Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Zeme zem mājas: daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem būs jāmaksā arī par rēķina izrakstīšanu

Vēl 15 eiro, varbūt arī visi 30... Zemes baronu apetītei nav ne gala, ne malas, bet likumdevēji turpina piekāpties. Šajā publikācijā pastāstīsim par to, cik daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem būs jāmaksā par zemi zem viņu mājām.

Kamēr varas iestāžu kabinetos tiek spriests par nākamā gada valsts budžet, tiek pieņemti pretrunīgi vērtēti likumi, kas iedzīvotājiem neko labu nesola.

Lūk, arī kārtējais regulējums no nebeidzamā seriāla par zemes īpašniekiem un nomniekiem dod zemes baroniem vēl vienu iespēju iebāzt rokas iedzīvotāju kabatās...

Būs jāsedz birokrātiskās izmaksas

Saskaņā ar Saeimā pieņemtajiem likuma grozījumiem, zemes lietotājam – būves īpašniekam (dzīvokļa īpašniekam, kopīpašniekam) – tagad ir pienākums maksāt zemes likumiskās lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām, kā arī segt maksāšanas paziņojuma (rēķina) sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas.  

Starp citu, mēs maksājam arī par kvītīm un rēķiniem, ko saņemam par komunālajiem maksājumiem. Tiesa, maksa netiek iekasēta tik uzkrītoši. Ikmēneša rēķinos, ko saņem dzīvokļu īpašnieki, parasti nav ailītes “par rēķina sagatavošanu” (izņemot dažu dzīvokļu kooperatīvu, dzīvokļu īpašnieku biedrību vai denacionalizēto māju rēķinos). Maksa par rēķina sagatavošanu un nosūtīšanu ir nomaskēta un iekļauta ailē “apsaimniekošana”.

Zemes likumiskā lietošana nozīmē, ka zemes īpašniekam ir tiesības saņemt un būves īpašniekam ir likumā noteikts pienākums maksāt lietošanas maksu par zemes lietošanas tiesībām. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. 

Turklāt likums arī nosaka, ka katram būves īpašniekam (kopīpašniekam, dzīvokļa īpašuma īpašniekam) ir jāsedz maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas 15 eiro gadā.

Savukārt, iestājoties lietošanas maksas samaksas nokavējumam, parādnieks zemes īpašniekam atlīdzina katra kavēta maksājuma atgūšanas izdevumus 30 eiro apmērā, ja vien zemes īpašnieks pats nav vainojams nokavējumā. 

Tas nozīmē, ka, ja zemes lietotājs kavē maksājumu (iemesli var būt pilnīgi objektīvi: darba devējs aizkavējis algas izmaksu, krāpnieki izkrāpuši naudu no konta u. c.), tad papildus soda procentiem, ko paredz jebkurš līgums, zemes lietotājam ir pienākums segt arī izmaksas par atgādinājuma nosūtīšanu.

Nepareizā vietā

Iedzīvotāji, kuru mājas stāv uz tā saukto zemes baronu zemes, vēl nav līdz galam sapratuši, ka viņiem uzkrauti jauni maksājumi, kas ies zemes īpašnieku kabatās.

Pirms vairāk nekā 20 gadiem pieņemot likumu par zemes atdošanu bijušajiem īpašniekiem, šī nozīmīgā dokumenta veidotāji, protams, bija zemes īpašnieku pusē. Jo daudzdzīvokļu mājas tika būvētas padomju gados – citā valstī, pie citas valdības, un šo māju iedzīvotāji pilnīgi noteikti ne pie kā nav vainīgi.

Ir tāds teiciens par neveiksminiekiem, kuri izrādījušies nepareizā vietā un nepareizā laikā. Latvijā ir mājas, kas atrodas pareizā vietā, un ir mājas, kas atrodas nepareizā vietā, t. i., uz saimnieku zemes.

Savulaik cilvēkiem, kuri privatizēja savus dzīvokļus, neļāva pabeigt privatizāciju un reģistrēt kolektīvās īpašuma tiesības uz zemi zem mājas. Izrādījās, ka daļa Latvijas zemes jau bija paredzēta bijušajiem īpašniekiem, viņu mantiniekiem un vairumā gadījumu – “apķērīgiem” uzņēmējiem, kuri ieguva savā īpašumā zemi zem simtiem māju. Tādā veidā, neieguldot ne santīma (tolaik vēl bija lati), izņemot tiesvedības izdevumus, šie apsviedīgie cilvēki nodrošināja sevi uz visu mūžu.

Tā ka tas ir privātīpašums, ar pagalmu labiekārtošanu un ceļu asfaltēšanu nenodarbojas arī pašvaldība nenodarbojas. Iedzīvotāji (viņi ir arī zem ēkām esošās zemes nomnieki) par saviem līdzekļiem asfaltē māju iekšpagalmus un piebraucamos ceļus, bet zemes īpašnieki, kuri regulāri saņem nomas maksu, neiegulda ne centa!

Daudzus gadus likumdevēji vilcinājās pieņemt regulējumu, kas ierobežotu zemes īpašnieku tiesības attiecībā uz viņu bez vainas vainīgajiem nomniekiem. Likums par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu, kas iznāca gandrīz pirms diviem gadiem, būtībā neko nav mainījis zemes baronu un iedzīvotāju attiecībās...

Pelnīt naudu... ar paziņojumiem

Un tagad, tā vietā, lai ierobežotu zemes īpašnieku apetīti, likums dod tiem vēl vienu iespēju pelnīt naudu – ar paziņojumiem. No kurienes radās šis jaunais noteikums?

Zemes baroni, sašutuši par zemes nomas maksas ierobežošanu, iesniedza prasību par savu tiesību pārkāpumu Satversmes tiesā (ST), kura 2023. gada 2. maija pieņēma spriedumu, ar kuru likumiskās lietošanas maksas apmērs 4% gadā tika atzīts par tādu, kas nepilda atlīdzības funkciju. Satversmes tiesa uzskatīja, ka pašreizējā (t.i., likuma redakcijā, kas bija spēkā no 01.01.2022. līdz 30.06.2024.) lietošanas maksas apmēra noteikšanā nav ņemti vērā izdevumi, kas samazina zemes īpašnieka ienākumu no lietošanā nodotās zemes (papildu administrēšanas izdevumi un tiesvedības izdevumi, ja būves īpašnieks lietošanas maksu labprātīgi nemaksā, kas zemes īpašniekam jāmaksā no saņemtās lietošanas maksas). 

Arī pašvaldības ir zemes īpašnieki

Grozījumi likumā, ar ko ieviests jaunais tiesību institūts – zemes likumiskā lietošana – tika pieņemti 2021. gadā, paredzot vairāk nekā divu gadu pārejas periodu līdz zemes likumiskā lietošanas maksa  2024. gada 1. janvārī stājās spēkā attiecībā uz pašvaldībai piederošajiem zemesgabaliem.  

Pašvaldība ir publiska persona un kārtību, kādā publiska persona īsteno zemes likumiskās lietošanas attiecības, nosaka likums "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” (38. un 42. pants) un Ministru kabineta noteikumi Nr. 350.

Saskaņā ar noteikumiem, par apbūvēta zemesgabala likumisko lietošanu publiskas personas institūcija, kuras valdījumā vai pārvaldīšanā (īpašumā) ir attiecīgais zemesgabals, būves īpašniekam (dzīvokļa īpašuma īpašniekam, kopīpašniekiem) nosūta maksāšanas paziņojumu vai rēķinu, kas sagatavots atbilstoši noteikumos noteiktajām prasībām. 

Tādējādi dzīvokļu īpašniekiem ēkās, kas atrodas uz citai personai piederošas zemes, tostarp pašvaldības zemes, jau ir jāveic pirmais maksājums 15 eiro apmērā.

Savukārt Rīgas dome informē, ka līdz gada beigām tiek strādāts pie sistēmas izveides, kas šo maksu samazinās un ļaus nonākt pie abām pusēm izdevīgāka risinājuma. Piemēram, lai šo paziņojumu tie, kas vēlas, varētu saņemt e-pastā. Interesanti, kāpēc šāda sistēma netika izstrādāta jau iepriekš? Galu galā, jaunais regulējums nav nokritis no gaisa...

Tādējādi pašvaldība nosūtīs rēķinus personām, kurām ir pienākums maksāt likumisko lietošanas maksu par Rīgas pašvaldībai piederošo, valdījumā vai piekritībā esošajiem zemesgabaliem. Tajos būs norādīts gan apmaksas termiņš, gan informācija par norēķinu kontu, uz kuru ir veicama samaksa, tāpat arī cita informācija, kas attiecas uz šo maksājumu.

Lai mazinātu iespējamību, ka iedzīvotājiem katru reizi, pat nedaudz kavējoties ar ikmēneša rēķina apmaksu, nāksies maksāt 30 eiro soda naudu, Rīgas namu pārvaldnieks turpmāk zemes lietošanas maksu iekasēs kā avansa maksājumu.

Tāpat pašvaldība zemes lietotājiem tuvākajā laikā nosūtīs rēķinus par maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksām 15 eiro gadā (par 2024.gadu). 

starp citu

(!) Vairāk nekā 100 tūkstoši privatizēto dzīvokļu atrodas mājās uz cita saimnieka zemes...

Oksana PETRENKO

 

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt