Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka šāda prasība būs spēkā, lai skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniegšanā tiktu ievērota pēc iespējas lielāka piesardzība un tiktu novērsti riski inficēties ar Covid-19.

Izņēmums no minētās prasības ir individuālu pakalpojumu sniegšana atsevišķā telpā, kad klients, lietojot mutes un deguna aizsegu, varēs saņemt pakalpojumu bez Covid-19 sertifikāta, pie pakalpojuma sniedzēja, kas būs vakcinējies vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19. Testēšanas sertifikāts pakalpojuma sniedzējam šajā gadījumā nebūs pietiekams.

Šādā režīmā vienai mājsaimniecībai var tikt sniegti arī pirts un saunas pakalpojumi.

"Ja pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs varēs apliecināt vakcinācijas pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā Covid-19 pārslimošanas faktu, personas varēs nelietot mutes un deguna aizsegus, kā arī nebūs jāievēro drošai pakalpojumu sniegšanai noteikto telpas ierobežojumu vienam apmeklētājam un starplaiku starp pakalpojumu saņēmējiem. Šādā gadījumā pakalpojumi tiek sniegti visdrošākajā, proti, "zaļajā" režīmā," atzina ministrijā.

Ja pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs varēs apliecināt vakcinācijas pret Covid-19, pēdējā pusgada laikā Covid-19 pārslimošanas vai testēšanas faktu, pakalpojumi tiks sniegti epidemioloģiski mazāk drošā jeb "dzeltenā" režīmā.

"Izvēloties strādāt šajā režīmā, kur pakalpojuma sniedzējs un/vai klienti ir tikai testēti, jāievēro pastiprināti drošas pakalpojumu sniegšanas prasības, tostarp jālieto mutes un deguna aizsegs. Izvēloties strādāt šajā režīmā, ir jāseko Latvijas 14 dienu kumulatīvajam Covid-19 gadījumu skaitam uz 100 000 iedzīvotāju. Ja tas pārsniedz 120, skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem, vienam pakalpojumu saņēmējam būs jānodrošina 25 kvadrātmetru no publiski pieejamās telpas platības," atzian EM.

Savukārt, publisko pirts un saunas, kā arī baseinu ar rekreācijas zonu pakalpojumu sniedzējiem vienam pakalpojuma saņēmējam ir jānodrošina 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpas platības.

Vienlaikus EM aicināja ņemt vērā, ka, strauji pieaugot Covid-19 saslimstības rādītājiem, proti, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs būs virs 200 uz 100 000 iedzīvotājiem, valdība varēs lemt par izmaiņām esošajā regulējumā, piemēram, ka pakalpojumi var tikt sniegti un saņemti tikai "zaļajā" režīmā, proti, pakalpojumu sniedzējam un saņēmējam būs jāapliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā Covid-19 pārslimošanas faktu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

"Dzeltenajā" režīmā pakalpojumu var saņemt bērni, kas jaunāki par 12 gadiem bez sertifikātiem, taču viņu pavadošajai personai ir jāuzrāda sadarbspējīgs sertifikāts.

Tāpat EM norādīja, ka no 1.septembra friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzējiem ir jābūt izdrukātai un aizpildītai precizētai Skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzēja paškontroles lapai.