Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Par vispārējo pensionēšanās vecumu un priekšlaicīgo pensiju: kad var doties pelnītā atpūtā

- Sakiet, vai pensionēšanās vecuma paaugstināšana jau ir beigusies? Un kad es varu doties priekšlaicīgā pensijā, ja esmu dzimusi 1963. gada 24. jūnijā?

2024. gadā likumā “Par valsts pensijām” noteiktais vispārējās pensionēšanās vecums turpina pakāpeniski palielināties. Tādējādi tiesības uz valsts vecuma pensiju 2024. gadā ir no 64 gadu un deviņu mēnešu vecuma, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem. 

No 2025. gada 1. janvāra pensionēšanās vecuma palielināšana tiks pārtraukta, un no tā brīža tiesības uz vecuma pensiju būs sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 65 gadu vecumu un kuriem ir vismaz 20 gadu apdrošināšanas stāžs.

Par priekšlaicīgo pensiju

Vienlaikus pakāpeniski paaugstinās arī priekšlaicīgās pensionēšanās vecums. Likums “Par valsts pensijām” paredz, ka personām ar vismaz 30 gadu apdrošināšanas stāžu ir tiesības pieprasīt priekšlaicīgo vecuma pensiju divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas, proti, no 2025. gada priekšlaicīgo vecuma pensiju būs iespējams saņemt 63 gadu vecumā.

Tādējādi jums būs tiesības uz priekšlaicīgo pensiju no 2026. gada 24. jūnija. Pirms šī vecuma sasniegšanas iesakām pārbaudīt, vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā ir visa informācija, kas apliecina jūsu darba stāžu, un, ja nepieciešams, izmantot laiku, lai savāktu trūkstošos dokumentus.

Kam vēl ir tiesības uz priekšlaicīgo pensiju?

Vēršam uzmanību, ka tiesības uz vecuma pensiju piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas ir bērna vecākam vai aizbildnim, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, ja laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, viņš ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnus. 

Tiesības pensionēties piecus gadus ātrāk ir arī bērna vecākam vai aizbildnim, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, ja viņš aprūpējis bērnu, kurš normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vismaz astoņus gadus ir bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu.

Izņēmums ir personas, kurām atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības vai kuras atceltas no aizbildņa pienākumu pildīšanas nepienācīgas attiecīgo pienākumu pildīšanas dēļ. 

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt