam, piemēram, ar krūšu lielumu vai krūšu galu areolu...»

Tāds, lūk, ir talantīgais un pieredzējušais ķirurgs Arguts Keirāns, kurš ir apceļojis pus pasaules, lai stažētos un gūtu pieredzi dažādās klīnikās. Sācis kā neiroķirurgs, šuvis klāt zaudētus pirkstus un ausis, veicis žokļu operācijas vēža slimniekiem... Dakteris Keirāns ir Latvijas Plastikas ķirurgu asociācijas un Plastiskās, rekonstruktīvās un estētiskās ķirurģijas starptautiskās konfederācijas (International Confederation of Plastic and Reconstructive Aesthetic Surgery – IPRAS) biedrs. Viņš ir viens no vadošajiem ķirurgiem Rīgas estētiskās medicīnas un plastiskās ķirurģijas klīnikā «Aesthetica»

 

Dabiskuma filozofija

Ārsts, ar kuru patlaban sarunājamies, atsakās operēt, ja uzskata, ka tas var nodarīt kaitējumu. «Pat ja nāksies zaudēt naudu, es nekad neķeršos pie acīmredzamas ņirgāšanās par pacienta ķermeni. Es nekad neveidošu krūtis kā futbola bumbas – kālab? Nav neglītu sieviešu, ir tādas, kurām vienkārši kaut ko savā izskatā vajag palabot lielākā vai mazākā mērā. Kad sieviete, kura pēc divu vai trīs bērnu dzemdībām ir zaudējusi krūšu formu, vidukļa slaidumu, skaistas roku un kāju aprises, pēc kāda laika redz sevi jaunā veidolā, praktiski bez ķermeņa defektiem, viņa ir laimīga. Tas ir mans darbs, kas pašlaik aizņem lielāko daļu manas dzīves.»

Pēc daktera Keirāna domām mūsdienu sieviete neatkarīgi no vecuma var būt ārēji pārsteidzoši skaista un harmoniska (starp citu, arī vīrietis). Skaistuma ķirurģija var padarīt cilvēku par 10 vai pat par 20 gadiem jaunāku, nekā rāda pases dati, un ar gandrīz ideāliem ķermeņa parametriem, protams, ņemot vērā katra cilvēka ģenētiskās īpašības.

«Ja darbā iesaistās pieredzējuši ķirurgi,» uzsver Arguts Keirāns, «mūsdienās ir iespējams praktiski viss – padarīt krūtis izteiksmīgākas, vidukli tievu, sēžamvietu «kā riekstu», gurnus erotiskus un gludus, pievilcīgu kāju apakšstilbu formu un likvidēt nokarenu, ļenganu ādu roku augšdelmu iekšpusē…» Šādu pārvērtību nosaukums ir mūsdienu estētiskā medicīna.

Mamoplastika, saglabājot ķermeņa harmoniju

«Arvien vairāk sieviešu izvēlas dabisku skaistumu. Topā ir krūšu palielināšana par vienu, diviem vai trim izmēriem (tas gan ir retāk), lai panāktu maksimālu dabiskumu. Galvenais ir saglabāt harmoniju, lai krūšu izmērs nekonfliktē ar sievietes ķermeņa proporcijām, bet pasvītro tās. Uzskatu, ka plastikas ķirurgam ir jāuztur šis noslēpums, lai citi nevar saprast, vai sieviete savas krūtis ir «uztaisījusi», vai arī tās vienmēr tādas ir bijušas! Plastikas ķirurga darbs ir ideāls tad, ja ir apkārtējiem nemanāms,» negaidīti atzīstas un pasmaida dakteris Arguts Keirāns.

Kā norāda ķirurgs, sievietes vecums nav šķērslis krūšu korekcijai. Viņam ir daudz piecdesmitgadīgu un sešdesmitgadīgu pacienšu. «Ja veselība ļauj, tad kāpēc gan neatjaunot savu krūšu agrāko krāšņumu?» saka ārsts. Krūtis var samazināt (tas nepieciešams retāk), palielināt, pacelt vai mainīt krūtsgala areolas formu.

Arguts Keirāns veic arī daudz operāciju, izmantojot pacelšanas metodi– bez implantiem. «Mūsu klīnikā arvien vairāk krūšu operāciju veic bez implantiem (proti, bez mastopleksijas). Tas ir lielisks veids, kā atrisināt problēmas, ja sievietei ir apjomīgas krūtis, kas ir nokārušās, un krūšu gali «skatās» uz leju vai uz sāniem. Šādos gadījumos mēs izmantojam pašas pacientes audus. Krūšu izmērs pēc šīs procedūras nemainās (nu, varbūt kļūst nedaudz lielāks), bet krūtis top tvirtas un apjomīgas, bez liekas ādas. Man personīgi šāda veida operācijas patīk labāk, jo tās atrisina problēmas pēc iespējas dabiski un rezultāts parasti ir lielisks.»

Runājot par implantiem, klīnikā «Aesthetica» izmanto tikai kvalitatīvus materiālus– ar apstiprinātu kvalitātes garantiju. Šo implantu kalpošanas laiks ir praktiski neierobežots. Tie nerada nekādus draudus veselībai, un tas ir zinātniski apstiprināts. Ar šāda veida implantiem var dzemdēt un barot bērnu. Nav riska, ka varētu attīstīties onkoloģija. Tomēr dakteris Arguts Keirāns vienmēr brīdina pacientes par dažiem turpmākiem ierobežojumiem - uz infrasarkano staru pirti ar implantiem doties nevar, tāpat nedrīkst dziļi nirt jūrā, kā arī nāksies aizmirst par daivingu.

 

Ķermeņa aprises – kā Afrodītei!

 Ķirurgs Arguts Keirāns stāsta, ka daudzas sievietes satrauc «izplūdis» viduklis, krokas uz vēdera, roku ādas ļenganums, sēžamvietas un kāju nepilnības. To visu var atrisināt!

Abdominoplastika (operācija, lai atjaunotu skaistu un plakanu vēderu) palīdz padarīt vidukli slaidāku, noņemt tauku krokas un izvirzītu vēderu, tostarp tādu, kas parādās pēc grūtniecības vai vecuma dēļ. Galvenais abdominoplastikas uzdevums ir atjaunot bijušo ādas un mīksto audu elastību. Iespējams pat modelēt glītāku nabu. Šādas operācijas pozitīvā ietekme ir arī tāda, ka vēdera muskuļi atkal atbalsta un aizsargā iekšējos orgānus.

Savukārt lipomodelēšana, kā skaidro Arguts Keirāns, palīdz tikt galā ar lieko tauku nogulsnēšanos problēmzonās: uz vēdera, gurniem, krustiem, ceļu locītavu iekšpusē, uz rokām. Izmantojot šo procedūru, operācijas laikā taukus vai nu noņem, vai pārvieto uz vēlamajām ķermeņa daļām, lai izveidotu estētiski pievilcīgas ķermeņa aprises. Manipulācijas procesā var izlīdzināt ādas reljefu, piemēram, uz sēžas, kā arī samazināt celulīta izpausmes.

«Kad sieviete vēlas atgūt slaidumu vēdera un gurnu apvidū, mēs piesaistām arī uztura speciālistus,» skaidro dakteris Arguts Keirāns. «Jo ir svarīgi, lai liekie tauki vēlāk neatgrieztos. Lipoliftinga procedūras laikā mēs pārnesam paša pacienta taukus, lai uzlabotu ķermeņa aprises un palielinātu apjomu noteiktās vietās. Tā kā pacienta paša tauki tiek izmantoti kā galvenais ķermeņa veidošanas materiāls, atgrūšanas vai alerģiskas reakcijas risks ir minimāls.»

Dakteris Arguts Keirāns skaidro, ka lipofilingu bieži izmanto, lai palielinātu un koriģētu sēžas formu, izlīdzinātu nelīdzenumus pēc tauku atsūkšanas jeb liposukcijas (ja tas nepieciešams), uzlabotu apakšstilbu un augšstilbu kontūras, labotu līkas kājas utt.

«Īsi sakot, estētiskā medicīna spēj cilvēkam atgriezt gandrīz ideālu ķermeni (protams, ņemot vērā ķermeņa fizioloģiju),» precizē dakteris Arguts Keirāns. «Ja runājam par plastisko ķirurģiju, tā var novērst cilvēka ķermeņa defektus un deformācijas tā, ka dažkārt pacients pats nespēj noticēt savām acīm, ieraugot tik skaistu un harmonisku rezultātu. Rehabilitācija pēc šīm operācijām un manipulācijām vienmēr ir individuāla, taču šodien tas vairs nav ne mokpilns, ne pārāk ilgs process.»

No savas puses piebildīsim: ja vēlaties būt skaista, tad esiet! Meklējiet labu klīniku ar nevainojamu reputāciju un atcerieties – lai skaistuma atgūšanas pasākums izdotos, būtiski atrast savu īsto ķirurgu.

 

Pieteikties Vizītei var šeit

Klīnikas adrese

Tālivalža iela 15, Rīga, LV-1006

Ārstniecības iestādes reģistrācijas kods: 010001909

(+371) 20 385 822

(+371) 67 808 800