Latvijas ekonomiku un uzņēmējdarbību apdraud koronavīruss. Kā ārkārtas apstākļos strādā lielākie valsts uzņēmumi? Par to stāsta Andrejs ŽDANS, kas vada gaļas pārstrādes uzņēmumu Forevers, kura produkcija pircējiem ir labi pazīstama.


Pandēmija un ražošana

Forevers ir viens no pieciem lielākajiem ražotājiem Latvijā. Tā cehos ik dienu tiek sagatavoti vairāk nekā 100 produktu veidi – pāri par 50 tonnām dienā. Sortiments ir plašs: vārītas un kūpinātas desas, cīsiņi, sardeles, šašliki, šķiņķis... Un tā visa ir visaugstākās kvalitātes produkcija.


− Andrej, kā pandēmija ir ietekmējusi uzņēmuma darbu?

− Jau no paša ierobežojumu sākuma mūsu mērķis nebija vienkārši izdzīvot, bet gan saglabāt klientus, piegādātājus, produkcijas apjomu, kvalitāti un, protams, mūsu darbinieku veselību. Ja es teiktu, ka tas bija viegli, tā nebūtu taisnība. Nācās pārorientēties uz izejvielu iepirkšanu, bet tas sanāca dārgāk. Vienubrīd pat bijām spiesti slēgt gaļas sadales cehu. Tagad gan situācija ir normalizējusies. Strādājam gandrīz tāpat kā agrāk. Protams, ievērojot visas profilaktiskās normas: maskas, respiratorus, cimdus, sanitāros līdzekļus, temperatūras mērīšanu, distanci. Visos cehos izmantojam kvarca lampas, regulāri tiek veikta dezinfekcija, bet uz darbu mūsu darbiniekus nogādā speciāls autobuss.

Lai telpās samazinātu cilvēku kontaktēšanos un blīvumu, mēs pārgājām uz septiņu dienu darba nedēļu. Pašlaik testējam septiņu dienu piegādi, kam veikalu letes jānodrošina ar maksimāli svaigiem produktiem.


− Cik droši patērētājiem ir jūsu produkti?

− Par to mēs bijām visvairāk norizējušies. Nosūtījām Pārtikas un veterinārajam dienestam lūgumu precizēt, vai pastāv risks ar pārtiku vai iepakojumu inficēties ar Covid-19 vīrusu. Un saņēmām atbildi, kurā teikts, ka EFSA (European Food Safety Authority − Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei) nav nekādu pierādījumu, ka pārtika varētu apdraudēt sabiedrības veselību, tāpat arī − ka Covid-19 varētu izplatīt ar pārtikas produktiem. Tas pats attiecas uz produktu iepakojumu: pēc Eiropas ekspertu uzskata, tas ir pilnīgi drošs un neveicina koronavīrusa izplatību.

EFSA viedoklim var uzticēties – šī aģentūra pārtikas rūpniecības jomā pārstāv visu ES valstu intereses un ir saistīta ar zinātnisku pārtikas risku novērtēšanu. Tādējādi pircējiem nav ne mazākā iemesla satraukumam − Forevers produkcijā nav koronavīrusa. Tā ir garšīga un droša − kā vienmēr.


Jauna līmeņa uzņēmums

Patlaban Forevers nodarbina 660 cilvēkus. Ražošanas platība ir 8250 kvadrātmetri. Tomēr ar šo platību pietiks vēl apmēram divus trīs gadus. Turpmāk uznēmums tiks ierobežots, spēja palielināt ražošanas apjomu būs izsmelta. Tas nozīmē, ka jāceļ jauna rūpnīca − lielāka un modernāka. Forevers jau sen ir gatavs to sākt.

− Vai tagad ir īstais brīdis kalt nākotnes plānus?

− Koronavīruss nav iemesls, lai atteiktos no sapņa. Jaunas rūpnīcas celtniecībai mums jau labu laiku ir sagatavots projekts ar visiem «sarkanajiem zieģeļiem». Tā būs konceptuāli jauna līmeņa ražošana, kādas Latvijā šobrīd vēl nav − ar apbūves platību 16233,1 kvadrātmetrs, ar sarežģītām inženierkomunikācijām un izmantojot jaunākos zinātnes sasniegumus...

FOTO - gaļas pārstrādes uzņēmuma Forevers vadītājs Andrejs ŽDANS


− Un ar robotiem, kā to rāda filmās?

− Dzīve un kino ir dažādas lietas. Kas, jūsuprāt, mūsdienu gaļas pārstrādes nozarē ir vissvarīgākais? Nekad neuzminēsiet! Grīdas. Tās ir vienas no visdārgākajiem būvelementiem un visvairāk noslogotā virsma visās nozīmēs − ķīmiskā, termiskā, mehāniskā. Vēl mēs plānojam uzstādīt pašas modernākās saldēšanas, energoapgādes, ventilācijas iekārtas u.c.

− Droši vien tas ir dārgs prieks?

− Rūpnīcas celtniecībai nepieciešami 23 miljoni eiro. Tā kā mēs par to sapņojam jau sen, tad lielāko daļu naudas jau esam iekrājuši. Mēs lieki netērējāmies − nepērkām ne lidmašīnas, ne jahtas. Tomēr vēlamies samazināt riskus, jo īpaši šobrīd, kad investīciju klimatu nevar saukt par labvēlīgu. Manuprāt, valstij vajadzētu stimulēt ilgtermiņa investīcijas valsts tautsaimniecībā. Diemžēl tas nenotiek.

− Kāpēc?

− Tas ir atsevišķas sarunas temats. Daudzas lietas mūsu valstī ir pārāk politizētas. Mūsu politiķiem “svētā govs” ir lauksaimniecība. Tomēr ir naivi uzskatīt, ka tās dzīvotspēju var nodrošināt tikai ar govju un cūku audzēšanu zaļās pļavās. Vissvarīgākais šīs ķēdes posms ir gaļas pārstrāde. Tomēr visas valsts programmas tiek izstrādātas vienīgi lauksaimnieku un zemnieku interesēs, bet ražotāju intereses tiek uzskatītas par sekundārām.


Stabils un nozīmīgs ražotājs Latvijas tirgū

Visā pastāvēšanas laikā (kopš 1996. gada) Forevers jebkuras problēmas ir risinājis pats, nevienam neprasot palīdzību. Šajā laikā uzņēmuma produkti ir saņēmuši vairāk nekā 20 Latvijas Tirgotāju asociācijas apbalvojumus, Forevers ir ticis iekļauts Londonas fondu biržas Goda grāmatā kā viens no strauji augošajiem uzņēmumiem, kas iedvesmo Eiropu.

Nodokļi, kas no uzņēmuma Forevers darbības ik gadu nonāk valsts kasē, veido sešciparu skaitļus: šogad vien tie ir aptuveni 10 miljoni eiro! Tomēr uzņēmums joprojām nesaņem nekādu palīdzību – ne no pilsētas, ne no valsts.

− Ļaujiet man uzdot nepatriotisku jautājumu. Vai nav vieglāk uzcelt jaunu rūpnīcu citā valstī? Vai citā pilsētā, kur ražotājus novērtē, ciena un iet viņiem pretī?

− Jā, mums ir nepatīkami, ka Rīgā, Granīta ielā, kur atrodas ne tikai Forevers, bet arī citas ražotnes, nav laternu, luksoforu, gājēju pāreju, un mūsu darbinieki riskē nokļūt zem automašīnu riteņiem. Esmu pārliecināts, ka reģionālajos centros, ja tur atrastos šāda ražotne, pret tās vajadzībām izturētos ar lielāku izpratni. Manuprāt, tādu daudzsološu projektu kā mūsējais atbalstītu jebkura Eiropas valsts − pastāv taču grantu sistēma. Vēl visai nesen mums bija iespēja saņemt Eiropas naudu. Tomēr pēdējos gados Eiropas fondu līdzekļi mums vairs nav pieejami − nav piemērotu programmu. Un tomēr... Uzskatām par necienīgu sākt būvniecību citā vietā: zirgus uz pārceltuves nemaina. Mēs dzīvojam Latvijā un, lai cik emocionāli tas neizklausītos, esam savas valsts patrioti.

Plašāka informācija par lielāko gaļas pārstrādes uzņēmumu Latvijā - forevers.lv


Jeļena Smehova