Bostonas Simfoniskā orķestra turneja ietvers 11 koncertus četrās pilsētās 2025.gadā no 8.maija līdz 24.maijam. Šī turneja, kas veltīta komponista Dmitrija Šostakoviča mūzikai, ir īpaša ar to, ka pirmo reizi Bostonas Simfoniskais orķestris uzstāsies Rīgā.

Koncertu programmā tiks izpildīti Šostakoviča darbi, godinot komponista nāves 50.gadadienu. Turneja sāksies ar koncertiem Vīnes prestižajā "Musikverein" zālē 8.maijā un 9.maijā, turpināsies Prāgā, kur Bostonas Simfoniskais orķestris pēdējo reizi uzstājās 1993.gadā, un beidzas Leipcigā ar astoņu dienu rezidenci Šostakoviča festivālā.

Bostonas Simfoniskais orķestra pirmā uzstāšanās Rīgā būs nozīmīga ar to, ka Nelsons, kurš savas diriģenta gaitas uzsāka Latvijas Nacionālajā operā, atgriezīsies savā dzimtenē kopā ar orķestri, lai atklātu Rīgas iedzīvotājiem un viesiem Šostakoviča mūziku, atzīmē koncerta rīkotāji.

Paredzēts, ka koncertā piedalīsies latviešu vijolniece Baiba Skride, kura izpildīs Šostakoviča Vijoles koncertu Nr.1. Skride ir ilggadēja Nelsona sadarbības partnere, kura 2013.gadā debitēja kā soliste ar Bostonas Simfoniskajā orķestrī, atskaņojot šo pašu skaņdarbu.

Nelsons atzīmē, ka gan Bostonas Simfoniskā orķestra mūziķi, gan viņš pats ir sajūsmā par atgriešanos Eiropā, lai dalītos kaislībā pret Šostakoviča mūziku. Viņš klāsta, ka šī turneja būs īpaša ar orķestra pirmo uzstāšanos diriģenta dzimtajā Rīgā.

Bostonas Simfoniskā orķestra prezidents un izpilddirektors Čads Smits norāda, ka Nelsona un orķestra desmit gadus ilgā Šostakoviča mūzikas izpēte ir apliecinājusi, cik aktuāli un izteiksmīgi šī mūzika runā mūsu laikos.

"Mēs esam lepni būt par šīs svarīgā repertuāra kultūras vēstniekiem tādās skaistās mūzikas galvaspilsētās kā Vīne, Prāga un Rīga. Mēs arī ar nepacietību gaidām iespēju atkal sadarboties ar "Gewandhaus" orķestri Šostakoviča festivālā Leipcigā, lai apstiprinātu šīs mūzikas mūžīgās humānisma un cerības vērtības," pauž Smits.

Saturs turpināsies pēc reklāmas