Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

“Šajā priežu mežā mēs pirmo reizi skūpstījāmies… Un tagad to izcērt”: Ziepniekkalna mazā traģēdija

Ziepniekkalna mežs tiek izcirsts, lai izbūvētu šoseju. Kopumā visā Pārdaugavas teritorijā plānots izcirst 64 hektārus.

Ziepniekkalnā tiks nocirstas simtiem skaistu priežu, kas iestādītas pagājušā gadsimta 80. gados. Šis izcirtums parādījās šodien – pretim Ziepniekkalna ģimnāzijai Ozolciema ielā. Tikai šajā vietā vien plānots nocirst vēl vairāk nekā simts priedes.

“Tepat netālu ir neapbūvēta teritorija, kurā varētu izbūvēt šo ceļu, taču arhitekti par to nav padomājuši. Kaut kādu iemeslu dēļ ir nepieciešams iznīcināt mežu, tik krāšņas priedes! Tas taču ir skābeklis visiem mikrorajona iedzīvotājiem,” sūdzas Sarmīte, kura katru dienu šeit pastaigājas ar savu veco terjeru. “Rodas sajūta, ka kāds šo ceļu vienkārši uzzīmējis kartē, pat neapmeklējot šo vietu. Un visu, kas trāpās ceļā, ir nolemts vienkārši nojaukt. Tepat plānoto būvdarbi vietā stāv arī vienstāvu dzīvojamā ēka. Vai arī to nojauks?”.

Sergejs šajā rajonā dzīvo jau ceturto gadu desmitu. Viņš stāsta, ka esot braucis garām un ieraudzījis, ka mežā strādā tehnika un cērt priedes. Vīrietis apturējis mašīnu un sācis notiekošo filmēt: “Man trūkst vārdu – vienas emocijas..... Es šeit dzīvoju kopš 1989. gada. Šeit, šajā mežā, mēs, zēni, uzaugām. Mēs te skraidījām un spēlējāmies, šeit bija arī mans pirmais randiņš. Šajā priežu mežā mēs pirmo reizi skūpstījāmies,” atklāti stāsta Sergejs. “Un tagad šīs priedes tiek vienkārši nozāģētas. Tas ir ļoti skumji...”

Vēl divas dāmas, kurām šis mežs ir iemīļota nūjošanas vieta, tikai parausta plecus: “Ko lai dara? Šeit tiks būvēta trase. Priedes nāksies upurēt. Mums vairāk rūp, kā mēs pēc tam nokļūsim mežā? Mēs lasījām, ka piekļuve būs kaut kur pie Vienības gatves. Uz mežu nevarēs atnākt pa taisno, būs jāriņķo.”

Visvairāk sarūgtināti ir suņu īpašnieki. “Mūsu rajonā nav neviena suņu pastaigu laukuma. Tagad arī mežs tiek izcirsts. Kur mums pastaigāties ar saviem suņiem?”. Džeka Rasela terjera saimniece Olga atklāj, ka dzīvokli Ziepniekkalnā viņa iegādājusies tieši meža dēļ. “Man pa logu paveras skaists skats. Priedes, debesis. Un tagad es redzu tikai šo meža tehniku. Sirds asiņo.”

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt