Deniss Smirnovs ir profesionālis Latvijas bārmeņu nozarē. Savā profesijā viņš darbojas jau 25 gadus, un 2023.gadā kļuva par pasaules čempionu vienā no grūtākajām disciplīnām - “Dzirkstošie kokteiļi”. Kā arī saņēma augstu atzinību  “Best Technical Skills Award 2023” kategorijā.

Šobrīd Deniss ir Latvijas Bārmeņu Federācijas prezidents. Viņš regulāri paaugstina kvalifikāciju, piedalās čempionātos, mācās dzērienu un produktu miksēšanas tehnoloģijas, kā arī rada jaunas kokteiļu receptes. 

Deniss ekskluzīvi Gan bei restorānu ķēdei ir izstrādājis kokteiļu dzērienkarti. Tā no 21.maija ir pieejama restorāna viesiem. 

Mēs aprunājāmies ar Denisu par to, cik kokteiļu gatavošanas māksla ir populāra Latvijā, un kādas prasmes ir nepieciešams bārmenim, lai pagatavotu savu oriģinālo kokteili. 

Par bārmeņa profesiju

Bārmeņa profesija saistās ar klišeju “ātrā profesija”. Uz šejieni atnāk jauni cilvēki, pāris gadu “pajauc kokteiļus” un tad pāriet uz citu profesiju. Daudzi uzskata, ka ir pietiekami noskatīties video internetā, un var iet strādāt. Patiesībā profesionālam bārmenim, tāpat kā šefpavāram, ir jābūt zināšanām ķīmijā, fizikā, vēsturē, kā arī jāizzina un jāpraktizē tehnoloģiskie procesi, jāpārzina grādīgo dzērienu lietošanas paradumi, kā arī jābūt psihologam. 

Šī ir ļoti interesanta profesija. Tieši pateicoties tai, esmu apceļojis pusi pasaules, iepazinies ar dažādām kultūrām, valstu un tautu īpatnībām. 

Par kokteiļu kultūru un tendencēm 

Kokteiļu kultūra pasaulē pastāv jau aptuveni 200 gadu. Kokteiļu sastāvs vienmēr bijis cieši atkarīgs no notikumu stāsta un kultūras iezīmēm. Sākotnēji pastāvēja tikai trīs sastāvdaļas: cukurs, biteri jeb rūgtvielas un alkohols. Laika gaitā pārādījās tropiskie kokteiļi, bet līdz ar disko ēru radās pieprasījums pēc kaut kā neparasta. Mūsdienās ar papildu garšām strādā pat alkoholisko dzērienu ražotāji, atrod un pievieno retas un interesantas sastāvdaļas, produktu izturēšanas laikā eksperimentē ar dažādām mucām.

Tāpat kā kulinārijā, arī kokteiļu industrijā katrā valstī ir savas īpatnības un “rokraksts”. Ja Skandināvijas valstīs ir raksturīgas sausas un rūgtas notis, tad dienvidu valstīs tās būs vairāk saldas. 

Kokteiļi - māksla vai zinātne?

Kad mākslinieks glezno gleznu, viņam nepieciešams, pirmkārt, izdomāt interesantu sižetu, otrkārt, izmantot konkrētu tehniku, treškārt, saprast krāsu īpatnības - kā tās pareizi sajaukt, cik ilgi žūs katrs slānis, un tā tālāk. 

Šobrīd kokteiļu jaukšanas māksla, ko dēvē arī par miksoloģiju, ir attīstījusies tik tālu, ka bārmeņi strādā ar skābēm, pārtikas krāsvielām, ķīmiskām vielām, piemēram, slāpekli. Tam visam ir nepieciešamas zināšanas ķīmijā un gatavošanas tehnikās. Principā mūs var saukt arī par farmaceitiem - parfimēriem. 

Šobrīd es apgūstu vēl vienu izglītību pārtikas tehnoloģijas nozarē, kur mēs pētām produktu molekulārās īpašības un pareizās produktu kombinācijas. 

Kā top unikāli miksoloģijas brīnumi

Pats svarīgākais ir dzēriena kvalitāte. Vispirms ir jāiegūst pieredze, jāpārzina pagatavošanas tehnoloģijas, jāievēro visas sanitārās normas. Ļoti svarīgs tehniskais aspekts ir - kā produkti tika glabāti, no kā pagatavots, ar ko drīkst un ar ko nedrīkst jaukt. Un tālāk - vēstures un kultūras zināšanas. Kā es bieži mēdzu teikt - mēs esam ne tikai ķīmiķi, bet arī vēsturnieki. 

Veidojot kokteiļu karti Gan bei restorāniem, es pētīju ne tikai Āzijas kokteiļu kultūru, bet arī paša restorāna virtuvi, ēdienu specifiku un, protams, koncepciju kopumā.

Gan bei restorāni ir Āzijas un Eiropas virtuves sajaukums. Tādēļ kokteiļu dzērienkarte ir unikāls ceļojums Baltijas iedzīvotājiem Āzijas kultūrā. Lielākā daļa klasisko Āzijas kokteiļu pagatavošanai izmantoto sastāvdaļu, kā arī garšu kombinācijas, Eiropas iedzīvotājiem nav līdz galam saprotamas. Tādēļ es klasiskajiem kokteiļiem pievienoju mūsu vietējos produktus, un papildināju ar Āzijas stilistiku tā modernajā versijā. 

Piemēram, Paloma kokteiļa recepte nāk no Meksikas. Tagad ir iespējams nogaršot arī Palomas Āzijas versiju ar līči. Kokteilis ļoti labi saskan kopā ar suši un ingveru, jo pats kokteilis izteikti papildina Āzijas virtuves garšas nianses.

Galu galā mūsu uzdevums bija un ir pasniegt kokteiļus kā atsevišķu pozīciju un kombinācijā ar ēdieniem. 

Deniss Smirnovs ir profesionālis Latvijas bārmeņu nozarē

Tādējādi Gan bei viesi var izbaudīt uzreiz vairāku kultūru iezīmes, un iegūt jaunas neaizmirstamas garšas un aromātu. 

Turklāt tas attiecas uz alkoholiskajiem un arī bezalkoholiskajiem kokteiļiem. Agrāk man pret mokteiļiem bija skeptiska attieksme, bet pagāja laiks, un es sapratu, ka tā ir unikāla iespēja cilvēkiem, kuri nelieto alkoholu, izprast kokteiļu pasauli. Ja agrāk bezalkoholiskos kokteiļus gatavoja no limonādēm, sīrupa, augļiem un ledus, tad šobrīd jums pasniegs šos kokteiļus ar augstas kvalitātes sastāvdaļām un interesantām garšu kombinācijām, kas nebūt neatpaliek no alkoholiskajiem kokteiļiem ne kvalitātes, ne arī pasniegšanas ziņā. 

Piemēram, Gan bei dzērienkartē ir lielisks mokteilis Lychee Blackcurrant Lemonade, kas ir brīnišķīga Baltijas upeņu sulas kombinācija ar laima, līčes sulu un svaigiem čili pipariem. Šis viegli pikantais kokteilis ir gastronomiskās kombinācijas virsotne. Un pats interesantākais ir tas, ja jums pēkšņi sagribas, lai šis kokteilis kļūtu par alkoholisku, tad tam var pievienot nedaudz džina vai ruma. 

Nāciet uz Gan bei restorāniem un izbaudiet izcilu virtuvi, lielisku servisu un 

unikālus kokteiļus. Visiem jauku un siltu vasaru! 

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta