Gada aukstākais laiks – ziema – tuvojas straujiem soļiem. Ar katru dienu kļūst arvien vēsāks. Tas nozīmē, ka pamazām izvelkam no skapjiem siltos ziemas džemperus un zeķes. Viens no tipiskiem ziemas aksesuāriem ir cepure, kuru daudzas dāmas nevēlas vilkt, lai neizjauktu frizūru vai neelektrizētu matus. Jā, ziemā ar matiem var iznākt diezgan liela ņemšanās – īpaši vidēju un garu matu īpašniecēm.

Ko nav ieteicams darīt?

Lai matu galus neaplauztu un nebojātu matu struktūru, garus matus ir ieteicams uzmanīgi “savākt”, ja tev ir biezs ziemas mētelis ar kapuci un tu labprāt nēsā šalli. Principā ir vēlams, lai mati netiktu kaut kur iespiesti un saņurcīti, tāpēc ir labi, ja matus, piemēram, sapin bizē vai iesien zirgastē. Protams, nav vajadzīgs visu dienu staigāt bizē – to vari darīt tikai tad, kad esi ārā. Kad ierodies darbā vai mājās, matus vari izlaist. Tas matus pasargās no galu šķelšanās, kā arī elektrizēšanās.

Kā izvairīties no matu elektrizēšanās?

Biezs mētelis, šalle un cepure – daudz kas ir atkarīgs arī no to materiāliem, bet lielākoties mati var pamatīgi elektrizēties šādu apģērbu un aksesuāru dēļ. Tāpēc, ja mati būs izlaisti, tad būs lielāka iespēja, ka tie elektrizēsies, nekā, ja tie būs sapīti bizē. Protams, ir jāizvēlas arī tāds apģērbs, kas nav sintētisks, lai matus neelektrizētu. Ja tomēr tavi mati pārlieku elektrizējas, tad ir pieejamas arī īpašas ķemmes un matu līdzekļi, kas palīdzēs ar to cīnīties.

Rūpes par matiem rudenī un ziemā

Ir skaidrs, ka aukstajā laikā daudz kas jādara citādāk, kā karstajā – tai skaitā arī jāpamaina matu kopšanas ieradumi. Ne visiem cilvēkiem ir pieejami tādi frizieri, kuri labprāt ieteiks, kā parūpēties par matiem. Mūsdienās ir visai viegli internetā sameklēt jebkādu vajadzīgo informāciju, tāpēc tie laiki, kad bija jāprasa padomi frizierim, ir jau pagātnē – šobrīd internetā atrast atbildes var daudz vieglāk, ērtāk un ātrāk.

Tā kā rudenī un ziemā ir vēsi, tad noteikti pēc matu mazgāšanas vajadzētu lietot fēnu, lai matus izžāvētu. Var izvēlēties šeit dažādus modernus un mūsdienīgus fēnus par labām cenām. Aukstā laikā var ļoti viegli saaukstēties, ja mati netiek līdz galam izžāvēti. Protams, ja tavās mājās ir ļoti silti, tad vari ļaut matiem žūt dabīgi. Tomēr esi saudzīga, žāvējot matus ar fēnu – izvēlies piemērotu fēnu, kas nebojās matus, kā arī izmanto kādu līdzekli, kas aizsargās matus no karstuma. Tādējādi tu matus nekādi nebojāsi, ja regulāri žāvēsi tos ar fēnu. Agrāk bija uzskats, ka matu žāvēšana ar fēnu nav laba un bojā matus, taču mūsdienās tā vairs nav, jo fēnu kvalitāte ir uzlabojusies, kā arī ir pieejami dažādi līdzekļi, lai trauslus matus pasargātu.

Aukstajā gada laikā mati daudz biežāk piedzīvo temperatūras un gaisa mitruma izmaiņas. Ārā var būt mīnusi, bet telpās silti. Un apkures sezonā telpās gaiss kļūst sausāks – tāpēc bieži vien rodas problēma ar matu elektrizēšanos. Ja tavā mājā ir pārāk sauss gaiss, tad vari iegādāties gaisa mitrinātāju. Tas būs derīgs ne tikai matiem, bet arī ādai – tieši tā tu pamanīsi, ka gaiss ir pārāk sauss, jo tava roku āda kļūs sausa. Arī matiem nepatīk šāds sausais gaiss, taču to tik viegli nevar pamanīt. Tāpēc var aplūzt matu gali, kā arī tie var daudz vairāk šķelties. Ziemas laikā matu galiem labāk lietot treknāku eļļu, lai tos pabarotu. Vasaras laikā šādas eļļas var likties pārāk smagas, taču ziemas laikā tās ir ideālas. Neaizmirsti arī par piemērotu šampūnu un matu balzamu vai masku – ziemas laikā vari izvēlēties treknāku un barojošāku masku vai balzamu nekā vasarā.

Principā jau katra sieviete ir atšķirīga, tāpat arī mati. Varbūt kādai gada aukstais laiks nekādi neietekmē matu stāvokli, bet citai ir ļoti jānopūlas, lai mati arī ziemā būtu tikpat skaisti, kā vasarā. Ja tu ziemas laikā saskaries ar matu problēmām, tad noteikti izmēģini kādu no šeit ieteiktajām metodēm.