Par pieprasījumu vēl būs jālemj Saeimas sēdē.

Komisijas sēdē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS), kuram adresēts pieprasījums, norādīja, ka VARAM ir saņēmusi liela apjoma atbildes no Ogres pašvaldības, kas tuvākajās nedēļās arī tiks vērtētas.

VARAM vērtē arī saņemtos trauksmes cēlēju ziņojumus par pašvaldības rīcību. Ministrija aicinājusi savu atzinumu par šo konfliktu sniegt arī tiesībsargam. Tāpat Valsts policijai prasīts sniegt informāciju par notikušo ar domes pārstāvju veikto Ogres muzeja telpas aizzīmogošanu.

Dažas nedēļas pēc tam, kad šīs atbildes tiks saņemtas, VARAM sniegs savu vērtējumu, aģentūrai LETA norādīja Sprindžuks.

Ministrs komisijas sēdē uzsvēra, ka VARAM gaidāmajam atzinumam par šo lietu jābūt tiesiskam, tas nevar būt subjektīvs. Politiķis arī raugās plašāk uz pašvaldību pārraudzību kopumā, lai šādas situācijas būtu iespējams risināt demokrātiskā procesā. Sprindžuks atzīmēja, ka ir bijis gadījums, ka iepriekšējais VARAM ministrs esot pārsniedzis savas pilnvaras, tāpēc politiķis rūpīgi pieiet Ogres gadījumam, apkopojot visus viedokļus.

Ogres konfliktam līdzīgas situācijas drīzāk būtu jārisina tiesā, nevis caur VARAM ministru, norādīja Sprindžuks

Atsevišķi komisijas deputāti atzina, ka konflikts starp Ogres pašvaldību un domi ir radījis neapmierinātību daļā sabiedrības.

Kā ziņots, pieprasījumu ministram Sprindžukam iesniedza "Progresīvo" deputāti Kaspars Briškens, Skaidrīte Ābrama, Jana Simanovska, Atis Švinka, Leila Rasima, Andris Šuvajevs, Antoņina Ņenaševa, Edmunds Cepurītis, Edgars Zelderis un Andris Sprūds.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

"Progresīvo" Saeimas frakcija marta beigās aicināja Sprindžuku no amata atstādināt Helmani, aģentūru LETA informēja "Progresīvie" preses sekretārs Iļja Kozins.

"Progresīvie" uzskata, ka pieļaujot, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā tiek izstādīta starptautiski sankcionētajam, Kremlim pietuvinātajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošā mākslas darbu kolekcija, Helmanis un viņa pārstāvētā Nacionālā apvienība esot ir nodarījuši ievērojamu kaitējumu Latvijas sabiedrībai, kurai nav pieņemama Krievijas agresija pret Ukrainu, kā arī valsts starptautiskajai reputācijai.

"Progresīvo" pārstāvis atgādina, ka pagājušā gada decembrī Helmanis tikās ar Eiropas Savienības sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu Avenu. Avens nav nosodījis Putina rīcību un ir aktīvi centies panākt pret Kremli vērsto starptautisko sankciju atcelšanu, tostarp pret sevi vērstās sankcijas, uzsver "Progresīvie".

"Tā vietā, lai nostātos muzeja darbinieku pusē, Helmanis izvēlējās nostāties Avena pusē," vēstulē apgalvo "Progresīvie", kuri pauž, ka to pierādot arī sekojošā muzeja reorganizācija, kurā saskatāmas politiskās izrēķināšanās pazīmes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Viņi norāda, ka Helmaņa pretrunīgā komunikācija par sankciju "incidentu" un tālākās darbības attiecībā uz muzeju un tā darbiniekiem ir smagi labas pārvaldības principu pārkāpumi, kuri pašlaik ir nesodīti.

Kā vēstīts, februārī izveidojās konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību.