Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Pasaulē izplatās jauns koronavīrusa paveids: ar ko tas atšķiras no iepriekšējiem

Zinātnieki brīdina, ka pasaulē ir sācis izplatīties jauns koronavīrusa paveids ar nosaukumu XEC. Tas drīzumā var kļūt par galveno koronavīrusa veidu, “izkonkurējot"  iepriekšējos.

Pirmo reizi šis paveids tika konstatēts Vācijā šā gada jūnijā, un kopš tā laika XEC gadījumi ir reģistrēti Apvienotajā Karalistē, ASV, Dānijā un vairākās citās valstīs, X tīklā (bijušajā Twitter) uzmanību pievērš ASV zinātnieks Ēriks Topols, institūta Scripps Research direktors.

Viņš raksta, ka XEC izplatīšanās ir “tikai sākusies”. “Paies daudzas nedēļas, pāris mēneši, līdz tas nostiprināsies un izraisīs savu vilni,” Topols sacīja laikrakstam LA Times.

“Ir pilnīgi acīmredzami, ka XEC kļūst par galveno. Izskatās, ka tas būs nākamais variants. Taču paies vēl daži mēneši, līdz tā izplatība sasniegs augstus līmeņus,” uzskata Topols.

XEC atšķiras no saviem priekštečiem ar dažām mutācijām, kas varētu palīdzēt tai izplatīties ātrāk, norādīja zinātnieki. Tomēr viņi uzskata, ka esošajām vakcīnām vajadzētu palīdzēt novērst nopietnākas sekas veselībai.

Farmaceitiskā rūpniecība pastāvīgi atjaunina koronavīrusu vakcīnas, tomēr līdz šim tā nav pielāgojusi tās jaunajam variantam. Taču tas nenozīmē, ka pašreizējās vakcīnas pret to nedarbojas.

Londonas Universitātes koledžas Ģenētikas institūta vadītājs profesors Fransuā Balū (François Balou) sacīja, ka XEC ir “neliela priekšrocība izplatības ziņā” salīdzinājumā ar iepriekšējiem variantiem, bet esošās vakcīnas joprojām nodrošina labu aizsardzību pret to.

Balū prognozēja, ka, visticamāk, XEC varētu kļūt par galveno Covid-19 variantu nākamajā ziemā.

Jaunā Covid varianta simptomi neatšķiras no tiem, kas reģistrēti jau zināmajiem vīrusa paveidiem – drudzis, sāpes ķermenī, nespēks, klepus un iekaisis kakls.

Lielākā daļa cilvēku no Covid izveseļojas dažu nedēļu laikā, tomēr dažos gadījumos slimība ir ilgāka.

Pasaules Veselības organizācija, kas seko līdzi pasaules valstu saslimstības ar koronavīrusu statistikai, paziņoja, ka Covid pandēmija beidzās 2022. gadā.

Kopš pandēmijas sākuma līdz 2024. gada jūnija beigām ir apstiprināti vairāk nekā 775 miljoni saslimšanas gadījumu un vairāk nekā 7 miljoni nāves gadījumu, norāda PVO savā tīmekļa vietnē.

Saskaņā ar PVO datiem no maija beigām līdz jūnija beigām tika ziņots par 135 000 jauniem Covid gadījumiem, kas ir gandrīz nemainīgi salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Tikmēr mirušo skaits šajā laikā bija vairāk nekā 2000, kas ir par 3 % mazāk nekā iepriekšējā periodā.

Tomēr jāatzīmē, ka, beidzoties pandēmijai krasi samazinoties nāves gadījumu skaitam, daudz mazāk cilvēku veic Covid testus, tāpēc šobrīd ir grūtāk noteikt koronavīrusa izplatības apmērus.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt