Sabiedrībai pierodot pie jaunās realitātes, patērētāji sākuši īstenot vērienīgākas ieceres, kam nepieciešams lielāks finansējums. Līdz ar to šogad vidējā viena patēriņa kredīta summa Latvijā ir par 19% lielāka nekā 2020. gadā, liecina Bigbank Latvija apkopotie dati.

Vidējā patēriņa kredīta summa Baltijā pēdējos gados pakāpeniski augusi. Lietuvā un Igaunijā izteikts kāpums bija novērojams tieši 2020. gadā, savukārt Latvijā pandēmijas sākumposmā cilvēki piebremzēja aizņemšanos un vēroja notikumu attīstību. Tā rezultātā vidējā aizņēmuma summa pērn palielinājās par 14%. Šogad cilvēki naudu patēriņa vajadzībām aizņemas krietni drošāk, un to veicina arī zemāka vidējā gada procentu likme. Saskaņā ar Latvijas Bankas datiem, gada procentu likme (GPL) patēriņa kredītiem eiro valūtā tā nokritusies no 18,21% tieši pirms gada līdz 15,97% šogad.

Kopš pandēmijas sākuma novērojama ļoti izteikta iedzīvotāju interese par kredītu apvienošanu, kas palīdz vairākus kredītus pārstrukturizēt vienā un tikt pie labāka atmaksāšanas grafika. Izdevīgo nosacījumu dēļ 2020. gadā refinansēšanas un kredītu apvienošanas līgumu vidējā summa pieauga par 30% salīdzinājumā ar 2019. gadu, bet šogad palielinājusies vēl pat 7%.

«Kredītu apvienošana kļūst par aizvien biežāk izmantotu veidu, kā mazināt aizņēmumu slogu. To apliecina gan kredīta vidējās summas pieaugums, gan fakts, ka kredītu apvienošana ir viens no Bigbank Latvija klientu visbiežāk izvēlētajiem pakalpojumiem. Pie mums var apvienot līdz pat 15 kredītiem vienā un tādējādi iegūt zemāku procentu likmi, garāku atmaksas termiņu un būtiski mazāku ikmēneša maksājumu nekā maksāts iepriekš citās bankās vai ne-bankās noformētajos patēriņa kredītos,» kredītu apvienošanas priekšrocības uzsver Bigbank Latvija vadītājs Ģirts Kurmis.

Populārākais patēriņa kredīts Bigbank Latvija klientu vidū šobrīd ir aizdevums auto iegādei. Pie tam interese par to stabili pieaug. Ja pērn transporta līdzekļa iegāde bija mērķis 29,14% no visiem noformētajiem kredītiem, tad šogad jau 38,84%. Cilvēki biežāk aizņemas naudu arī mājokļa remontam, savukārt aizdevumu medicīnas pakalpojumiem un ceļojumiem īpatsvars turpina sarukt.

Par Bigbank

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa kredītu un aizdevumu juridiskām personām izsniegšanā, kā arī izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. Uzņēmumu vada grupas valdes loceklis Martins Lants. Valdē darbojas arī Svens Raba, Marts Veskimagi un Argo Kiltsmans.