Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

“Šī situācija mūs noteikti pārsteidza.” Vai jūsu tālrunis var uzsprāgt tāpat kā “Hezbollah” locekļiem?

Viena no apspriestākajām ārzemju ziņām šajās dienās ir tūkstošiem ekstrēmiskā grupējuma “Hezbollah” locekļiem piederošo peidžeru un rāciju eksplozijas Libānā un Sīrijā. Šis incidents sabiedrībā ir izraisījis jaunu sazvērestības teoriju un baiļu vilni. Tomēr, kā raidījumam “Doma laukums” sacīja Cert.lv kiberdrošības speciālists Rūdolfs Ķelle, parastam lietotājam nav pamata baidīties, ka viņa tālrunis kādu dienu varētu eksplodēt.

Kā stāsta Latvijas Radio 4 sarunbiedrs, vienlaicīgā “Hezbollah” locekļu peidžeru eksplozija bija negaidīts pārsteigums visiem, tostarp tehnoloģiju un kiberdrošības jomas speciālistiem.

“Jā, šī situācija mūs noteikti pārsteidza,” atzīst Rūdolfs Ķelle. “Šis ir sarežģīts un apjomīgs uzbrukums, kas tika gatavots vairākus gadus. Tomēr es to neinterpretētu kā kiberuzbrukumu. Vienīgais kiberelements tajā bija tikai tas, ka uz peidžeriem tika nosūtīta ziņa, kas aktivizēja sprāgstvielu”.

Tikmēr sabiedrībā jau izplatās jaunas sazvērestības teorijas, un daži ar aizdomām sāk raudzīties, piemēram, uz saviem Ķīnā ražotajiem viedtālruņiem, televizoriem un citām elektroniskajām ierīcēm. Kiberdrošības speciālists apgalvo, ka parastajiem lietotājiem nekādas briesmas nedraud: “Uzbrukums “Hezbollah” tika gatavots mērķtiecīgi un daudzus gadus. Sprāgstvielas peidžeros tika ievietotas vēl rūpnīcā, kur tie tika izgatavoti. Parastam noziedzniekam uzlauzt kādam šādu ierīci ir gandrīz neiespējams uzdevums.”

Tomēr viņš pieļauj, ka ņemot vērā nesenos notikumus, sabiedrībā atkal var uzvirmot diskusijas par aizliegumu izmantot trešajās valstīs ražotas ierīces, tehnoloģijas un pretvīrusus.

Citu tendenci – dažu lietotāju atgriešanos pie podziņu tālruņiem drošības apsvērumu dēļ – speciālists komentē ironiski: “Es arī par to esmu domājis. Bet ne drošības dēļ, bet gan tāpēc, ka es pārāk daudz laika pavadu ar tālruni rokās. Pārāk maz laika atliek ģimenei un maniem vaļaspriekiem.”

Ķelle atzīst, ka kibernoziedznieku uzbrukumi kļūst arvien virtuozāki, taču daudz kas ir atkarīgs no pašu lietotāju uzvedības. “Ja jūs izmantojat visādas apšaubāmas lietotnes, ja jūs atveras visas saites pēc kārtas, jūs kļūstat neaizsargāts pret noziedzniekiem. Tas ir personīgās kiberhigiēnas jautājums,” norāda speciālists.

Latvijā ir palielinājies gadījumu skaits, kad krāpnieki izmanto mākslīgo intelektu, lai viltotu cilvēku balsis un tādējādi izkrāptu naudu no viņu tuviniekiem.

“Jā, tehnoloģijas kļūst arvien pieejamākas, tostarp noziedzniekiem,” piekrita Ķelle. “Situācija mākslīgā intelekta jomā attīstās ļoti strauji, un neko nevar paredzēt. Cilvēkiem vienkārši jābūt modriem. Ja saņemat zvanu no nezināma numura, jums jābūt modriem. Es arī iesaku kopā ar tuviniekiem izdomāt kādu koda vārdu, ko pēc tam izmantot kā paroli. Šo vārdu nedrīkst zināt neviens cits, izņemot jūs, un, ja jums ir šaubas par sarunu biedra balsi, jūs varat to pārbaudīt šādā veidā.

Runājot par valsts globālo kiberdrošību, eksperts sacīja, ka mūsu pamatsistēmas ir labi aizsargātas: “Mēs sagaidām vairāk uzbrukumu no kibernoziedzniekiem, tāpēc pastāvīgi strādājam pie mūsu pamatsistēmu aizsardzības stiprināšanas.

Kiberuzbrukumi bieži ir saistīti ar politiskiem lēmumiem un notikumiem, taču, piemēram, militārās mācības “Namejs 2024” līdz šim nav izprovocējušas nevienu kiberuzbrukumu. “Pēdējās dienās neesam pamanījuši neko ārkārtēju. Ja tas notiks, mēs par to ziņosim,” apliecināja raidījuma “Doma laukums” viesis.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt