Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Sociālā atbalsta iespējas Ventspilī

Ventspils vēsturiskajā centrā, sakārtojot degradētu teritoriju, izveidota mūsdienīga mājvieta ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem. Tajā dzīvojošie jaunieši jau tagad atzinuši, ka pašiem jāuzņemas lielāka atbildība par savu dzīvi, piemēram, jāgatavo sev ēst, jāuztur kārtība. Ventspilī īstenotais projekts ir viens no deinstitucionalizācijas pasākumiem Latvijā, kam piesaistīts Eiropas Savienības (ES) Reģionālās attīstības fonda finansējumus.  

Ventspils valstspilsētas pašvaldībā projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils pilsētas pašvaldībā” ietvaros tika uzbūvētas divas ēkas Skroderu ielā 13/13A, Ventspilī. Pagājušā gada oktobrī tika atklāta ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas vieta “Namiņš”, kur vienā no ēkām pašlaik  dzīvo septiņi bērni, kuri līdz šim mitinājās Ventspils Sociālās aprūpes nama “Selga” bērnu sociālās aprūpes centrā.

Savukārt, no š.g. 1. februāra atvērta ir arī otra ēka, uzņemot bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus no citām pašvaldībām, līdz ar ko ģimeniskai videi pietuvinātu vidi iespējams nodrošināts vēl 12 bērniem. Bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem no citām pašvaldībām šādu pakalpojumu nodrošināšana ir maksas pakalpojums.

“Namiņā” ikdiena tiek organizēta ģimeniskā vidē, apgūstot dzīvei nepieciešamās pamatprasmes. Bērni tiek nodrošināti ar dzīvojamo platību, sadzīvei un ikdienai nepieciešamo inventāru, medikamentiem un speciālistu apmeklējumiem, kā arī dažādu pakalpojumu pieejamība. Dzīvesvietā bērniem ir pieejams internets un sniegtas iespējas iesaistīties interešu izglītībā.

Tā pat Ventspilī jau ilgstoši darbojas nodibinājums “Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš””, un kopš 2021. gada tas ir pārcēlies un uzsācis darbu jaunajās telpās Kuldīgas ielā 4, Ventspilī. 

Kā stāsta Cimdiņa vadītāja Ieva Sāmīte – Cērpa, centrs līdz tam atradās Atpūtas ielā 16, Ventspilī, kur tas veiksmīgi darbojās desmit gadus. Tomēr, gadiem ejot, būtiski pieauga klientu skaits un Cimdiņā visiem kļuva pārāk šauri. Ventspils pilsētas pašvaldība, realizējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils pilsētas pašvaldībā”, atjaunoja  un pārbūvēja Ventspils vecpilsētas ēku Kuldīgas ielā 4 un labiekārtoja teritoriju, lai radītu infrastruktūru jaunam dienas aprūpes centram ar divreiz plašāku platību nekā iepriekš  – 373 m2.

Projekta “Kurzeme visiem”, kura ietvaros klientiem tika sniegti sabiedrībā balstītie sociālie pakalpojumi,  viens no mērķiem ir šādu  pakalpojumu pieejamības veicināšana  dzīvesvietā personām ar invaliditāti un bērniem, un projektā no 2016. gada iesaistījušies arī Ventspils pilsētas pašvaldība. Dalība projektā “Kurzeme visiem” nodrošināja iespēju personām ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem saņemt savām vajadzībām atbilstošus pakalpojumu veidus.

DAC “Cimdiņš” tiek nodrošināta iespēja saņemt dienas aprūpes centra pakalpojumu un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus vismaz 40 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un vismaz 55 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, vienlaicīgi uzņemot 20 bērnus ar funkcionāliem traucējumiem un 30 pilngadīgas personām ar garīga rakstura traucējumiem. Pilngadīgie klienti ar intelektuālās attīstības traucējumiem jaunajā dienas aprūpes centrā var uzturēties katru dienu, kas dod iespēju viņu vecākiem strādāt vai pilnvērtīgi atpūsties, kā arī paveikt citus darbus, kas iepriekš nebija iespējams.

Dienas aprūpes centrs tagad ir sadalīts vairākās funkcionālās zonās – pirmajā stāvā atrodas telpas grupu nodarbībām, muzikālajām un fizioterapijas nodarbībām, virtuve un ēdamtelpa, kā arī logopēda, ergoterapeita, psihologa un sociālā darbinieka telpas.

Otrais stāvs tāpat ir sadalīts vairākās zonās, lai visu vecumu dienas aprūpes centra apmeklētāji varētu ērti darboties un netraucētu cits citam – atsevišķi darbojas pilngadīgie klienti ar intelektuālās attīstības traucējumiem, citviet būs skolas vecuma bērni, no citiem nodalītas būs māmiņas ar mazuļiem. Ieva Sāmīte – Cērpa ir gandarīta, ka patlaban dienas aprūpes centrā strādā  aptuveni 20 dažādu profilu speciālisti. Līdz ar to klientiem ir iespējams saņemt ļoti plašu rehabilitācijas pakalpojumu klāstu.

Dienas aprūpes centram ir izveidots labiekārtots un drošs nožogots iekšpagalms, kur Cimdiņa  klienti labprāt svin dažādus svētkus un aizvada pasākumus. Iekšpagalmā ir izveidota sensorā taka, nodarbību laukums, kā arī pieejama ērta nojume, kur siltajā laika periodā dienas aprūpes centra apmeklētāji varēs iesaistīties daudzveidīgās radošās nodarbībās.

Par plašajām un gaišajām dienas centra telpām priecājas dienas aprūpes centra speciālisti, jo tagad varēs sniegt vienlaicīgi pakalpojumus lielākam klientu skaitam. Tāpat lielu gandarījumu pauž klientu vecāki un tuvinieki, kuri novērtē ne tikai to, ka dienas aprūpes centrs atrodas pašā pilsētas centrā, bet arī to, ka tiek sniegta iespēja atvilkt elpu un paveikt ikdienas darbus, kamēr Cimdiņā bērni, jaunieši un pilngadīgas personas ar īpašām vajadzībām saņems sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Papildus iepriekš minētajam atbalstam mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām, Ventspils valstspilsētā tiek nodrošināti 29 dažādi sociālie pabalsti un 17 dažādi sociālie pakalpojumi, kam 2024. gadā pašvaldības budžetā plānoti 8,4 milj. eiro. 

Šobrīd aktuālais sezonālais pabalsts, kas pieejams ventspilniekiem ir Lieldienu pabalsts.

1. martā tika uzsākta iesniegumu pieņemšana, lai saņemtu Ventspils valstspilsētas pašvaldības vienreizējo pabalstu Lieldienās.

Pabalstu Lieldienās 35 eiro apmērā var saņemt:

  1. Ventspils pilsētā deklarēti pensionāri, personas ar invaliditāti un izdienas pensija saņēmēji, kuru pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 527 eiro (pirms nodokļu nomaksas);
  2.  nepilngadīgi bērni ar invaliditāti.

Aizpildītos iesniegumus var iesniegt personīgi Sociālajā dienestā, ievietot pie Sociālā dienesta ieejas izvietotajā pastkastītē Raiņa ielā 10 vai Talsu ielā 39, (pastkastītes tiek tukšotas darba laikā), nosūtot iesniegumu Sociālajam dienestam pa pastu, kā arī nosūtot iesniegumu elektroniskā dokumenta veidā, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, uz e-pastu socdienests@ventspils.lv.

Tām personām, kurām objektīvu iemeslu dēļ pabalstu nepieciešams piegādāt dzīvesvietā, tas tiks nodrošināts.

Bērniem ar invaliditāti pabalsts tiks pārskaitīts uz bērna vecāka norēķinu kontu.

Ventspils valstspilsētas pašvaldībā minētā atbalsta sniegšana šogad plānota vairāk kā 5800 personām, tam atvēlot vairāk kā 204 tūkst. eiro.

Vairāk par citiem pašvaldībā pieejamajiem pabalstiem un pakalpojumiem varat uzzināt: https://labklajiba.ventspils.lv/

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt