No 17. līdz 24. septembrim Transporta un sakaru institūta (TSI) telpās, Rīgā, Lomonosova ielā 1, norisināsies trīs nozīmīgi turnīri klasiskajā šahā – Latvijas čempionāts vīriešiem, Latvijas čempionāts sievietēm un turnīrs "Latvijas Šaha Open".

ТSI ar lielu lepnumu jau daudzus gadus atbalsta mūsu valstī notiekošos šaha pasākumus, un septembrī savās telpās uzņem Latvijas čempionātu vīriešiem, Latvijas čempionātu sievietēm un "Latvijas Šaha Open" turnīru.

Pirmās spēles sāksies jau piektdien, 17. septembrī, savukārt uzvarētāji tiks paziņoti svinīgā noslēguma pasākumā 24. septembrī. Visi turnīri aizritēs 9 kārtās ar apdomas laiku 90 minūtes partijai, plus 30 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu.

Latvijas vīriešu čempionāta balvu fonds ir 1200 eiro. Sieviešu čempionātam balvu fonds ir 600 eiro un "Open" turnīra balvu fonds ir 1100 eiro. Pieteikšanās norisinās līdz 15. septembrim, indivudāli piesakoties pie norādītās kontaktpersonas Latvijas šaha federācijas mājaslapā. Vairāk informācijas par dalības maksu un noteikumiem varat atrast ŠEIT. Turnīru laikā notiks pasākumu fotografēšana un filmēšana reklāmas nolūkiem.

Savukārt, no 5. līdz 7. novembrim TSI savās telpās uzņems Jauniešu šaha čempionātu ātrspēlē un ātrajā šahā. Informācija par šo pasākumu sekos tuvākajā laikā.

Jau kopš seniem laikiem zināms, ka tieši šahs ir ideāla nodarbe cilvēku izglītošanai un intelekta attīstībai. Tomēr tā ne tuvu nav visa šaha spēles pozitīvā nozīme. Viduslaikos šahs bija viena no aristokrātijas izklaidēm, bet mūsdienās tas ir kļuvis par pozitīvu līdzekli bērnu un jauniešu apmācībai, un ne tikai. Eiropas Parlamenta 2012. gada 15. martā pieņemtajā deklarācijā ir minēts, ka šahs var palīdzēt sabiedrības sociālās saliedēšanas jomā un dot ieguldījumu tādu uzdevumu risināšanā kā sociālā integrācija, noziegumu mazināšana un pat cīņa pret dažādām atkarībām.

Tādēļ Transporta un sakaru institūta rektors PhD Juris Kanels atzīmē, ka: “TSI ir ārkārtīgi gandarīts, ka jau tradicionāli var atbalstīt vadošo Latvijas šaha turnīru organizāciju, tādā veidā veicinot zināšanu izplatību jaunatnes vidū mūsu valstī. Vienlaikus tiek risināta arī svarīga sociāla funkcija – tiek veicināta lietderīga brīvā laika pavadīšana. TSI priecāsies uzņemt šahu par savu vaļasprieku iecienījušas personas arī savu studentu vidū  ”, nobeigumā atzīmē rektors. 

  

Transporta un sakaru institūts ir vadoša privāta augstskola ar inženierzinātņu ievirzi, tas realizē studiju programmas STEM (science, technology, engineering, mathematics – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika) jomā un atbalsta šādu zināšanu popularizēšanu sabiedrībā. Par šaha lomu aicinām ieskatīties šeit.