Kā aģentūru LETA informēja VP, atstādinātie bija konkrētās dienas atbildīgās amatpersonas, kuras uz vietas pieņēma lēmumus par notikumu uzraudzību.

Līdz šim dienesta pārbaudē konstatēts, ka no šo policistu puses netika pienācīgi novērtēta situācija un attiecīgi nebija pareizi izvēlēta taktika tās risināšanai. Rīcībai bija jābūt tūlītējai un nepārprotamai - precīzam signālam nesankcionēti sanākušajiem, ka jebkādas naidu kurinošas, karu atbalstošas darbības un citi tamlīdzīgi likumpārkāpumi netiks pieļauti, uzsver policijas vadība.

Noskaidrots, ka, piemēram, situācijā, kad Rīgas pašvaldības policijas darbinieki sākotnēji neaizturēja vīrieti ar Krievijas karogu, šie policisti bija saņēmuši norādījumu no VP komandējošā sastāva pārstāvja šo vīrieti sākotnēji palaist, bet aizturēt brīdī, kad persona neatrastos cilvēku barā. Respektīvi, pašvaldības policisti paši šo lēmumu nepieņēma. Kā noskaidrots dienesta pārbaudē, šāda komanda tika dota, nevēloties izraisīt konfrontācijas riskus ar tobrīd apkārtesošajām personām.

Kā uzsver VP vadība, arī vērtējot situāciju kopumā, gan VP, gan pašvaldības policijas amatpersonas uz vietas nav atbilstoši veikušas dienesta pienākumus tā, lai nekavējoties tiktu novērsti likumpārkāpumi. Amatpersonām amata aprakstos ir noteikti konkrēti pienākumi reaģēšanai uz acīmredzamiem likumpārkāpumiem un nav nepieciešama īpaša norāde.

Sākotnējā pārbaudē konstatēts, ka nedz atbildīgās amatpersonas, nedz iesaistītais personālsastāvs notikuma vietā to nav darījuši profesionāli. Turklāt šie konkrētie darbinieki nav reaģējuši pietiekami aktīvi nedz uz Operatīvās vadības biroja, nedz Rīgas reģiona pārvaldes vadības un pat ne uz VP priekšnieka Armanda Ruka "skaidri un nepārprotami dotajām pavēlēm nekavējoties pārtraukt likumpārkāpumus un izklīdināt sapulcējušās personas". Faktiski tas ticis izdarīts tikai tad, kad VP priekšnieks pārņēma vadību notikuma vietā.

Dienesta pārbaude turpinās, arī citām amatpersonām jārēķinās ar stingriem disciplinārsodiem, tajā skaitā atvaļināšanu no dienesta, teikts VP paziņojumā.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Saistībā ar notikumiem 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā policija sākusi trīs kriminālprocesus un 20 administratīvā pārkāpuma procesus. Administratīvā pārkāpuma procesi sākti arī pret bijušajiem Rīgas domniekiem Alekseju Rosļikovu, Vadimu Baraņņiku un Saeimas deputāti Regīnu Ločmeli (S).