Uzdejosim salsu ar arbūzu un gurķi, pievienosim ziedus zaļajiem salātiem, sajauksim avenes ar biešu biskvītu – mēs esam nolēmuši sarīkot gardēžu ballīti. Jo Druskininkos ir atvērti vairāk nekā 60 restorāni, kafejnīcas un kafijas nami, kur var nobaudīt ēdienus, sākot no molekulārās virtuves un beidzot ar sātīgām brokastīm lauku saimniecībā. Un cilvēki uz kūrortu dodas ne tikai atgūt veselību, bet arī baudīt garšīgas maltītes.

Druskininkos iecienītu ēdināšanas iestāžu vadītāji pastāstīja, ko šeit uzskata par labu ēdienu, par vasaras sezonas TOP piedāvājumiem, par neparastām garšu kombinācijām un atklāja noderīgus knifus, ko var izmantot mājas pusdienām.

«Izvēlamies īsāko ceļu no zemnieka līdz restorānam»

Augustīns Kalanta ir cilvēks, kuru visi gaida. Viņš pats cep maizi, viesodamies pie draugiem, gatavo viņiem bārbekjū, restorāniem piedāvā senatnīgas receptes un iesaka jauninājumus.

Druskininkos, restorānā Dangaus skliautas pie Nemunas piedāvā «fusion» tipa virtuvi, tas ir, bez ģeogrāfiskām atšķirībām. Lielā teritorija ļauj izvērsties ar bārbekjū un grila ēdieniem. Kad tika atvērts «Dangaus skliautas», šefpavārs Augustīns iedibināja grila nedēļu: katru dienu tika piedāvāta jauna recepte. Līdz šim brīdim viesi joprojām ir iecienījuši uz restēm grilētu gaļu un dārzeņus, kas marinēti ar dažādās valstīs populārām marinādēm.

«Ceļam no zemnieku saimniecības līdz restorāna virtuvei ir jābūt pēc iespējas īsākam,» saka Augustīns. Ir parādījušās mellenes, tātad topā noteikti būs salāti ar melleņu mērci. No vietējām olām tiek gatavota mājas majonēze, un arī sieri ir reģionāli. Piemēram, Augusu saimniecībā netālu no Druskininkiem gatavo divus gadu izturētu parmezānu, franču sierus ar pelējumu, mocarellu, fetu un biezpiena sierus.

– Vasarā cenšamies gatavot vieglas maltītes, piemēram, bao burgerus ar tvaicētu bulciņu. Pieliekam klāt arī kaut ko savu, piemēram, Pavlovas meringai (jeb bezē) – gaisīgam desertam ar sezonas ogām un augļiem – pievienojam maskarponi. Mums ir burkānu krēmzupa ar kokosriekstu pienu un mandelēm. Dūmota vista ir uzskatāms piemērs, ka ēdienu līdzās tā garšai populāru padara tas, kā to pasniedz, – stāsta Augustīns.


Rudzupuķes uz šķīvja jeb ziedi arī ir ēdami

Vēl var doties uz dārzu un tur atrast visu vasaras maltītēm – mēs to darījām kopā ar pārtikas emuāristi Renatu Ničajieni. Ēdami ziedi – kreses, rudzupuķes, gurķu un ķirbju ziedi, kumelītes, kliņģerītes – vasarā var būt labs papildinājums veselīgam uzturam.

Renatas neparasto vasaras recepšu topā ir arbūza un gurķu salsa. Ar arbūziem labi sader arī piparmētras, avokado, fetas siers, kā arī parastas piedevas – koriandrs, laima sula, sarkanie sīpoli. Galu galā salsu var pārkaisīt ar sālītiem kukurūzas čipsiem vai riekstiem. Šo recepti un daudzus citus sezonas ēdienus varat atrast Renatas vietnē: https://www.sezoninevirtuve.lt


Arbūza gaspačo – vasaras ceļojums, neizbraucot no Druskininkiem

Restorāns Toli Toli aizved gastronomiskā ceļojumā uz dažādām valstīm. Tas patiesi ir Druskininku centrā esošā restorāna atmosfēras raksturojums. Iestādes saimniece Indre Armalīte no saviem ceļojumiem ir atvedusi ne vien autentiskas receptes, bet arī interjera priekšmetus, tekstilizstrādājumus, gleznas, rotājumus.

– Mēs dodam saviem viesiem iespēju ceļot, nekur neaizbraucot, – stāsta restorāna vadītāja Anna Uteševa. Divu «Toli Toli» pavadītu stundu laikā var iepazīties ar Grieķiju – nobaudīt ceptu fetas sieru vai grieķu dārzeņu nūjiņas. Indija tiek prezentēta ar tradicionālo «tiko masala» –pikantu vistu un rīsiem. Palestīnu var atklāt uz liela šķīvja ar uzkodu komplektu «mezze» – tur ietilpst humuss, muhamara, kas satur asos sarkanos piparus, babaganušu, ko gatavo no baklažāniem, u.c. Vai arī jūs varat pasūtīt arābu desertu «knafe» senās Palestīnas pilsētas Nāblusas gaumē – četru sieru «ligzdiņu» ar rožu sīrupa mērci.

Protams, neiztiek arī bez sezonai atbilstošām interpretācijām. Spāņu gaspačo šogad veiksmīgi papildināts ar arbūzu. «Šajā karstumā viesi uz to reaģēja ļoti labi. Mēs savā versijā sajaucam arbūzu ar ķiplokiem un tomātiem un pievienojam nedaudz... mīlestības,» stāsta Anna. No dzērieniem vasarā iecienītākās ir mājās gatavotas limonādes ar jāņogām, avenēm, smiltsērkšķiem, mango, marakuju...

Savukārt restorānā Tomoko (otra Indres ēdināšanas iestāde, kas Druskininkos atvērta tikai pirms dažiem mēnešiem) iecienītākā ir plūmju limonāde. Atklāsim noslēpumu: šeit plūmes cep ar kanēli un sablendē biezenī. «Tomoko» restorānā japāņu virtuve apzināti tiek apvienota ar Rietumu gastronomijas tradīcijām. Tā ir divu kultūru satikšanās uz viena šķīvja. Piemēram, tonkatsu cūkgaļa, kas ir šniceles variācija, ar tsukemono – japāņu gaumē sālītiem dārzeņiem. Vai hambagu burgers – burgers bez bulciņas ar sarkanvīna mērci.


Neparastas garšu kombinācijas no parastiem produktiem – arī vietējie atradumi

Mājās var viegli eksperimentēt ar bietēm un avenēm, bet panorāmas restorānā «Keturi Vėjai», kas atrodas uz «GrandSpa Lietuva» jumta, šai kombinācijai ir piešķirts franču virtuves akcents.

Aveņu uzpūteni pasniedz ar mandeļu skaidiņām, biešu biskvītu, aveņu želeju, biešu pulveri un aveņu saldējumu. To var pamēģināt pagatavot mājās...

– Avenes aug ikviena lietuviešu dārznieka dārzā. Gribējām likt šīm ogām dominēt, bet tā, lai tās labi garšotu kopā ar garlaicīgajām bietēm, kas ir viens no visizplatītākajiem lietuviešu dārzeņiem, – stāsta Keturi Vėjai direktore uztura jautājumos Inga Uleckiene.

Viesi ir iecienījuši mūsu eksperimentus ar vienkāršiem, plaši pieejamiem sezonas produktiem. Ābols ir arī ļoti lietuvisks auglis. Tomēr mums gribējās kaut ko jaunu, tāpēc radās ideja pagatavot ābolu želeju, kurai pievienoti lazdu rieksti. Desertu krāsu paleti ir papildinājis saldējums ar zaļo piparu.

Mājās gatavotām pusdienām var izmantot šādu «Keturi Vėjai» veģetāro recepti, kurā saldas, sulīgas avenes labi sader ar tumšo šokolādi. Avenes nomazgājiet un nosusiniet. Sagatavojiet četras mafinu formiņas ar nepiedegošu pārklājumu un ievietojiet tajās papīra mafinu trauciņus. Kokosriekstu eļļu izkausējiet ūdens peldē, pievienojiet sasmalcinātu šokolādi un maisot karsējiet, līdz iegūta viendabīga masa. Iemaisiet kokosriekstu pienu un noņemiet šokolādes masu no pavarda. Šokolādes masa jāielej formiņās vienādās daļās. Pievienojiet avenes – iemaisiet masā 2–3 ogas un virsū uzlieciet 4–5. Ielieciet mafinu formiņas uz stundu saldētavā, lai sastingst.

Mēs ieskatījāmies tikai piecu Druskininku restorānu virtuvēs, bet cik daudz atklājumu vēl gaida pārējos. Īpaši vasaras sezonai vienā no restorāniem tika uzmūrēta krāsns, kurā pēc senām lietuviešu receptēm cep maizi no griķu miltiem, savukārt vēl viens restorāns gatavojas saņemt «Michelin» zvaigzni.